Βρέθηκαν ναρκωτικά στο πλοίο της Greenpeace

Οι εισαγγελικές αρχές της Ρωσίας ετοιμάζονται να απαγγείλουν νέες κατηγορίες για «σοβαρά εγκλήματα» σε βάρος ορισμένων μελών του πληρώματος του πλοίου Arctic Sunrise της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace καθώς υποστηρίζουν ότι εντόπισαν μέσα σε αυτό ναρκωτικές ουσίες και «ύποπτο» εξοπλισμό.

«Είναι σαφές ότι ορισμένα πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση θα κατηγορηθούν και για άλλα σοβαρά αδικήματα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ανακριτική επιτροπή. Οι 30 ακτιβιστές κατηγορούνται ήδη για πειρατεία, κατηγορία η οποία θα «τροποποιηθεί», σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές.

Ο εκπρόσωπος της ανακριτικής επιτροπής Βλαντιμίρ Μάρκιν ανέφερε επίσης ότι οι ερευνητές βρίσκονται πολύ κοντά στο να ταυτοποιήσουν τα άτομα που «εμβόλισαν σκοπίμως τα σκάφη της ακτοφυλακής, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία των εκπροσώπων των δημόσιων αρχών».

Όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ακτιβιστές είχαν επιχειρήσει να ανέβουν σε μια εξέδρα άντλησης πετρελαίου στη θάλασσα Μπάρεντς της Αρκτικής με σκοπό, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, να τοποθετήσουν ένα πανό όπου περιγράφονταν οι κίνδυνοι για το περιβάλλον.

Το Arctic Sunrise έχει ρυμουλκηθεί στο λιμάνι του Μουρμάνσκ και σύμφωνα με τις αρχές, από την έρευνα που έγινε εντοπίστηκαν ναρκωτικές ουσίες, πιθανότατα μορφίνη και όπιο. Βρέθηκαν επίσης διάφορα έγγραφα και εξοπλισμός «διττής τεχνολογίας», ένα μέρος του οποίου «θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για άλλους σκοπούς» πέραν της προστασίας του περιβάλλοντος. Με τον όρο «διττή τεχνολογία» χαρακτηρίζεται ο εξοπλισμός εκείνος που μπορεί να έχει και στρατιωτική χρήση.

tro-ma-ktiko.blogspot.gr

Διαβάστε ακόμα

Την ώρα που πραγματοποιούνται οι ετήσιες ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις για να οριστούν οι ποσοστώσεις αλιείας για την επόμενη χρονιά, παράκτιοι ψαράδες από την Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης ενώνουν τις δυνάμεις τους με την Greenpeace και απαιτούν από τους Ευρωπαίους Υπουργούς Αλιείας να μην ευνοήσουν για ακόμα μια χρονιά τα βιομηχανικά αλιευτικά σκάφη.

Παράκτιοι ψαράδες από την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Γερμανία, την Αγγλία, την Ολλανδία και το Βέλγιο μαζί με εκπροσώπους της Greenpeace, βρέθηκαν έξω από το κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, όπου λαμβάνουν χώρα οι διαπραγματεύσεις. Έχοντας μαζί τους τον αλιευτικό εξοπλισμό τους, έστειλαν στους υπουργούς το μήνυμα «Δίκαιες ψαριές για τους παράκτιους ψαράδες».

Σήμερα, 19 Δεκεμβρίου οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Αλιείας θα αποφασίσουν τις ποσοστώσεις αλιείας για τις ευρωπαϊκές θάλασσες και τα αντίστοιχα ποσοστά για κάθε χώρα. Οι αποφάσεις τους θα καθορίσουν αν θα συνεχιστεί η υπεραλίευση ή αν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα στραφεί στη βιώσιμη αλιεία, επιτρέποντας την ανανέωση των ιχθυαποθεμάτων και στηρίζοντας με αυτό τον τρόπο τις τοπικές κοινωνίες που βασίζονται στην αλιεία. Μέχρι σήμερα, οι ποσοστώσεις της Ε.Ε. ξεπερνούν τα όρια αλιείας που συνιστούν οι επιστήμονες.

Τα μέλη της Επιτροπής Αλιείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψηφίζουν επίσης σήμερα, Τρίτη, τις προτάσεις για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της Ε.Ε. Μία τέτοια μεταρρύθμιση γίνεται κάθε δέκα χρόνια και η σημερινή ψηφοφορία αποτελεί ένα σημαντικό βήμα σε αυτή τη διαδικασία, ενώ αναμένεται ότι θα είναι οριακή2

. Η Greenpeace ζητάει ως μέρος της μεταρρύθμισης της ΚΑΠ μία νέα προσέγγιση στην κατανομή των ποσοστώσεων αλιείας, η οποία θα ευνοεί τους μικρούς ψαράδες που αλιεύουν με βιώσιμο τρόπο και προσφέρουν έτσι σημαντικά περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη. Παράλληλα, παράκτιοι ψαράδες από την Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης έχουν ήδη υιοθετήσει μία κοινή διακήρυξη4 με προτάσεις και λύσεις για την ευρωπαϊκή αλιεία, την οποία συμφώνησαν πριν ένα μήνα στο 1ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Παράκτιων Αλιέων.

ΠΗΓΗ

Διαβάστε ακόμα