Γεώργιος Γράτσος: Σύγχρονη ναυτική εκπαίδευση

Η αναβάθμιση όλων των πτυχών της εκπαίδευσης των Αξιωματικών Ε.Ν. είναι η πεμπτουσία της αύξησης της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής ναυτιλίας.

Είναι δε ο κύριος παράγοντας διατήρησης της ναυτικής τεχνογνωσίας και των θέσεων εργασίας που δημιουργεί η ναυτιλία στην Ελλάδα.

Το Ναυτιλιακό Πανεπιστήμιο της Σαγκάης στην Κίνα αποτελεί παράδειγμα σύγχρονης επαγγελματικής προετοιμασίας των Αξιωματικών Ε.Ν. με στόχο την πληρέστερη εκπαίδευση και κατάρτιση τους.

Ο Πρόεδρος του ΝΕΕ κ. Γεώργιος Γράτσος επισκέφτηκε το εν λόγω Πανεπιστήμιο τον Μάρτιο του 2012 και μετέφερε την εμπειρία του στους αρμόδιους φορείς με γραπτή αναφορά και φωτογραφίες που τράβηξε ο ίδιος, όπως παρατίθενται κατωτέρω.

Επίσκεψη στο SHANGHAI MARITIME UNIVERSITY

Το 2012 ενώ βρισκόμουν για επαγγελματικούς λόγους στην Κίνα ζήτησα να επισκεφθώ το ανωτέρω αναφερόμενο Πανεπιστήμιο. Είχα δηλώσει ότι θα ήθελα να ενημερωθώ για το τμήμα ναυτιλιακών σπουδών-εκπαίδευσης αξιωματικών πλοίου.

Την 1η Μαρτίου του 2012 το επισκέφθηκα επισήμως ως Πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας. Ο Πρόεδρος του Πανεπιστημίου και διάφοροι καθηγητές με ενημέρωσαν για την λειτουργία του Ιδρύματος.

Κατά την ενημέρωση για τις εγκαταστάσεις ανέφεραν ότι το Πανεπιστήμιο διαθέτει επίσης και 2 εκπαιδευτικά πλοία. Το ένα είναι μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με το οποίο, πέραν του κανονικού πληρώματος, μπορούν να ταξιδέψουν 50 φοιτητές και οι ανάλογοι καθηγητές.

Το άλλο είναι πλοίο χύδην φορτίου περίπου 40.000 τόνων στο οποίο μπορούν να ταξιδέψουν 150 φοιτητές και οι καθηγητές τους. Και τα 2 αυτά πλοία έχουν 2 γέφυρες. Μια για να λειτουργεί το πλοίο και την άλλη για να εκπαιδεύονται οι φοιτητές. Τα πλοία αυτά εκτελούν κανονικά εμπορικά ταξίδια.

Κατόπιν επισκέφθηκα τις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου.

Το Πανεπιστήμιο ιδρύθηκε το 1959. Οι καινούργιες εγκαταστάσεις έχουν κτιστεί σε έκταση 133 εκταρίων όπου φοιτούν 20.000 φοιτητές. Πρόκειται για πολυκλαδικό Πανεπιστήμιο που συνεργάζεται με πολλά ξένα.

Στο τμήμα αξιωματικών εμπορικού ναυτικού φοιτούν 3.000 άτομα μεταξύ των οποίων και ξένοι. Κατά την επίσκεψή μου γνώρισα 3 φοιτητές από την Πολωνία. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι οι καθηγητές και οι φοιτητές φορούν στολές με τα σχετικά διακριτικά.

Στην σύντομη επίσκεψή μου έδειξαν το κτήριο προσομοιωτών γέφυρας και το κτήριο μηχανοστασίου πλοίου. Το κτήριο των προσομοιωτών γέφυρας είναι πολυώροφο. Στον απάνω όροφο ο μεγάλος προσομοιωτής γέφυρας βρίσκεται σε μεγάλη αίθουσα και διαθέτει κυκλική οθόνη που δείχνει προσεγγίσεις στα λιμάνια. Μπορείς να διαλέξεις όποιο λιμάνι θέλεις. Οι προσομοιώσεις έχουν κάθε μορφής καιρό (χιόνι, ομίχλη, βροχή, ημέρα, νύχτα, αέρας, κύματα κλπ.).

Όλο το πάτωμα του μεγάλου προσομοιωτή γέφυρας κουνιέται σε κυματισμό. Με ενημέρωσαν ότι όλα τα ηλεκτρονικά του προσομοιωτή είχαν κατασκευαστεί από τμήματα του Πανεπιστημίου.

Κατόπιν επισκέφθηκα το κτήριο του μηχανοστασίου το οποίου είχε δημιουργηθεί και με προσφορές της COSTAMARE και της COSCO όπου υπήρχε και φωτογραφία του αείμνηστου Καπτάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου. Ο χώρος με τα μηχανήματα ήταν διαμορφωμένος όπως ένα μηχανοστάσιο εμπορικού πλοίου.

Είχε μια αργόστροφη κύρια μηχανή συνδεδεμένη με πέδη, γεννήτριες, κ.α. μηχανήματα. Όλα τα μηχανήματα ήταν τελευταίου τύπου. Και εδώ τα ηλεκτρονικά είχαν σχεδιαστεί και κατασκευαστεί από τμήματα του Πανεπιστημίου.

Μετά την επίσκεψη στις εγκαταστάσεις είχα συνέντευξη μισής ώρα με 4 φοιτητές οι οποίοι ήθελαν να ενημερωθούν για την Ελληνική ναυτιλία.

Γεώργιος Α. Γράτσος

Διαβάστε ακόμα