Ήταν 19 Απριλίου του 1996, όταν το ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΕΞΠΡΕΣ, το καμάρι της ελληνικής ακτοπλοΐας τότε, υπέστη ρήγμα στα αβαθή της Σπίθας μέσα στο λιμάνι της Πάρου, στην προσπάθειά του να αποφύγει σύγκρουση με άλλο πλοίο της ακτοπλοΐας.
Ο καπετάν Σπύρος Θηραίος, ο πλοίαρχος του ΠΟΣΕΙΔΩΝ, κατάφερε να δέσει το πλοίο στην προβλήτα και να εκκενωθεί από επιβάτες και αυτοκίνητα, δεν όμως και να το προσαράξει στα αβαθή του κόλπου, αφού οι μηχανές του είχαν σβήσει από τα νερά που είχαν εισρεύσει στο μηχανοστάσιο.
Το πλοίo που είχε πάρει κλίση προς την αριστερή του πλευρά, στις 5 παρά τέταρτο το πρωί βυθίστηκε με ένα ανατριχιαστικό θόρυβο.
Στις 6 το πρωί του Σαββάτου 20 Απριλίου, το νησί κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Το πλοίο είχε 200 τόνους καύσιμα και ο κίνδυνος να υπάρξει ρύπανση στον κόλπο της Παροικιάς ήταν άμεσος, κάτι που θα έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρξει τεράστια ζημιά στο θαλάσσιο περιβάλλον και στον τουρισμό του νησιού.
Σύμφωνα με τον Κώστα Αργουζή, Πρώην Δήμαρχο της Πάρου, υπήρξε τεράστια συμβολή τριών σπουδαίων ανθρώπων στην προσπάθεια που έγινε να αποτραπεί η ρύπανση του κόλπου.
Πρόκειται για τον αείμνηστο Γιώργο Μπίσμπα, γνώστη του αντικειμένου που είχε ενημερώσει τον δήμαρχο επαρκώς για ζητήματα που έχουν σχέση με την αποτροπή της ρύπανσης, τον τότε Λιμενάρχη Πάρου Βασίλη Σιέττο και τον αξιωματικό του Λ.Σ. Πέτρο Κοντόπουλο, που υπηρετούσε τότε στην Διεύθυνση Θαλασσίου περιβάλλοντος του ΥΕΝ.
Η άριστη συνεργασία που υπήρξε με τους δύο αυτούς εξαίρετους αξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος, μαζί με τις συμβουλές του Γιώργου Μπίσμπα, έσωσαν το νησί από τη ρύπανση.
Τα γεγονότα που συνέβησαν μέχρι την απομάκρυνση του ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ από το λιμάνι της Πάρου, αποτελούν ένα άλλο σημαντικό κεφάλαιο που αφορά και αυτό την ιστορία αλλά και την ιστορία του Λιμεναρχείου Πάρου που είχε την τύχη να διευθύνεται από εξαίρετους αξιωματικούς.
Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο: