Από το κακό στο χειρότερο οι ΑΕΝ!

Πολλές ελλείψεις και παράπονα, από τους ίδιους του σπουδαστές, για την λειτουργία των ακαδημιών εμπορικού ναυτικού. Οι σχολές έχουν μείνει χωρίς ωρομίσθιους καθηγητές οι οποίοι αποτελούν πάνω από το 65% του συνολικού αριθμού των εκπαιδευτικών!

Πολλά e-mail φτάνουν στο e-nautilia.gr μεταξύ των οποίων και ένα από την σχολή Ασπροπύργου των μηχανικών. Σύμφωνα με τα όσα μας πληροφόρησαν, τα παιδιά του Ε’ εξαμήνου κάνουν μόνο 3 μαθήματα, ενώ μετά από ερώτηση τους στη σχολή, η απάντηση που πήραν ήταν ότι το πρόβλημα βρίσκεται στο μειωμένο προσωπικό του υπουργείου… Με λίγα λόγια σαφής απάντηση για το τι μέλλει γενέσθαι δεν πήραν και δεν ήταν δυνατόν να πάρουν από την ίδια την σχολή…

Η ύπαρξη και το επίπεδο των καθηγητών συνδέεται άμεσα με τις γνώσεις που θα πρέπει να ‘’πάρουν’’ οι μελλοντικοί μας ναυτικοί από την σχολή, κάτι το οποίο είναι και ο σκοπός της ίδιας της σχολής. Αν δεν υπάρχουν καθηγητές, είναι πολύ φυσιολογικό όπως μπήκαν στη σχολή οι σπουδαστές έτσι να βγουν… Χωρίς τις βασικές γνώσεις δηλαδή που θα είναι σημαντικό εφόδιο για τα ταξίδια τους και ίσως την μετέπειτα καριέρα τους.

Η απαξίωση των ακαδημιών εμπορικού ναυτικού της μεγαλύτερης ναυτιλίας στον κόσμο συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς. Πάντα υπήρχαν προβλήματα –και μάλιστα πολλά- αλλά με τη έλευση της οικονομικής κρίσης αυτά γιγαντώθηκαν. Η διακοπή παροχής της σίτισης έφεραν πολλά παιδιά στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης, και είναι ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα που προστίθεται στην αγωνία των σπουδαστών για εύρεση πλοίου που είναι υποχρεωμένοι να βρουν για το πρώτο ή το δεύτερο εκπαιδευτικό ταξίδι τους.

Το επίπεδο έχει πέσει τόσο πολύ ώστε οι ιδιωτικές σχολές εμπορικού ναυτικού να κοντεύουν να μας φαίνονται σαν πανεπιστήμια υψηλού επιπέδου και σαν το μόνο φώς στο τούνελ. Αυτό και φυσικά το έκαναν κάποιοι, οι οποίοι εκτός από το τι δεν έχουν σχέση με την θάλασσα, κρίνονται και ιδιαίτερα επικίνδυνοι για τη ναυτική μας εκπαίδευση. Και φυσικά αυτά δεν έγιναν τώρα. Έχουν ξεκινήσει εδω και πολλά χρόνια από όλους όσους ασχολήθηκαν με την ναυτιλία.

Πλέον ελπίδες για βελτίωση δε νομίζω ότι έχει κανείς μας. Τουλάχιστον οι παλαιότεροι ναυτικοί ας προσπαθήσουμε να δώσουμε όσα περισσότερα γίνεται στους δόκιμους που έρχονται στα καράβια χωρίς να γνωρίζουν ούτε τα βασικά. Δεν λέω ότι εμείς πήγαμε φωστήρες. Τουλάχιστον όμως ήμασταν σε σαφώς καλύτερη κατάσταση.

g.k.

Διαβάστε ακόμα