Σε εξέλιξη βρίσκεται περιστατικό πειρατείας σε φορτηγό πλοίο στη Σομαλία

Σε ένα ακόμη περιστατικό πειρατείας το οποίο εξακολουθεί να εξελίσσεται, ένα φορτηγό πλοίο ανέφερε ότι έχουν επιβιβαστεί πειρατές ενώ αυτό βρισκόταν στην Αραβική Θάλασσα μεταξύ Σομαλίας και Υεμένης.

Οι Οργανισμοί Ναυτιλιακού Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου επιβεβαιώνουν ότι έχουν λάβει την έκθεση και επί του παρόντος συνεργάζονται με τις αρχές για να διερευνήσουν την κατάσταση.

Ορισμένες αναφορές προσδιορίζουν το πλοίο ως ένα πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου υπό σημαίας στη Λιβερία. Το UKMTO τοποθετεί το πλοίο περίπου 460 μίλια ανατολικά του Eyl στη Σομαλία. Η αναφορά λέει ότι πέντε έως έξι ένοπλοι επιβιβάστηκαν στο πλοίο και ότι το πλήρωμα του πήγε στον ειδικό χώρο που citadel που προβλέπεται σε περίπτωση πειρατείας.

Οι Βρετανοί σύμβουλοι ασφαλείας της Ambrey στην προειδοποίησή τους πρόσθεσαν ότι πιστεύουν ότι το πλοίο έπλεε προς το Μπαχρέιν.

Η κατάσταση μοιάζει πολύ με το περιστατικό που έλαβε χώρα τον Δεκέμβριο όταν μια ομάδα πειρατών επιβιβάστηκε στο πλοίο Navibulgar Ruen (42.300 dwt) που είναι νηολογημένο στη Μάλτα, το οποίο βρισκόταν σε μια τοποθεσία περίπου 380 ναυτικά μίλια ανατολικά του νησιού Σοκότρα της Υεμένης.

Το πλήρωμα μπόρεσε να πάει στον ειδικό χώρο citadel, αλλά αργότερα αναφορές ανέφεραν ότι οι πειρατές κατάφεραν να εισβάλουν εκεί και να καταλάβουν το πλοίο το οποίο μεταφέρθηκε στις ακτές της Σομαλίας όπου συνεχίζει να κρατείται. Οι πειρατές απελευθέρωσαν ένα από τα μέλη του πληρώματος που τραυματίστηκε με το ινδικό ναυτικό να αναφέρει ότι ο ναυτικός μεταφέρθηκε στην Ινδία για ιατρική περίθαλψη.

Το Ινδικό Ναυτικό και η Ακτοφυλακή έχουν αυξήσει τις περιπολίες τους σε τμήματα του Ινδικού Ωκεανού μετά την προηγούμενη πειρατεία και στη συνέχεια την επίθεση με drone σε δεξαμενόπλοιο με προορισμό την Ινδία, που αποδόθηκε στο Ιράν. Ο διεθνής συνασπισμός έχει επικεντρωθεί στην Ερυθρά Θάλασσα και τις περιοχές γύρω από το στενό Μπαμπ ελ-Μαντέμπ για να αντιμετωπίσει την απειλή από τους αντάρτες Χούτι.

Η Ναυτική Δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUNAVFOR) – Η επιχείρηση ATALANTA είναι η κύρια πρωτοβουλία που επικεντρώνεται στην ασφάλεια στην περιοχή ανοιχτά της Σομαλίας. Πριν από το τέλος του 2023, δεν υπήρχε πειρατική δραστηριότητα στην περιοχή για χρόνια. Από τον Δεκέμβριο, εκτός από το πλοίο Navibulgar, πέντε μικρά αλιευτικά σκάφη αναφέρθηκε ότι έχουν καταληφθεί από πειρατές στην περιοχή. Παρά τη μείωση του κινδύνου στην περιοχή τα προηγούμενα χρόνια, η EUNAVFOR κάλεσε τα πλοία να είναι σε επαγρύπνηση και να αποστέλλουν όλες τις εθελοντικές αναφορές στις αρχές όταν διέρχονται από την περιοχή.

Διαβάστε ακόμα