To Παρατηρητήριο Φυσικών Πόρων της Δυτικής Σαχάρας για την Ελλάδα μας απέστειλε την απόφαση του νοτιοαφρικάνικου δικαστηρίου για το υπό κράτηση ελληνικό πλοίο Cherry Blossom της A.M. Nomikos Transworld Maritime Agencies S.A..
Το ελληνικό φορτηγό πλοίο NM Cherry Blossom της A.M. Nomikos Transworld Maritime Agencies S.A. με σημαία Νήσων Μάρσαλ, παραμένει αγκυροβολημένο στο λιμάνι Port Elizabeth της Νότιας Αφρικής, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης ιδιοκτησίας του φορτίου.
Το δικαστήριο της Νότιας Αφρικής διέταξε τη δέσμευσή του κατόπιν αιτήματος της Αραβικής Λαϊκής Δημοκρατίας της Σαχάρας και του Μετώπου ΠΟΛΙΣΑΡΙΟ την 1η Μαΐου.
Το NM Cherry Blossom μετέφερε φωσφορικά ορυκτά αξίας 5,2 εκ. δολαρίων από την κατεχόμενη πρωτεύουσα Ελ Ααγιούν της Δυτικής Σαχάρας προς τη Νέα Ζηλανδία για χρήση στην αγροτική βιομηχανία λιπασμάτων. Το δικαστήριο της Νότιας Αφρικής κλήθηκε να απαντήσει κατά πόσο η κρατική Μαροκινή OCP έχει δικαίωμα να προβαίνει σε εμπορικές συναλλαγές με αντικείμενο τους φυσικούς πόρους της μη αυτόνομης περιοχής της Δυτικής Σαχάρας. Το δικαστήριο αποφάσισε σήμερα, 15 Ιουνίου, ότι θα επιληφθεί της υπόθεσης και διέταξε την δέσμευση του φορτίου και την κατάσχεση των εγγράφων του πλοίου. Στην απόφαση αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι “το Μαρόκο δεν έχει κυριαρχικά δικαιώματα επί της Δυτικής Σαχάρας… και επιπλέον προσάρτησε την περιοχή με τη χρήση βίας” και κατέληξε ότι “όπως κι αν περιγραφεί η παρουσία του Μαρόκου στο έδαφος της Δυτικής Σαχάρας, αυτό δεν ασκεί κυριαρχία επί του εδάφους της”.
Ενάγοντες είναι η Αραβική Λαϊκή Δημοκρατία της Σαχάρας (ΑΛΔΣ), μερικώς αναγνωρισμένο διεθνώς κράτος που ιδρύθηκε από το λαό της Δυτικής Σαχάρας την επομένη της αποχώρησης των Ισπανικών στρατευμάτων από το έδαφος (27 Φεβρουαρίου 1976), και το απελευθερωτικό Μέτωπο ΠΟΛΙΣΑΡΙΟ, ο νόμιμος εκπρόσωπος του λαού της Δυτικής Σαχάρας διεθνώς.
Εναγόμενοι είναι οι κάτωθι:
1) Ο ιδιοκτήτης και οι ναυλωτές του NM Cherry Blossom
2) Ο πλοίαρχος του NM Cherry Blossom
3) Ο αγοραστής του φορτίου (Ballance Agri-Nutrients Limited)
4) Η (κρατική Μαροκινή) OCP SA
5) Η (θυγατρική της στη Δυτική Σαχάρα) PHOSPHATES DE BOUCRAA SA και
6) Ο Υπουργός Διεθνών Σχέσεων και Συνεργασίας
Η κυβέρνηση της ΑΛΔΣ ενημέρωσε, μέσω των νομικών εκπροσώπων της, ότι θα δεχτεί να αποδεσμευτεί το φορτίο και να συνεχίσει το πλοίο τις δραστηριότητες του με την καταβολή εγγύησης αντίστοιχης με την αξία των εμπορευμάτων. Ωστόσο, κανένας από τους εναγόμενους δεν έχει ακόμα προβεί σε τέτοια πρόταση. Σημειώνεται ότι ένα επίσης ελληνικό πλοίο, το Common Spirit, της Common Progress Co Na S.A. με φωσφορικά ορυκτά από τη Δυτική Σαχάρα κατευθύνεται ήδη προς τη Νέα Ζηλανδία προς αντικατάσταση του κατασχεθέντος.
Η Δυτική Σαχάρα, πρώην Ισπανική αποικία, περιλαμβάνεται από το 1963 στον κατάλογο των μη αυτόνομων περιοχών του ΟΗΕ. Η διαδικασία αποαποικιοποίησής της από την Ισπανία δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς μεσολάβησε η στρατιωτική εισβολή του Μαρόκου και της Μαυριτανίας. Η τελευταία αποχώρησε από τον πόλεμο που ακολούθησε το 1979 αναγνωρίζοντας την κυριαρχία της ΑΛΔΣ. Το Μαρόκο αντίθετα, προσάρτησε και τα εδάφη που προηγουμένως διεκδικούσε η Μαυριτανία και σήμερα καταλαμβάνει περίπου το 80% του συνολικού εδάφους της Δυτικής Σαχάρας. Η εκεχειρία υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών που υπέγραψαν οι αντίπαλες δυνάμεις το 1991, προέβλεπε τη διεξαγωγή ενός δημοκρατικού δημοψηφίσματος μέσω του οποίου ο λαός της Δυτικής Σαχάρας θα αποφάσιζε το μέλλον του. Εικοσιέξι χρόνια μετά, το δημοψήφισμα δεν έχει ακόμα διοργανωθεί.
Τον Δεκέμβριο 2016, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκρινε ότι οι Εμπορικές Συμφωνίες μεταξύΕυρωπαϊκής Ένωσης και Μαρόκου δε μπορούν να εφαρμοστούν στη Δυτική Σαχάρα αφού αυτή “έχει χωριστό και διακριτό καθεστώς”. Το Διεθνές Δίκαιο αναγνωρίζει την κυριαρχία των μη αυτόνομων λαών στα εδάφη και τους φυσικούς τους πόρους.
Η οργάνωσή μας, Western Sahara Resource Watch (Παρατηρητήριο Φυσικών Πόρων της Δυτικής Σαχάρας) εξέδωσε την ετήσια έκθεσή της για το Μαροκινό εμπόριο φωσφόρου από την Δυτική Σαχάρα στις 25 Απριλίου 2017. Στην έκθεση, η Νέα Ζηλανδία κατατάσσεται δεύτερη σε σειρά εισαγωγέας στον κόσμο.
Εντός των επόμενων ωρών αναμένεται και η δημοσίευση της έκθεσης για την εμπλοκή των ναυτιλιακών εταιρειών παγκοσμίως στην λεηλασία των φωσφορικών ορυκτών της κατεχόμενης Δυτικής Σαχάρας, όπου ο ελληνικός στόλος κατέχει ιδιαίτερα σημαντική θέση.