Πειραιάς
35°C

18 χρόνια φυλάκιση στον Ανθυποπλοίαρχο του MV MATTHEW για τη μεταφορά 2,25 τόνων κοκαΐνης

Σε κάθειρξη 18 ετών καταδικάστηκε ο Φιλιππινέζος Ανθυποπλοίαρχος του φορτηγού πλοίου MV MATTHEW, το οποίο βρέθηκε στο επίκεντρο της μεγαλύτερης υπόθεσης διακίνησης κοκαΐνης στην ιστορία της Ιρλανδίας.

Δημοσιεύθηκε στις

28/07/2026

από

Το Ειδικό Ποινικό Δικαστήριο της χώρας έκρινε ότι ο Harold Estoesta δεν ήταν ένας απλός αξιωματικός του πληρώματος, αλλά είχε ενεργό και ουσιαστικό ρόλο στη λειτουργία του κυκλώματος, συμμετέχοντας στη ναυσιπλοΐα του πλοίου και στη διαχείριση των επικοινωνιών με τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Αν και η αρχική ποινή είχε οριστεί στα 28 χρόνια, μειώθηκε στα 18, καθώς ο κατηγορούμενος παραδέχθηκε την ενοχή του και συνεργάστηκε με τις αρχές. Πρόκειται για τη δεύτερη αυστηρότερη ποινή μεταξύ τω οκτώ μελών του πληρώματος που καταδικάστηκαν για την υπόθεση.

18 χρόνια φυλάκιση στον Ανθυποπλοίαρχο του MV MATTHEW για τη μεταφορά 2,25 τόνων κοκαΐνης
Το χρονικό της υπόθεσης

Η υπόθεση ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2023, όταν το MV MATTHEW βρισκόταν εν πλω στα ανοικτά των νοτίων ακτών της Ιρλανδίας μεταφέροντας περίπου 2,25 τόνους κοκαΐνης, με εκτιμώμενη αξία περίπου 157 εκατ. ευρώ.

Το πλοίο αγνόησε τις επανειλημμένες εντολές του Ιρλανδικού Πολεμικού Ναυτικού να σταματήσει, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει μία από τις πιο θεαματικές επιχειρήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ στη χώρα.

Ειδικές δυνάμεις της Army Ranger Wing επιβιβάστηκαν με ελικόπτερο στο κατάστρωμα του πλοίου, ενώ μέλη του πληρώματος επιχείρησαν να καταστρέψουν μέρος του φορτίου βάζοντας φωτιά σε δέματα κοκαΐνης μέσα σε σωστική λέμβο.

Παρά την προσπάθεια αυτή, οι αρχές κατέσχεσαν το μεγαλύτερο φορτίο κοκαΐνης που έχει εντοπιστεί ποτέ στην Ιρλανδία.

18 χρόνια φυλάκιση στον Ανθυποπλοίαρχο του MV MATTHEW για τη μεταφορά 2,25 τόνων κοκαΐνης
Καθοριστικός ο ρόλος του Ανθυποπλοιάρχου του MV MATTHEW

Σύμφωνα με το δικαστήριο, ο Harold Estoesta είχε πολύ μεγαλύτερη εμπλοκή από αυτήν που θα μπορούσε να αποδοθεί σε έναν απλό αξιωματικό φυλακής.

Οι δικαστές έκριναν ότι συμμετείχε ενεργά στη ναυσιπλοΐα του πλοίου και στη διαχείριση των επικοινωνιών με το διεθνές δίκτυο διακίνησης ναρκωτικών, το οποίο φέρεται να συντόνιζε την επιχείρηση από το Ντουμπάι.

Για τον λόγο αυτό ο Harold Estoesta καταδικάστηκε σε 18 χρόνια κάθειρξης, τη δεύτερη βαρύτερη ποινή μεταξύ των οκτώ καταδικασθέντων. Μόνο ο Ολλανδός Cumali “Jimmy” Ozgen, που θεωρήθηκε από το δικαστήριο ο βασικός σύνδεσμος του πληρώματος με την εγκληματική οργάνωση, τιμωρήθηκε αυστηρότερα, με 20 χρόνια κάθειρξης

Η υπόθεση αποτελεί ακόμη μία υπενθύμιση ότι, όταν αποδεικνύεται ενεργή συμμετοχή σε οργανωμένα κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών, τα μέλη των πληρωμάτων αντιμετωπίζουν εξαιρετικά βαριές ποινικές κυρώσεις, ανεξάρτητα από τη ναυτική τους ιδιότητα.

Σημειώνεται ότι το MV MATTHEW έχει πλέον δημευθεί από το ιρλανδικό Δημόσιο και πωλήθηκε έναντι συμβολικού τιμήματος ενός δολαρίου προκειμένου να απομακρυνθεί από την Ιρλανδία και να οδηγηθεί για διάλυση.

Το e-nautilia.gr στο Google NEWS

Ακολουθήστε το e-nautilia στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ναυτιλιακές ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

Διαβάστε επίσης

Πειραιάς
35°C