Ακτοπλοία: Προσπαθούν να αποφύγουν την πρόσκρουση σε «ξέρα»

elliniki_aktoploia_

Με κινήσεις- σωσίβια επιδιώκουν οι 4 μεγαλύτερες ακτοπλοϊκές εταιρείες να αλλάξουν «ρότα» και να αποφύγουν την πρόσκρουση σε «ξέρα», που θα οδηγήσει στην ανεργία εκατοντάδες εργαζόμενους ενώ θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

Ωστόσο, όπως προκύπτει από τις εκθέσεις των ορκωτών λογιστών, που συνοδεύουν τα οικονομικά αποτελέσματα του παραδοσιακά ζημιογόνου πρώτου τριμήνου, φαίνεται ότι ακόμα δεν έχει ξεπεραστεί ο «κάβος» καθώς ο δανεισμός των τεσσάρων εταιρειών συνολικά ξεπερνάει τα 900 εκατομμύρια € και η εξυπηρέτησή τους γίνεται με μεγάλη δυσκολία.

Γι’ αυτό ήδη οι τρεις απ’ αυτές (ΝΕΛ, ΑΝΕΚ και Όμιλος Attica) βρίσκονται σε συζητήσεις με τις τράπεζες για την αναδιάρθρωση των δανείων τους.

Παράλληλα οι δύο απ’ αυτές (ΝΕΛ και ΑΝΕΚ) δρομολογούν ήδη αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου για να αντλήσουν «φθηνά» κεφάλαια ενώ ο Όμιλος Attica θα στοχεύσει στην προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή.

Αντίθετα, η Minoan Lines έκανε ήδη δύο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, το Νοέμβριο του 2013 και το Μάρτιο του 2014, οι οποίες ουσιαστικά αποτέλεσαν γενναίες «ενέσεις» ρευστότητας, συνολικού ύψους 81,1 εκατομμυρίων ευρώ, από τον ιταλικό Όμιλο Grimaldi, ο οποίος κατέχει τη απόλυτη πλειοψηφία των μετοχών.

Διαβάστε περισσότερα στο pireas2day.gr

Διαβάστε ακόμα