Ρωσικό πλοίο μεταφοράς φυσικού αερίου επιστρέφει στη Βαλτική εν μέσω της έντασης με την Ουκρανία

Το ρωσικό πλοίο μεταφοράς φυσικού αερίου, που η κύρια αποστολή του είναι η διασφάλιση των προμηθειών στον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, επέστρεψε στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας, σύμφωνα με τα στοιχεία παρακολούθησης την Τετάρτη, εν μέσω των εντάσεων για την Ουκρανία και των ανησυχιών για τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Τα δεδομένα της Refinitiv Eikon έδειξαν ότι το Marshal Vasilevskiy – μια πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU) που μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως πλοίο υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) – επισκέφτηκε το βελγικό λιμάνι Zeebrugge όπου φόρτωσε 163.800 κυβικά μέτρα LNG στις 20 Ιανουαρίου και βρίσκεται τώρα κοντά στο Καλίνινγκραντ.

Ο κύριος ρόλος του πλοίου είναι να προμηθεύει φυσικό αέριο στο Καλίνινγκραντ, το οποίο χωρίζεται από την ηπειρωτική χώρα της Ρωσίας και βρίσκεται ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λιθουανία. Το πλοίο διασφαλίζει ότι ο θύλακας μπορεί να λάβει αέριο ακόμη και αν υπάρχουν διακοπές στους αγωγούς που διέρχονται από τη Λιθουανία.

Ωστόσο, το πλοίο, το οποίο ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χαιρέτισε ως ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ρωσίας, έχει ναυλωθεί σε πολλές εταιρείες από τότε που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2019, στέλνοντας φορτία από και προς άλλες αγορές, όπως η Σιγκαπούρη και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Gazprom, η εταιρεία που έχει το μονοπώλιο του ρωσικού αγωγού εξαγωγής φυσικού αερίου και η οποία κατέχει το πλοίο, αρνήθηκε να σχολιάσει την τελευταία κίνηση του πλοίου.

Οι ρωσικές προμήθειες ενέργειας και το δίκτυο αγωγών εξαγωγής φυσικού αερίου της, έχουν βρεθεί στο επίκεντρο καθώς η Μόσχα έχει συγκεντρώσει περίπου 100.000 στρατιώτες κοντά στην Ουκρανία, η οποία έχει στενότερους δεσμούς με τη Δύση. Το Κρεμλίνο αντιτίθεται σε οποιαδήποτε πιθανή κίνηση του Κιέβου για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Η Ρωσία αρνείται ότι σχεδιάζει να εισβάλει στην Ουκρανία, και η Δύση έχει πει ότι θα επιβάλει σκληρές κυρώσεις στη Μόσχα εάν το κάνει.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε συνομιλίες με μεγάλες χώρες και εταιρείες παραγωγής ενέργειας σε όλο τον κόσμο για πιθανή εκτροπή του εφοδιασμού στην Ευρώπη εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, δήλωσαν την Τρίτη ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Διαβάστε ακόμα