Υποβρύχιο ρομπότ ανακάλυψε πολύτιμο φορτίο 2000 ετών σε ρωμαϊκό ναυάγιο στη Μεσόγειο!

Ένας πολύ σημαντικός θησαυρός ανακαλύφθηκε σε ρωμαϊκό ναυάγιο στην Μεσόγειο θαλασσα, το οποίο χρονολογείται ότι είναι ηλικίας 2,000 ετών!

Πιο συγκεκριμένα, στο ναυάγιο που βρίσκεται σε βάθος 350 μέτρων, βρέθηκαν γυάλινα σκεύη σε πολύ καλή κατάσταση.

Το ναυάγιο Capo Corso 2 βρέθηκε μεταξύ της γαλλικής χερσονήσου του Cap Corse και του νησιού Capraia στην Ιταλία. Η εξερεύνηση του ναυαγίου έλαβε χώρα στις αρχές Ιουλίου, με τους αρχαιολόγους να βρίσκουν ένα πολύ μεγάλο αριθμό αρχαίων γυάλινων σκευών, σύμφωνα με δελτίο τύπου από την Εθνική Εποπτεία (Ιταλία) για την Υποβρύχια Πολιτιστική Κληρονομιά, η οποία πραγματοποίησε αυτήν την αποστολή μαζί με το Γαλλικό Τμήμα Αρχαιολογικής Έρευνας.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ότι το φορτίο αυτού του αρχαίου σκάφους ήταν εξ ολοκλήρου από γυαλί. Ανακαλύφθηκαν γυάλινα μπουκάλια, κύπελλα, πιάτα, μπολ και δύο χάλκινες λεκάνες. Ανακαλύφθηκε επίσης ένας αμφορέας — ένα δοχείο που δημιουργήθηκε στην εποχή του Χαλκού.

Το φορτίο είναι τέλεια διατηρημένο, σύμφωνα με το δελτίο τύπου. Τα ευρήματα θα μεταφερθούν στο εργαστήριο της Εθνικής Εποπτείας στο Τάραντα της Ιταλίας για πιο λεπτομερή εξέταση. Πιστεύεται ότι το σκάφος ταξιδευε μεταξύ του πρώτου αιώνα έως τις αρχές του δεύτερου αιώνα μ.Χ., παρόλο που αυτό χρειάζεται ακόμη να επιβεβαιωθεί.

Μια πιο προσεκτική ματιά στα αντικείμενα που βρέθηκαν στο πλοίο θα οδηγήσει τους ερευνητές να καταλήξουν σε μια πιο συγκεκριμένη ημερομηνία, και θα δείξει από πού προήλθε.

Για την ώρα, οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι αυτό το σκάφος είχε αναχωρήσει από τη Μέση Ανατολή – είτε από τον Λίβανο / τη Συρία – λαμβάνοντας υπόψη το γυαλί και τους αμφορείς στο σκάφος. Εκτιμούν ότι έπλεε προς κάποια επαρχία της Γαλλίας.

Αυτό είναι το δεύτερο γνωστό ρωμαϊκό ναυάγιο σε αυτή την περιοχή που μετέφερε φορτίο από γυαλί.

Το Τμήμα Αρχαιολογικής Έρευνας στο Ντράσμ της Γαλλίας χρησιμοποίησε το ερευνητικό σκάφος Alfred Merlin για να φτάσει στο ναυάγιο. Το ρομπότ μπορεί να φτάσει σε βάθος μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και να τραβήξει ένα βίντεο υψηλής ανάλυσης.

Η ανάλυση αυτού του πλοίου και του φορτίου του θα εμπλουτίσει τους ερευνητές με νέες γνώσεις για το μεσογειακό εμπόριο σε αυτή τη εποχή.

Διαβάστε ακόμα