Στο στόχαστρο των ΗΠΑ δεξαμενόπλοιο που μεταφέρει φορτίο αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων στην Κίνα!

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι επέβαλε κυρώσεις σε δύο εταιρείες που έχουν και διαχειρίζονται δεξαμενόπλοιο που μεταφέρει φορτίο του υπουργείου Άμυνας του Ιράν αξίας άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων στην Κίνα.

Οι εταιρείες με έδρα το Χονγκ Κονγκ και τις Νήσους Μάρσαλ, κατέχουν και διαχειρίζονται το υπό σημαία Παναμά δεξαμενόπλοιο αργού πετρελαίου Kohana, το οποίο έχει μεταφέρει φορτίο με αξία περισσότερη από 100 εκατομμύρια δολάρια στην Κίνα για λογαριασμό του Υπουργείου Άμυνας και του Ιράν (MODAFL), σύμφωνα με το όργανο επιβολής των κυρώσεων των ΗΠΑ, το Office of Foreign Assets Control (Ofac).

Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι το MODAFL διευκολύνει την παράδοση ιρανικών όπλων, κυρίως μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV), στη Ρωσία για υποστήριξη του πολέμου στην Ουκρανία και σε ομάδες πολιτοφυλακών που ευθυγραμμίζονται με το Ιράν στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, το υπουργείο Άμυνας της Τεχεράνης ενορχήστρωσε την αποστολή ιρανικών εμπορευμάτων αξίας άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων σε εταιρείες στη Κίνα με το πλοίο Kohana, το οποίο ανήκει στην εταιρεία Kohana Company Limited με έδρα το Χονγκ Κονγκ και το διαχειρίζεται από την Iridescent Co Ltd που με έδρα τα Νησιά Μάρσαλ.

Σύμφωνα με το Ofac, το πλοίο βρίσκεται εν πλω προς την Κίνα, όπου σκοπεύει να εκφορτώσει το φορτίο του.

«Το Υπουργείο Άμυνας του Ιράν συμμετέχει σε μια σειρά σχεδίων για τη χρηματοδότηση αποσταθεροποιητικών δραστηριοτήτων που κυμαίνονται από τον εφοδιασμό ομάδων πολιτοφυλακών με όπλα που χρησιμοποιούνται για να επιτεθούν στις δυνάμεις των ΗΠΑ μέχρι τη βοήθεια της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία», δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών για την Τρομοκρατία και τις Οικονομικές Πληροφορίες Μπράιαν Ε. Νέλσον. «Το Υπουργείο Οικονομικών θα συνεχίσει να παρεμποδίζει τις παράνομες προσπάθειες δημιουργίας εσόδων που υποστηρίζουν αυτές τις αποσταθεροποιητικές πράξεις».

Οι ΗΠΑ κατηγορούν την ιρανική κυβέρνηση ότι διαθέτει εμπορεύματα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ιρανικές στρατιωτικές οντότητες, συμπεριλαμβανομένου της MODAFL.

«Οντότητες που συνδέονται με τη MODAFL βοηθούν στην παραγωγή ιρανικών οπλικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων UAV, πολλά από τα οποία μεταφέρονται στη Ρωσία ή παρέχονται στον ιστό των ομάδων πληρεξουσίων και συνεργατών του Ιράν για χρήση εναντίον συμφερόντων των ΗΠΑ, των συμμάχων και των εταίρων σε όλη τη Μέση Ανατολή», αναφέρεται στο δήλωση.

Διαβάστε ακόμα