Νέα πυραυλική επίθεση των ανταρτών Χούτι σε ελληνόκτητο πλοίο

Ακόμη μια επίθεση πραγματοποιήθηκε από τους αντάρτες Χούτι την Τρίτη, με τους ίδιους να ισχυρίζονται ότι εξαπέλυσαν επίθεση σε πλοίο μεταφοράς υγραερίου στην Ερυθρά Θάλασσα, την τελευταία σε μια σειρά επιθέσεων στην εμπορική ναυτιλία.

Ο εκπρόσωπος των Χούτι, Γιαχία Σαρί, δήλωσε σε δήλωση ότι η ομάδα επιτέθηκε στο «αμερικανικό» σκάφος Mado με «έναν αριθμό κατάλληλων ναυτικών πυραύλων». Δεν είπε εάν η επίθεση χτύπησε τον στόχο της.

Η επίθεση ανακοινώθηκε την Τρίτη, αλλά μπορεί να συνέβη νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα. Τα δεδομένα του AIS δείχνουν ότι το Mado έχει ήδη βγει από τον Κόλπο του Άντεν και είναι εν πλω προς τον προορισμό του.

Το Mado είναι ένας δεξαμενόπλοιο LPG μεταφορικής ικανότητας 55.000 dwt και βρίσκεται υπό την διαχείριση της ελληνικής εταιρείας Naftomar. Είναι επισημασμένο με ανοιχτό μητρώο με έδρα στην πολιτεία της Βιρτζίνια των ΗΠΑ, αλλά δεν έχει άλλους προφανείς δεσμούς με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι δυνάμεις των Χούτι είχαν στοχεύσει στο παρελθόν πλοία με εμπορικές ή εμπορευματικές συνδέσεις με την Ελλάδα, τον Λίβανο, το Ιράν, τη Ρωσία, ακόμη και το δικό τους έθνος, την Υεμένη.

Το φορτίο στα πλοία μεταφοράς υγραερίου είναι συνήθως προπάνιο ή βουτάνιο, και τα δύο είναι πολύ εύφλεκτα. Υπάρχει τουλάχιστον ένα ιστορικό παράδειγμα επίθεσης με ρουκέτα σε πλοίο μεταφοράς υγραερίου: η ιρανική επίθεση στο Gaz Fountain κατά τη διάρκεια του πολέμου Ιράν-Ιράκ. Αυτή η επίθεση χτύπησε μία από τις δεξαμενές του πλοίου, προκαλώντας μεγάλη πυρκαγιά. Το πλήρωμα εγκατέλειψε επιτυχώς το πλοίο, το οποίο και διασώθηκε.

Μέχρι σήμερα, οι Χούτι έχουν καταστρέψει τουλάχιστον 6 πλοία, βυθίζοντας ένα και σκοτώνοντας τρία μέλη του πληρώματος. Τις ενέργειες της ομάδας έχει καταδικάσει η διεθνή κοινότητρα, συμπεριλαμβανομένης της επίσημης μομφής από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά οι ηγέτες των Χούτι λένε ότι θα συνεχίσουν να επιτίθενται στη εμπορική ναυτιλία μέχρι το Ισραήλ να σταματήσει τις επιχειρήσεις του στη Γάζα.

Διαβάστε ακόμα