Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός – προφυλακίστηκαν τα 15 μέλη του Sewol

sewol_paraitithike_o_prwthipourgos_

Την παραίτηση του ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Νότιας Κορέας, Τσουνγκ Χονγκ Γουόν, αναλαμβάνοντας την κυβερνητική ευθύνη για την τραγωδία της 16ης Απριλίου, ενώ ο καπετάνιος και τα υπόλοιπα 14 μέλη του πληρώματος του Sewol βρίσκονται υπό κράτηση, οι νεκροί έχουν φθάσει τους 187 και οι έρευνες για την ανεύρεση πτωμάτων έχουν διακοπεί εξ’ αιτίας των κακών καιρικών συνθηκών.

“Δεν ήθελα να παραιτηθώ νωρίτερα καθώς η διαχείριση της κατάστασης ήταν η πρώτη προτεραιότητά μου και σκέφτηκα ότι ήταν δική μου ευθύνη να παρέχω βοήθεια. Αλλά αποφάσισα να παραιτηθώ τώρα για να μην επιβαρύνω άλλο την κυβέρνηση” ανέφερε ο Τσουνγκ Χονγκ Γουόν, ο οποίος είχε αποδοκιμαστεί έντονα όταν επισκέφτηκε τους συγγενείς των θυμάτων, στην αίθουσα όπου είχαν συγκεντρωθεί.

Μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης από τον εισαγγελέα Υang Joong Jin και για τους τελευταίους 4 ναυτικούς που εμπλέκονται στην τραγωδία, τα 15 συνολικά μέλη του πληρώματος αντιμετωπίζουν κατηγορίες για παραβίαση του δικαίου της θάλασσας και εγκληματική αμέλεια, αφού δεν βοήθησαν τους επιβάτες να εγκαταλείψουν το πλοίο όταν άρχισε να βυθίζεται. Σύμφωνα με ρεπορτάζ κορεάτικων ΜΜΕ, ο καπετάνιος είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσει ποινή ισόβιας κάθειρξης Ένας από τους κατηγορούμενους επιχείρησε να αυτοκτονήσει τη Δευτέρα.

Στον ιδιοκτήτη του σκάφους και την οικογένειά του έχει απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα, αφού εκκρεμεί εναντίον του δικαστική έρευνα και θεωρούνται υπεύθυνοι για κακή διαχείριση πλοίου. Στο πλοίο προστέθηκε ένα επιπλέον κατάστρωμα το 2012 και εκκρεμεί περαιτέρω έρευνα για να καθοριστεί πόσο ισορροπημένές ήταν οι τροποποιήσεις αυτές.

Η δικαστική έρευνα προσπαθεί επίσης να διερευνήσει αν το πλοίο έστριψε πολύ γρήγορα και ασυνήθιστα, προκαλώντας μετατόπιση φορτίου και την ανατροπή του. Από τις εισαγγελικές αρχές έχει επιβεβαιωθεί ότι ο καπετάνιος είχε αντικατασταθεί από έναν βοηθό και δεν βρισκόταν στο τιμόνι του πλοίου τη στιγμή του ατυχήματος.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών από το ναυάγιο του πλοίου έφθασε τους 187 και 115 παραμένουν αγνοούμενοι. Πέρα από τους 147 που διασώθηκαν από την πρώτη στιγμή, δεν έχουν βρεθεί άλλοι επιζώντες αφού βυθίστηκε το πλοίο.

Η χθεσινή επιδείνωση του καιρού, δυσκολεύει τις προσπάθειες πάνω από 100 δυτών να βρουν σώματα αγνοουμένων στο εσωτερικό του πλοίου -κυρίως στον τρίτο και τέταρτο όροφο του πλοίου. Όλες τις προηγούμενες μέρες δεκάδες πτώματα εγκλωβισμένων στις καμπίνες του βυθισμένου πλοίου ανασύρθηκαν. “Οι συνθήκες είναι τόσο άσχημες που με πιάνει η καρδιά μου. Εμείς μπαίνουμε μέσα με τη σκέψη ότι μπορεί να υπάρχουν επιζώντες. Όταν αναγκαζόμαστε να γυρίσουμε πίσω με τίποτα, δεν μπορούμε καν να αντικρίσουμε τις οικογένειες”, ήταν η χαρακτηριστική δήλωση ενός δύτη.

Η κυβέρνηση συνολικά τις προηγούμενες μέρες κινητοποίησε 550 διάσωσες, 212 πλοία και 34 αεροσκάφη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέστειλαν το πολεμικό τους πλοίο USS Bonhomme Richard, ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι θα παράσχει κάθε βοήθεια, μετά από συνάντηση του με την πρόεδρο της Νοτίου Κορέας.

Οι περισσότεροι από τους αγνοούμενους ανήκουν στους 325 μαθητές και 14 καθηγητές από το Λύκειο του Danwon, που βρίσκονταν σε σχολική εκδρομή στο νησί Jeju. Ο διευθυντής του σχολείου, Kang Min Kyu, ο οποίος ήταν στο πλοίο και επέζησε, βρέθηκε κρεμασμένος πίσω από το γυμναστήριο στις 18 Απριλίου, σύμφωνα με την αστυνομία.

Νέες συγκλονιστικές φωτογραφίες και βίντεο

Τέλος, το Αμερικανικό δίκτυο NBC news, δημοσίευσε σήμερα νέες συγκλονιστικές φωτογραφίες από το ναυάγιο. Πρόκειται για φωτογραφίες που ανάρτησε σε νοτιοκορεατική ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης την ημέρα του ναυαγίου ένας μαθητής, επιβάτης του μοιραίου πλοίου ο οποίος ακόμη αγνοείται.

“Το πλοίο βυθίζεται”, έγραψε ο μαθητής και ταυτόχρονα “ανέβάσε” στο διαδίκτυο τις φωτογραφίες που δείχνουν εγκλωβισμένους επιβάτες, πολλοί από τους οποίους δεν φορούν σωσίβια, λίγα λεπτά πριν τη βύθιση του πλοίου.

sewol_

sewol__

sewol___

Διαβάστε ακόμα