Τι είναι πραγματικότητα και τι φαντασία στο Captain Phillips

Η αληθινή ιστορία του Richard Phillips, του καπετάνιου ενός φορτηγού πλοίου που κρατήθηκε όμηρος από Σομαλούς πειρατές το 2009, είναι τόσο συναρπαστική ώστε οι σεναριογράφοι δύσκολα χρειάζεται να προσθέσουν επιπλέον δράμα. Ο Phillips που υποδύεται ο Τομ Χανκς χρησιμοποιεί το σύνολο σχεδόν των ίδιων στρατηγικών που επέλεξε ο καπετάνιος στην πραγματική ζωή για να σώσει το πλήρωμά του και τον εαυτό του από τους πειρατές.

Εδώ παρουσιάζουμε τι είναι αλήθεια παρμένη από την ζωή και τι κατασκευασμένο από το Χόλιγουντ, σύμφωνα με τα απομνημονεύματα του Phillips, “Το καθήκον ενός καπετάνιου: Σομαλοί πειρατές, Navy SEALs, και επικίνδυνες ημέρες στη θάλασσα”.

Οι πειρατές έφτασαν, ενώ το πλήρωμα της Maersk Alabama ήταν στη μέση μιας άσκησης έκτακτης ανάγκης

Αλήθεια

Ο Captain Phillips, ο οποίος είχε μια φήμη όχι χαζού καπετάνιου, έτρεξε αρκετές ασκήσεις έκτακτης ανάγκης στο Alabama κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, συμπεριλαμβανομένου μιας που οι πειρατές διέκοψαν, όπως απεικονίζεται στην ταινία.

Ο Captain Phillips προσποιείται ότι τηλεφωνεί στο Πολεμικό Ναυτικό για να αποθαρρύνει τα πειρατικά πλοία.

Αλήθεια

Όταν ο Phillips εντόπισε τα πειρατικά σκάφη να τους πλησιάζουν, πήγε στον ασύρματο του και προσποιήθηκε ότι τηλεφωνεί σ’ ένα πολεμικό πλοίο του Ναυτικού των ΗΠΑ, αλλάζοντας την προφορά του για να παίξει τη φωνή του υποτιθέμενου συνομιλητή του στο Ναυτυικό, έτσι ώστε οι πειρατές να μπορούν να ακούσουν τη συνομιλία στους ασυρμάτους τους και να σκεφτούν ότι η βοήθεια ήταν στο δρόμο. Στην ταινία, το μητρικό σκάφος και δύο ταχύπλοα εκδιώκουν το Alabama εκείνη τη στιγμή, και το μητρικό και ένα από τα ταχύπλοα γυρίζουν πίσω. Στην πραγματικότητα, το Alabama είχε ένα ακόμα ταχύπλοο εκτός από αυτά τα δυο σκάφη, στην άσκηση. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις, το τέχνασμα του Phillips φόβισε όλα τα πλοία εκτός από ένα.

Ο Phillips και το πλήρωμά του παγίδευσαν έναν από τους πειρατές αφήνοντας σπασμένα γυαλιά στο πάτωμα

Φαντασία

Στην ταινία, το πλήρωμα του Alabama απλώνει εντέχνως σπασμένα γυαλία στο πάτωμα για να πατήσει πάνω τους ένας από τους πειρατές (ο οποίος είναι ξυπόλυτος) όταν μπαίνει στο μηχανοστάσιο όπου κρύβονται. Ο τραυματισμός αναγκάζει τον πειρατή με το ματωμένο πόδι και τον Captain Phillips να γυρίσουν πίσω, επιτρέποντας στο υπόλοιπο πλήρωμα να πιάσουν τον άλλο πειρατή με ένα μαχαίρι και να τον κρατήσουν όμηρο. Στην πραγματικότητα, ο Phillips δεν οδηγεί τους πειρατές στην κρυψώνα του πληρώματος του. Αντίθετα, ο Phillips έστειλε έναν από τους ναύτες κάτω για να ψάξουν το πλοίο μαζί με έναν άοπλο Σομαλό πειρατή, σημείο στο οποίο ο επικεφαλής μηχανικός έστησε ενέδρα στον πειρατή με ένα μαχαίρι και τον πήρε όμηρο.

