Το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό έδωσε πρόσθετες λεπτομέρειες για την πειρατική επίθεση στο ελληνόκτητου πλοίου στον Κόλπο της Γουινέας

Το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό έδωσε πρόσθετες λεπτομέρειες για την επιβίβαση που πραγματοποιήθηκε σε ένα φορτηγό πλοίο στον Κόλπο της Γουινέας αναφέροντας ότι η φρεγάτα Luigi Rizzo παρενέβη για να σταματήσει το περιστατικό και να παράσχει ασφάλεια στο πλήρωμα.

Αν και δεν υπήρξε άμεση εμπλοκή με τους πειρατές που επιβιβάστηκαν στο Arch Gabriel, ανέφεραν ότι έκαναν «μια σειρά ενεργειών που απέτρεψαν τους πειρατές από το να συνεχίσουν την παράνομη δραστηριότητα τους».

Το πλήρωμα του 61.3000 dwt πλοίου εξέδωσε αίμα κινδύνου στις 3 Απριλίου αναφέροντας ότι πειρατές επιβιβάζονταν σε στο πλοίο ενώ αυτό βρισκόταν περίπου 300 ναυτικά μίλια νότια του Λάγος της Νιγηρίας.

Αφού ειδοποίησε τις αρχές και κάλεσε για βοήθεια, το πλήρωμα κατέφυγε αμέσως στο citadel του πλοίου για να γλιτώσει από την απειλή των πειρατών, ανέφερε το ιταλικό ναυτικό.

Η φρεγάτα Luigi Rizzo βρίσκεται στην τρίτη αποστολή της στον Κόλπο της Γουινέας στο πλαίσιο της πολυεθνικής προσπάθειας για την ενίσχυση της ασφάλειας για τα εμπορικά πλοία στην περιοχή.

Το πλοίο είχε αναχωρήσει από την Ιταλία στις 24 Φεβρουαρίου ξεκινώντας την αποστολή του η οποία θα διαρκέσει μέχρι τον Ιούνιο. Όταν το Arch Gabriel εξλεδωσε το σήμα κινδύνου, η φρεγάτα ήταν περίπου 280 μίλια από το bulker και άλλαξε αμέσως πορεία για να φτάσει στο στο πλοίο.

Σύμφωνα με την αναφορά του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού, μόλις η φρεγάτα έφτασε σε επιχειρησιακή απόσταση και με το πρώτο φως της αυγής, στις 4 Απριλίου, ένα από τα ελικόπτερα με την εξειδικευμένη Ταξιαρχίας Marina San Marco, η οποία είναι ειδικά εκπαιδευμένη για τέτοιου είδους συμβάντα.

Φτάνοντας στην περιοχή, το αεροσκάφος είχε ραδιοεπικοινωνία με το πλήρωμα του πλοίου διαπιστώνοντας ότι ήταν ασφαλές στο citadel. Το ελικόπτερο συνέχισε να περιπολεί την περιοχή γύρω από το bulker.

Μέχρι το μεσημέρι είχε φτάσει στην περιοχή και η Luigi Rizzo. Προχώρησαν σε έρευνα της περιοχής γύρω από το bulker διαπιστώνοντας ότι δε υπάρχουν ένοπλοι στο καταστρώματα καθώς και ύποπτων σκαφών στη γύρω περιοχή.

«Γύρω στις 2 το μεσημέρι ξεκίνησε επιχείρηση κατά την οποία επιβιβάστηκε μια ομάδα στο εμπορικό πλοίο με ελικόπτερο, ενώ η φρεγάτα Luigi Rizzo εγγυήθηκε την απαραίτητη υποστήριξη ασφαλείας», γράφει το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό στην περίληψη της αποστολής του.

«Μετά από περίπου μία ώρα, η ομάδα επιβίβασης του Πολεμικού Ναυτικού ολοκλήρωσε την έρευνα του εμπορικού πλοίου, ανέλαβε τον έλεγχο του και αφού επαλήθευσε την απουσία πειρατών ή άλλου εχθρικού στόχου στο πλοίο, απελευθέρωσε το πλήρωμα που είχε παραμείνει στο citadel».

Μέλη της ομάδας παρέμειναν στο Arch Gabriel ενώ το πλήρωμα επισκεύασε τις ζημιές από τους πειρατές. Η φρεγάτα παρείχε επίσης συνοδεία καθώς το bulker έπλεε σε ένα αγκυροβόλιο πιο κοντά στην ακτή.

Η Luigi Rizzo, που τέθηκε σε λειτουργία το 2017, είναι μια φρεγάτα μήκους 146 ποδιών με περίπου 200 ναύτες που δραστηριοποιείται στο πλαίσιο της επιχείρησης Gabinia που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2020. Παρέχει θαλάσσιες και αεροπορικές περιπολίες στον Κόλπο της Γουινέας σε συνεργασία με άλλες διεθνείς και περιφερειακές δυνάμεις για τη βελτίωση της θαλάσσιας ασφάλειας στην περιοχή.

Διαβάστε ακόμα