Παρουσιάστηκε το κρουαζιερόπλοιο του μέλλοντος- Έτοιμο μέχρι το 2030

Η Γαλλική εταιρεία κρουαζιέρας Ponant παρουσίασε δύο σχέδια για ένα κρουαζιερόπλοιο της επόμενης γενιάς που στοχεύει στη μείωση των εκπομπών του άνθρακα.

Η εταιρεία ανέφερε ότι βρίσκεται σε συζήτηση με κάποια επιλεγμένα ναυπηγεία και αναμένει ότι το πλοίο, το οποίο θα συνδυάσει έξι διαφορετικές τεχνολογίες απανθρακοποίησης, θα είναι έτοιμο μέχρι το 2030.

Πρόκειται για τον σχεδιασμό ενός κρουαζιερόπλοιου μήκους 181 μέτρων που θα έχει 100 καμπίνες για επιβάτες.

Η εταιρεία ξεκίνησε το 1998 με το κρουαζιερόπλοιο Le Ponant. Σήμερα διαχειρίζεται 10 κρουαζιερόπλοια που κινούνται με ντίζελ και ηλεκτρική ενέργεια και ένα παγοθραυστικό που τροφοδοτείται από υβριδικούς LNG και ηλεκτρικούς κινητήρες.

«Μέχρι το 2030, το μελλοντικό μας πλοίο στοχεύει να έχει μηδενικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά την πλεύση του, κατά τους ελιγμούς του, στο λιμάνι ή στο αγκυροβόλιο. Το αποτύπωμα άνθρακα θα μειωθεί καθ ‘όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής του. Η ανανεώσιμη ενέργεια που παρέχεται από τον άνεμο και τον ήλιο θα συνδυαστεί με μη-ορυκτή ενέργεια χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα που συνδέεται με κυψέλες καυσίμου», δήλωσε ο Hervé Gastinel, Διευθύνων Σύμβουλος της Ponant.

Το πρότζεκτ, το οποίο είναι γνωστό ως SWAP2Zero (βιώσιμη, αιολική, υποβοηθούμενη πρόωση, μηδενικές εκπομπές), αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την Stirling Design International.

Ο σχεδιασμός επιδιώκει να συνδυάσει έξι τεχνολογίες μαζί με σκοπό να επιτύχει την απανθρακοποίηση.

Η πρώτη σχεδίαση έχει να κάνει με την χρήση έξι ayro oceanwings ενώ η άλλη χρησιμοποιεί τρία στερεά πανιά. Ο στόχος και στις δυο περιπτώσεις είναι να επιτευχθεί το 50% της ενέργειας πρόωσης του κρουαζιερόπλοιου με την βοήθεια της αιολικής ενέργειας.

Μια κυψέλη καυσίμου χαμηλής θερμοκρασίας που λειτουργεί σε υγρό υδρογόνο θα συμβάλει επίσης στην προώθηση, με το νερό και την παραγόμενη θερμότητα να ανακυκλώνεται. Ένα σύστημα δέσμευσης άνθρακα θα συνδέεται με την κυψέλη καυσίμου υψηλής θερμοκρασίας.

Η ηλεκτρική ενέργεια στο πλοίο θα προέρχεται από πάνω από 1.000 τετραγωνικά μέτρα φωτοβολταϊκών πλαισίων χρησιμοποιώντας μια οργανική ηλιακή σχεδιαζόμενη συσκευή ενσωματωμένη στις κατασκευές και τα πανιά. Μια κυψέλη καυσίμου υψηλής θερμοκρασίας θα παρέχει ενέργεια για το φορτίο της ξενοδοχειακής μονάδας με την εκπεμπόμενη θερμότητα που ανακτάται και χρησιμοποιείται για την παραγωγή ζεστού νερού.

Όλα τα συστήματα στο πλοίο θα διαχειρίζονται από ένα σύστημα ελέγχου και διανομής ισχύος, σχεδιασμένο να λειτουργεί χωρίς τη χρήση γεννητριών.

Πολλές εταιρείες όπως η Royal Caribbean Group, η MSC Cruises και η Viking έχουν αρχίσει να δοκιμάζουν κυψέλες καυσίμου για να παράγουν ισχύ στα κρουαζιερόπλοια τους.

Πρόσφατα, η Hurtigruten και οι συνεργάτες της παρουσίασαν τα σχέδιά για ένα κρουαζιερόπλοιο μηδενικών εκπομπών που θα χρησιμοποιεί μπαταρίες, πανιά με ηλιακούς συλλέκτες και τεχνολογίες AI. Η Hurtigruten στοχεύει επίσης να έχει ολοκληρώσει το με μηδενικές εκπομπές άνθρακα πλοίο έως το 2030.

Διαβάστε ακόμα