Επιστροφή στο Σουέζ για το γιγαντιαίο πλοίο «MV Ever Given» – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι Αιγύπτιοι

Την Κυριακή, οι αιγυπτιακές αρχές ανακοίνωσαν ότι βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς το Ever Given, το γιγάντιο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που μπλοκάρισε τη Διώρυγα του Σουέζ τον Μάρτιο για σχεδόν μια εβδομάδα, επέστρεψε στη Διώρυγα του Σουέζ.

Αυτή τη φορά το πλοίο ήταν πλήρως φορτωμένο. Το Ever Given εκτελεί ταξίδι από την Κίνα προς το Ρότερνταμ.

Το νηολογημένο στον Παναμά πλοίο μήκους 400 μέτρων έφτασε στο Σουέζ μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου. Εκεί παρέμεινε αγκυροβολημένο μέχρι να λάβει οδηγίες να διασχίσει το κανάλι.

Αυτή τη φορά το βάρος του φορτίου που μετέφερε το Ever Given ήταν πολύ μεγαλύτερο από ό,τι ήταν όταν κόλλησε στη Διώρυγα του Σουέζ, εμποδίζοντας την κυκλοφορία, επηρεάζοντας το παγκόσμιο εμπόριο, σύμφωνα με τον Marwa Maher, εκπρόσωπο τύπου που συνεργάζεται με την Αρχή της Διώρυγας του Σουέζ (SCA ).

Η κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης είχε σκοπό να διασφαλίσει την ομαλή διέλευση του πλοίου.

Το πλοίο είχε διασχίσει και πάλι το κανάλι τον Αύγουστο, αλλά ήταν κενό φορτίου.

Την Κυριακή, το γιγάντιο πλοίο μπήκε στο κανάλι από τη νότια είσοδο, πλέοντας προς την ίδια κατεύθυνση που είχε και τον περασμένο Μάρτιο όταν προσάραξε.

Το πλοίο πέρασε έναν μήνα εκτεταμένων επισκευών τον Νοέμβριο στην Κίνα πριν κατευθυνθεί και πάλι προς την Ευρώπη. Το ταξίδι της Κυριακής σηματοδότησε το 23ο ταξίδι του πλοίου μέσω του καναλιού.

Χαρτογραφώντας τα δεδομένα που κοινοποιούνται από το Vessel Tracker, το Ever Given ήταν σχεδόν πλήρως φορτωμένο, με το βύθισμά του λίγο κάτω από τα 16 μέτρα, που είναι η μέγιστη χωρητικότητα του.

Όταν το Ever Given επανάπλευσε τον Μάρτιο του 2021,μετά την προσάραξη του, τέθηκε υπό κράτηση στη Λίμνη Great Bitter Lake. Αυτό συνέβη γιατί εκκρεμούσε η δικαστική διαμάχη μεταξύ της SCA και της πλοιοκτήτριας εταιρείας του πλοίου για την αποζημίωση λόγω της προσάραξης και του μπλοκαρίσματος του καναλιού.

Το πλοίο αναχώρησε τελικά από τα αιγυπτιακά ύδατα μετά από τελετή που πραγματοποιήθηκε στις 7 Ιουλίου στην Ισμαηλία, όπου οι υπάλληλοι της SCA και η νομική ομάδα των πλοιοκτητών υπέγραψαν τελικά τη σύμβαση αποζημίωσης.

Διαβάστε ακόμα