Ο Phillips έχει απαχθεί στη σωστική λέμβο, καθώς οι πειρατές εγκαταλείπουν το Alabama

Κυρίως αλήθεια

Ο Phillips στην πραγματικότητα προσπάθησε να βάλει τους πειρατές σε μια ανοιχτή βάρκα πρώτα (ώστε το Πολεμικό Ναυτικό να μπορεί να τους πυροβολήσει πιο εύκολα), αλλά η μπαταρία ήταν χαλασμένη. Αποφάσισε να χρησιμοποιήσει την κλειστή πορτοκαλί σωστική λέμβο που φαίνεται και στην ταινία αντ ‘αυτού, ελπίζοντας απλά να απομακρύνει τους πειρατές από το πλοίο. Το πλήρωμα προσπάθησε να ανταλλάξει τον πιασμένο όμηρο πειρατή με τον Captain Phillips, όπως απεικονίζεται στην ταινία, αλλά μόλις ο όμηρος πειρατής κατέβηκε από το Alabama, οι πειρατές οδήγησαν τη σωστική λέμβο μακριά χωρίς να αφήσουν το Phillips να σκαρφαλώσει στο Alabama.

Ο Phillips προσπάθησε να δραπετεύσει κολυμπώντας μακριά από τη σωσίβια λέμβο

Αλήθεια

Ο Phillips έσπρωξε έναν από τους πειρατές στη θάλασσα ενώ ο ίδιος απελευθερώθηκε από την καταπακτή και προσπάθησε να κολυμπήσει μακριά. Ωστόσο, το φεγγάρι ήταν τόσο φωτεινό που οι πειρατές μπορούσαν να τον εντοπίσουν εύκολα και να τον ανακαλύψουν, αφού πυροβόλησαν ένα γύρο πάνω από το κεφάλι του. Όταν ξανααιχμαλώτισαν τον Phillips, οι πειρατές τον χτύπησαν και τον έδεσαν.

Η Navy SEALs εξολόθρευσε τους Σομαλούς πειρατές, ενώ ο Captain Phillips ήταν με δεμένα τα χέρια και τα μάτια

Μισή αλήθεια, μισή φαντασία

Όταν οι πειρατές συνειδητοποίησαν ότι είχαν παγιδευτεί, σκέφτηκαν να σκοτώσουν τον Phillips, αλλά όχι πάνω στον πανικό τους. Ο Phillips περιγράφει ότι έστησαν τελετουργικό προσομοίωσης του τρόπου με τον οποίο θα τον σκότωναν που περιελάμβανε να τον κρεμάσουν πάνω σε σχοινιά. Πυροβολούσαν κοντά στο κεφάλι του, για να τον τρομάξουν και τον άφησαν δεμένο για μέρες. Ωστόσο, τελικά τον έλυσαν όταν ο Phillips αρρώστησε τόσο που ένας Ναυτικός γιατρός έπρεπε να έρθει επί της σωστικής λέμβου για να του φέρει φαγητό και να τον εξετάσει. Αφού ένας από τους πειρατές πυροβόλησε μερικούς γύρους στον αέρα κατά τη διάρκεια ενός διαπληκτισμού με τους συναδέλφους του, οι πειρατές πήγαν στην καταπακτή για να καθησυχάσουν το Πολεμικό Ναυτικό ότι ο Phillips ήταν εντάξει. Σε εκείνο το σημείο, οι άντρες του SEALs σκότωσαν όλους τους πειρατές, αφήνοντας τον Phillips ασφαλή στο πάτωμα του σκάφους.

Προς το τέλος της δοκιμασίας του, ο Phillips λυπήθηκε λίγο για το νεώτερο από τους απαγωγείς του

Φαντασία

Ο Phillips δήλωσε πριν από την προβολή της ταινίας, “Ήμασταν πάντα αντίπαλοι. Νόμιζα ότι ήταν σημαντικό να βεβαιωθούν ότι και οι δύο ξέραμε πως ήμασταν αντίπαλοι σε αυτό. Νόμιζα ότι ήταν σημαντικό για μένα και την επιβίωσή μου. Δεν υπήρχε σύνδρομο της Στοκχόλμης”. Στην ταινία, ο Phillips κάνει μερικά σχόλια για τους πειρατές που θα μπορούσε να ερμηνευθούν ως συμπάθεια, ειδικά προς το νεότερο πειρατή.

Διαβάστε ακόμα