Συνεχίζονται τα προβλήματα ανανέωσης διπλωμάτων και πιστοποιητικών για τους ναυτικούς

Παρόλα τα παράπονα μέσω των ναυτικών ενώσεων προς το υπουργείο δυστυχώς τα προβλήματα συνεχίζονται με την εξυπηρέτηση των ναυτικών.

Τα μηνύματα που λαμβάνουμε καθημερινά είναι πάρα πολλά και πραγματικά καταλαβαίνουμε και κατανοούμε τις δυσκολίες των συναδέλφων για την έκδοση και την ανανέωση των πιστοποιητικών τους.

Είναι τουλάχιστον εξοργιστικό να μην μπορεί να βρεθεί μία λύση για το τεράστιο πρόβλημα των ναυτικών μας, οι οποίοι αναγκάζονται να έρχονται στις υπηρεσίες που βρίσκονται στον Πειραιά από δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, και στο τέλος να μην εξυπηρετούνται.

Την εποχή της ψηφιοποίησης και του ιντερνέτ είναι ακατανόητο πώς γίνεται να μην μπορεί να βρεθεί μία λύση και για τους ναυτικούς. Την στιγμή δε που τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα σαν κράτος έχει κάνει τρομερά βήματα προς τα εμπρός όσο αφορά τις απομακρυσμένες διεκπεραιώσεις που μπορεί πλέον να κάνει μέσω του www.gov.gr.

Ακόμη, αφού στην Ελλάδα η ναυτιλία και η εξυπηρέτηση των ναυτικών είναι άμεσα συνδεμένη με το λιμενικό σώμα, γιατί να μην μπορεί ο ναυτικός να εξυπηρετηθεί από τα κατά τόπους λιμεναρχεία; Γιατί θα πρέπει να πηγαίνει στα μητρώα και να μην μπορεί να γίνεται υπηρεσιακώς αυτό μέσω των λιμεναρχείων;

Πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση γιατί ο ναυτικός έρχεται μετά από 7-8 μήνες σπίτι του για να ξεκουραστεί για 4-5 μήνες και αναγκάζεται να προσπαθεί να ανανεώσει τα πιστοποιητικά του όλο αυτό το χρονικό διάστημα.

Δεν είμαι αντίθετος με τους πράκτορες απλά αναρωτιέμαι, όπως και πολλοί άλλοι συνάδελφοι, γιατί αυτοί εξυπηρετούνται ενώ ο ναυτικός όχι. Και στην τελική θα πρέπει να μπορεί ο κάθε ένας να επιλέγει τι θέλει και όχι να του επιβάλλεται έμμεσα να πάει σε κάποιον πράκτορα.

Άλλο ένα τεράστιο πρόβλημα είναι η ανανέωση των σωστικών που πλέον έχει γίνει ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο για όλους τους συνάδελφους, οι οποίοι κλείνουν ημερομηνίες ακόμη και για 3-4 μήνες μετά, λες και ο ναυτικός έχει αυτή την άνεση.

Ακούγοντας για τη νέα σχολή που αναμένεται να ιδρυθεί στη Νεάπολη, αναρωτιέμαι αν τελικά αυτό είναι το μείζον πρόβλημα της ναυτιλίας και της ναυτικής εκπαίδευσης μας. Υπάρχουν τεράστια προβλήματα που ταλαιπωρούν τον ναυτικό και επιζητούν άμεσα λύση.

Και παίρνοντας την σκυτάλη από το τελευταίο, να πω ότι η ναυτική εκπαίδευση δυστυχώς φθίνει χρόνο με τον χρόνο, και θα ήταν καλύτερο να έχουμε 3-4 ναυτικές ακαδημίες πρότυπο, ώστε να μπορούν οι νέοι και μελλοντικοί ναυτικοί μας να αποκτήσουν τα κατάλληλα εφόδια για το μέλλον, αλλά αυτό σίγουρα είναι μία τεράστια συζήτηση που θα πρέπει δούμε στα σοβαρά κάποια στιγμή.

Γιάννης Καφετζής
Πλοίαρχος Α’

Διαβάστε ακόμα