Σε 3 χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε ο πλοίαρχος του Vera Su για την προσάραξη (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο καπετάνιος του φορτηγού πλοίου Vera Su, το οποίο είχε προσαράξει κοντά στο Kamen Bryag της Βουλγαρίας στη Μαύρη Θάλασσα τον Σεπτέμβριο του 2021, καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση. Επίσης του έχει απαγορευτεί να ασκήσει το επάγγελμα για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Στις 14 Φεβρουαρίου, το Επαρχιακό Δικαστήριο στο Ντόμπριτς επικύρωσε μια συμφωνία μεταξύ του καπετάνιου του πλοίου και των εισαγγελέων. Ο καπετάνιος ομολόγησε την ενοχή του στις κατηγορίες για τεράστιες υλικές ζημιές και για την πρόκληση κινδύνου για την ανθρώπινη ζωή.

Ο 59χρονος καπετάνιος του πλοίου, ονόματι Haidar Ergun, κλήθηκε να πληρώσει τα δικαστικά έξοδα που εκτιμώνται σε περίπου 3680 ευρώ.

Οι εισαγγελείς ανέφεραν ότι σε προηγούμενη έρευνα είχε αποδειχθεί ότι στις 20 Σεπτεμβρίου 2021, το Vera Su με πλήρωμα Τουρκίας και σημαία Παναμά φέρεται να προσάραξε αφού ο καπετάνιος του επέτρεψε στο πλοίο του να συνεχίσει να πλέει χωρίς να λειτουργεί το σύστημα παρακολούθησης της γέφυρας (BWAMS). Κατά την διάρκεια της νύκτας υπήρχε στην γέφυρα μόνο ο αξιωματικός φυλακής χωρίς την παρουσία οπτήρα.

Ο καπετάνιος του πλοίου αποφάσισε να μην ασκήσει έφεση κατά της τρέχουσας δικαστικής απόφασης. Το πλοίο ρυμουλκήθηκε με επιτυχία στη Βάρνα στη Βουλγαρία μετά από πάνω από ένα μήνα από τότε που προσάραξε. Η Βουλγαρία προσπαθεί τώρα να αποζημιωθεί από την πλοιοκτήτρια εταιρεία του πλοίου.

Το δικαστήριο για τον υποπλοίαρχο του Vera Su εκκρεμεί ακόμη. Αυτή τη στιγμή προχωρά προδικαστική διαδικασία σε άλλους δύο τομείς, σύμφωνα με την Εισαγγελία. Αυτοί είναι εάν το υπήρξε ρύπανση στη θάλασσα και εάν οι ενέργειες των αρμόδιων φορέων ήταν έγκαιρες και ακριβείς.

Διαβάστε ακόμα