Προσάραξη πετρελαιοφόρου στη Μαδαγασκάρη – Φόβοι για διαρροή

prosaraxi_petrlaioforou_sti_madagaskari_

Στις 17 Απριλίου το πετρελαιοφόρο Tromso προσάραξε στην είσοδο του κόλπου Diego Suarez, στη βόρεια Μαδαγασκάρη. Το πλοίο ήταν καθ ‘οδόν από το Al Fujayrah (ΗΑΕ), φορτωμένο με 10.000 κυβικά μέτρα αργού πετρελαίου. Το περιστατικό προκάλεσε ζημιές σε ένα από τα δύο κύτη του.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του λιμενικού Jerome Sambalis, ομάδες διάσωσης της Μαδαγασκάρης και σκάφη έχουν αποσταλεί στην περιοχή, προκειμένου να αποφευχθεί ενδεχόμενη διαρροή πετρελαίου στην Emerald Sea.

“Οι ιδιοκτήτες του πλοίου έχουν ναυλώσει ένα αεροσκάφος από τη Νότια Αφρική ώστε να στείλουν ένα εξειδικευμένο συνεργείο και κατάλληλο εξοπλισμό”.

Οι αρχές της Μαδαγασκάρης ελπίζουν ότι το αργό πετρέλαιο μπορεί να μεταφερθεί από το δεξαμενόπλοιο σε ένα άλλο σκάφος που είναι στο δρόμο του από τις Σεϋχέλλες. Δεν υπάρχουν αναφορές για διαρροή μέχρι στιγμής.

Σύμφωνα με Sambalis, η αιτία του συμβάντος είναι ένα ανθρώπινο λάθος. Το πετρελαιοφόρο ήταν αντικείμενο έλξης για τους τουρίστες στο θέρετρο της Ramena. Περιγράφουν πώς το σκάφος περιδιάβαινε περίπου 2 χλμ. ανοικτά των ακτών.

Το Tromso είναι ένα πετρελαιοφόρο νηολογημένο στις Μπαχάμες, χωρητικότητας 12.934 τόνων που κατασκευάστηκε το 2008 και ανήκει στον στόλο της World Tankers Management PTE με έδρα τη Σιγκαπούρη.

Διαβάστε ακόμα