29 τραυματίες από πυρκαγιά σε φέρρυ στις Βαλεαρίδες Νήσους

Τουλάχιστον 29 άνθρωποι τραυματίστηκαν μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε σε επιβατηγό πλοίο στη διαδρομή του προς την Αλγερία από τη γαλλική πόλη Μασσαλία.

Η πυρκαγιά ξέσπασε στο φορτίο του κατασκευής 1995 Tariq-Ibn-Ziyad, αναγκάζοντας το πλοίο να αγκυροβολήσει στην Αλκούντια στις ισπανικές Βαλεαρίδες Νήσους. Σε αρκετούς επιβάτες προσεφέρθησαν πρώτες βοήθειες για εισπνοή καπνού και τρεις έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο με ελαφριά τραύματα. Τουλάχιστον 20 αυτοκίνητα έχουν καταστραφεί.

Περίπου 470 επιβάτες, κυρίως Γάλλοι και Αλγερινοί, και 137 μέλη του πληρώματος βρίσκονταν στο πλοίο Algerie Ferries τη στιγμή της πυρκαγιάς. Η πυρκαγιά θεωρείται τώρα ότι είναι υπό έλεγχο.

Ο δήμαρχος της Αλκούντια Αντόνι Μιρ δήλωσε: “Οι άνθρωποι φοβήθηκαν και χρειάστηκε να τους ηρεμήσουμε επειδή δεν ήξεραν αν το αυτοκίνητό τους είχε επηρεαστεί ή όχι. Υπήρξε ένα μικρό ξέσπασμα βίας”.

Η αιτία της πυρκαγιάς παραμένει μέχρι στιγμής άγνωστη.

Σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Ένωσης Θαλάσσιων Ασφαλίσεων (IUMI) που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτό το έτος, η συχνότητα των πυρκαγιών στο τομέα των επιβατηγών πλοίων τύπου ro-ro αυξάνεται και είναι διπλάσια από αυτή στους περισσότερους εκ των άλλων τύπων πλοίων.

Τα στοιχεία για τα συγκεκριμένα ατυχήματα δείχνουν ότι ένα πολύ υψηλό ποσοστό πυρκαγιών σε πλοία ro-ro προέρχεται από τα οχήματα που βρίσκονται στο πλοίο. Το σύστημα ηλεκτροδότησης αυτών των πλοίων θεωρείται επίσης ένας επικίνδυνος παράγοντας με την IUMI να προτείνει, ειδικότερα για τα παλαιότερα φέρρυ, να τυχαίνει μεγαλύτερης προσοχής από τις ρυθμιστικές αρχές και τις ναυτιλιακές εταιρείες.

Το περασμένο έτος, η MSC97 ανέθεσε στην Υποεπιτροπή για τα συστήματα και τον εξοπλισμό πλοίων να επανεξετάσει τη σύμβαση SOLAS και τις συναφείς ρυθμίσεις προκειμένου να ελαχιστοποιήσει την επίπτωση και τις συνέπειες των πυρκαγιών στα πλοία ro-ro, με αλλαγές που αναμένεται να τεθούν σε ισχύ το 2020.

Διαβάστε ακόμα