Το Πεντάγωνο βλέπει τους γιγαντιαίους κινεζικούς γερανούς… ως πιθανά κινεζικά εργαλεία κατασκοπείας!

Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι οι κινεζικής κατασκευής γερανοί που λειτουργούν σε λιμάνια των ΗΠΑ σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων αυτών του στρατού, θα μπορούσαν να παρέχουν στο Πεκίνο ένα κρυμμένο εργαλείο κατασκοπείας.

Ορισμένοι αξιωματούχοι του Πενταγώνου και της εθνικής ασφάλειας φέρονται να έχουν παρομοιάζουν τους γερανούς φόρτωσης των πλοίων που κατασκευάζονται από την κινεζική εταιρεία ZPMC, με έναν δούρειο ίππο που κατασκοπεύει!

Ενώ είναι σχετικά καλά κατασκευασμένοι και φθηνοί, διαθέτουν έξυπνους αισθητήρες που μπορούν εύκολα να καταγράφουν και να παρακολουθούν την προέλευση και τον προορισμό των εμπορευματοκιβωτίων, δίνοντας το πλεονέκτημα στην Κίνα να είναι σε θέση να λαμβάνει πληροφορίες σχετικά με το υλικό που μεταφέρεται εντός/εκτός της χώρας για να διευκολύνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο.

Οι γερανοί μπορούν επίσης να προσφέρουν απομακρυσμένη πρόσβαση σε κάποιον που επιδιώκει να διαταράξει τη ροή των εμπορευμάτων, ανέφερε ο Bill Evanina, κορυφαίος, πρώην αξιωματούχος της αμερικανικής αντικατασκοπείας.

Οι γερανοί μπορεί να είναι η νέα Huawei, εξήγησε ο Evanina, αναφερόμενος στην κινεζική μεγάλη εταιρεία τηλεπικοινωνιών Huawei Technologies Co., τον εξοπλισμό της οποίας οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν απαγορεύσει μετά από προειδοποίηση ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατασκοπεία των Αμερικανών. Η Huawei αρνείται κατηγορηματικά ότι τα προϊόντα της αποτελούν αιτία κινδύνου για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας που εδρεύει στην Ουάσινγκτον αναφέρθηκε στις ανησυχίες των ΗΠΑ σχετικά με τους γερανούς ως μια “παρανοϊκή” προσπάθεια παρεμπόδισης της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας με την Κίνα.

Το να διακινείται η θεωρία της “κινεζικής απειλής” είναι ουσιαστικά ανεύθυνο και θα βλάψει τα συμφέροντα των ίδιων των ΗΠΑ, ανέφερε.

Διαβάστε ακόμα