Οι θάλασσες της Μεσογείου αποτελούν σημαντικό τόπο αναπαραγωγής για τον ερυθρό τόνο

Δεν είναι μόνο τα δελφίνια που κάνουν άλματα έξω από το νερό, αλλά και οι εντυπωσιακοί, από κάθε άποψη, τόνοι όπως ο ερυθρός τόνος της φωτογραφίας που κατέγραψαν σήμερα στο κεντρικό Αιγαίο οι ερευνητές θαλάσσιων θηλαστικών του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας “Αρχιπέλαγος” .

Οι θάλασσες της Μεσογείου αποτελούν σημαντικό τόπο αναπαραγωγής για τον ερυθρό τόνο, ένα είδος που μεταναστεύει καλύπτοντας περισσότερα από 8.000km/χρόνο, για να φτάσει στα πεδία όπου κυρίως τρέφεται, στον ανατολικό Ατλαντικό, από τη Νορβηγία έως και τη δυτική Αφρική.

Αποτελεί ένα από τα πλέον υπεραλιευμένα είδη ψαριού. Τα αποθέματα τόνου έχουν μειωθεί δραματικά παρόλο που κάθε θηλυκός τόνος ελευθερώνει στη θάλασσα περισσότερα από 10 εκατομμύρια αυγά/έτος.
Ας αναλογιστούμε και την πολλαπλή αξία του ερυθρού τόνου για τα οικοσυστήματα, αφού το μεγαλύτερο μέρος των αυγών τους αποτελεί τροφή για άλλα είδη.

Η αργή αναπαραγωγική τους ωριμότητα (στα 3-5 έτη) σε συνδυασμό με το γεγονός ότι για να αναπαραχθούν συναθροίζονται σε μεγάλα κοπάδια, καθιστά τους πληθυσμούς του είδους ιδιαίτερα ευάλωτους στην υπεραλίευση.

Ο ερυθρός τόνος ξεπερνά τα 3 μέτρα σε μήκος και τα 700 kg σε βάρος. Η διάρκεια ζωής του μπορεί να φτάσει και τα 40 χρόνια. Μπορεί να καταδυθεί μέχρι και τα 500-1000 μέτρα βάθος, ενώ κολυμπάει με ταχύτητα που φτάνει τα 70km/ώρα.
Ο ερυθρός τόνος είναι ένα πολύ σημαντικό είδος για τη Μεσόγειο, καθώς ως ανώτερος θηρευτής καθορίζει την ισορροπία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Διαβάστε ακόμα