Τρία μυστήρια ναυάγια στον βυθό του Κόλπου του Μεξικού (Photos)

Μια ομάδα ερευνητών που ερευνούσε ένα ναυάγιο του 19ου αιώνα, στον Κόλπο του Μεξικού βρέθηκαν μπροστά σε μια «συναρπαστική ανακάλυψη» αποκαλύπτοντας δύο άλλα βυθισμένα πλοία.

Δυόμιση χρόνια μετά από αυτήν την επιστημονική ανακάλυψη, πιο γνωστή ως “Ναυάγια του Μοντερρέι”, δεν γνωρίζουμε πολλά σχετικά με αυτά τα μυστηριώδη πλοία, εκτός του ότι βρίσκονται 4.360 πόδια, ή σχεδόν τρία τέταρτα του μιλίου, κάτω από την επιφάνεια – καθιστώντας τά τα πιο βαθιά ναυάγια του Κόλπου ή της Βόρειας Αμερικής που έχουν ανακαλυφθεί.

mustiria_nauageia_ston_kolpo_tou_mexikou1

«Το μεγάλο ερώτημα που όλοι μας θέτουμε είναι: Ποιο είναι το ναυάγιο Και η απάντηση είναι ότι ακόμα δεν γνωρίζουμε”, ανέφερε όταν έγινε γνωστό το θέμα, τον Ιούνιο του 2013, ο επικεφαλής ερευνητής Fritz Hanselmann.

Κατά τη διάρκεια οκτώ ημερών εξερεύνησης, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τηλεκατευθυνόμενα μηχανήματα για να ανασύρουν περισσότερα από 60 ευρήματα από την αρχική θέση του ναυαγίου, συμπεριλαμβανομένων των εξαρτημάτων μιας καραμπίνας (τύπου μουσκέτο), κεραμικές κούπες και πιάτα, μπουκάλια οινοπνευματωδών ποτών, είδη ένδυσης, ακόμη και μια οδοντόβουρτσα.

Δύο από τα άλλα πλοία μετέφεραν παρόμοια αντικείμενα, και οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να ήταν κουρσάροι, ή ένοπλα πλοία που οι κυβερνήσεις είχαν στην υπηρεσία τους, ανέφερε ο Hanselmann.

Το τρίτο πλοίο ήταν φορτωμένο με δέρματα και μεγάλες ποσότητες λαρδιού, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να ήταν ένα έπαθλο που κατασχέθηκε από τους κουρσάρους.

mustiria_nauageia_ston_kolpo_tou_mexikou

Οι ερευνητές είπαν ότι είναι πιθανό τα πλοία να βυθίστηκαν κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων δεκαετιών του 1800, μια περίοδος μεγάλης αναταραχής στην περιοχή του Κόλπου και στο Νέο Κόσμο, σε γενικές γραμμές.

«Αυτοκρατορίες πέφτουν, η Ισπανία έχανε έδαφος της, η Γαλλία πωλούσε ό, τι είχε, το Μεξικό γίνεται ανεξάρτητο, το Τέξας ανεξάρτητο, η Λατινική Αμερική γίνεται ανεξάρτητη και οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει να δημιουργούν μια βάση στον Περσικό Κόλπο”, ανέφερε. “Έτσι αυτά τα ναυάγια συνδέονται όλα με αυτά, είμαστε σίγουροι”.

Είναι πιθανό κάθε πλοίο να μετέφερε 50 – 60 άνδρες και οι ερευνητές πιστεύουν ότι κανένας από αυτούς δεν επέζησε. Ανάμεσα στα συντρίμμια ήταν τηλεσκόπια και άλλα εργαλεία πλοήγησης που οι επιζώντες πιθανόν δεν θα άφηναν πίσω, αν είχαν αυτή τη δυνατότητα , είπαν οι ερευνητές.

Ο Δρ Φρέντερικ Περλ, διευθυντής του Προγράμματος Ναυτιλιακών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Γκάλβεστον, δήλωσε ότι τα ναυάγια είναι πολύ καλά διατηρημένα από τη σκοπιά ενός αρχαιολόγου. “Ήταν σαν να πηγαίνεις μια εκδρομή στο κατώτατο σημείο του κόλπου”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

mustiria_nauageia_ston_kolpo_tou_mexikou2

Παρά το γεγονός ότι τα ναυάγια αποτελούν ένα μυστήριο, δεν είναι τα μόνα μυστήρια που πρέπει να λυθούν. Η θαλάσσια βιολόγος Dr. Gilbert Rowe αναφέρει ότι η περιοχή αποκαλύπτει επίσης έναν εντυπωσιακό αριθμό βιολογικών και γεωλογικών ανακαλύψεων, που κάνει το μέρος να μοιάζει με μια υποβρύχια πόλη για τη θαλάσσια ζωή.

Η επιστημονική παρακολούθηση του βυθού θα συνεχιστεί για αρκετά χρόνια για να καταγράψει τις κοινότητες μικροοργανισμών που εγκαθίστανται μέσα στο ξύλο στο βυθό και να αξιολογήσουν τις διαδικασίες με τις οποίες οι οργανισμοί αυτοί καταναλώνουν διαφορετικά ξύλα που χρησιμοποιούνταν σε πλοία του 19ου αιώνα.

Διαβάστε ακόμα