ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

4 άνθρωποι στη θάλασσα για 118 μέρες: ιστορία επιβίωσης ή φάρσα;

Μια αμφιλεγόμενη ιστορία που δίχασε τους ανθρώπους εκείνη την εποχή σε αυτούς που την πίστεψαν και σε αυτούς που δεν την πίστεψαν.

Μάλιστα η ιστορία αυτή έχει γυριστεί και σε ταινία με τίτλο ABANDONED (το τρέιλερ της ταινίας στο τέλος της ανάρτησης).

Διαβάστε την ιστορία όπως την έγραψε ο SIMON LOUISSON στις 22 Οκτωβρίου 1989
Για το REUTERS AUCKLAND, Νέα Ζηλανδία.

Η επιβίωση των τεσσάρων ναυτικών στη θάλασσα για 118 ημέρες σε ένα αναποδογυρισμένο trimaran κατατάσσεται ως μία από τις μεγαλύτερες ιστορίες επιβίωσης στον κόσμο – ή μια από τις μεγαλύτερες φάρσες του.

Το trimaran Rose-Noelle ανατράπηκε στις 4 Ιουνίου από ένα τεράστιο κύμα σε εν μέσω καταιγίδας με ανέμους έντασης 60 κόμβων ανοικτά της Νέας Ζηλανδίας.

Παρά το γεγονός ότι έχασαν έως και 20 κιλά ο καθένας, οι τρεις Νεοζηλανδοί και ένας Αμερικανός επέζησαν στην ανοικτή θάλασσα και βρέθηκαν σε καλή κατάσταση – τόσο καλή, που κάποιοι αμφισβητούν την ιστορία τους.

Ο ερευνητής της υπόθεσης αρνήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνά του. Ο Melvyn Bowen, ο οποίος διεξήγαγε την προκαταρτική έρευνα, είναι πεπεισμένος ότι οι τέσσερις λένε την αλήθεια.

Αφού επισκέφθηκε τα συντρίμμια στο απομονωμένο νησί Great Barrier, βόρεια του Ώκλαντ, όπου το Rose-Noelle έπεσε στην ξηρά, ο Bowen δήλωσε ότι βρήκε πειστικές αποδείξεις. «Προσωπικά δεν αισθάνομαι ότι είναι μια φάρσα», είπε.

Αλλά μερικές ερωτήσεις παραμένουν. Άνθρωποι της τοπικής κοινωνίας που ασχολούνται με την θάλασσα ρωτούν γιατί, μετά από τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα στη θάλασσα, σε άθλιες συνθήκες, οι άνδρες δεν είχαν σημεία πίεσης ή αλάτων, που είναι σχεδόν καθολικά για μακρά παραμονή στη θάλασσα.

Άλλοι ερευνητές που ασχολούνται με την υπόθεση είναι πως δύο ραδιοφωνικά μηνύματα υποτίθεται ότι ελήφθησαν από το Rose-Noelle από άλλο γιοτ αφότου αναποδογύρισε και πως το Rose-Noelle διέσχισε 140 μίλια από την ανατολική ακτή της Νέας Ζηλανδίας γύρω από την κορυφή του νησιού στη δυτική ακτή .

Η κατεύθυνση των ρευμάτων θα έπρεπε να το παράσερνε πιο ανατολικά προς τη Νότια Αμερική.

Έχουν προταθεί εύλογες εξηγήσεις σε αυτά τα μυστήρια και, αν και παραμένει σκεπτικισμός, είναι δύσκολο να φανταστούμε το κίνητρο για μια φάρσα.

Ο κυβερνήτης John Glennie έχει υπογράψει συμβόλαια για την ιστορία του, αλλά οι πληρωμές είναι σχεδόν αδύνατο να αντισταθμίσουν την απώλεια αξίας 145.000 δολαρίων του trimaran του, 40 ποδιών, που σπάστηκε σε κομμάτια στα βράχια.

«Όλοι όσοι πιστεύουν ότι είναι μια φάρσα είναι ηλίθιοι», δήλωσε ο Phillip Hofman. Ερωτηθείς εάν υπήρχαν κάποια αποδεικτικά στοιχεία, είπε: «Ναι, το γεγονός ότι εγώ ξέρω ότι το κάναμε και αλλά και ακόμη τρείς άνθρωποι το έκαναν.»

Η ιστορία, όπως το λένε, είναι αξιοσημείωτη.

Οι 118 μέρες τους είναι ακριβώς ίσες με το χρόνο που ο Maurice και ο Maralyn Bailey της Αγγλίας ξόδεψαν σε μια μικρή σχεδία και βάρκα, αφού το γιοτ τους είχε τρυπηθεί από μια φάλαινα στα νησιά Galapagos το 1973.

Εδώ είναι η ιστορία τους:

Αφότου αναποδογύρισε το σκάφος, πέρασαν την πρώτη τους μέρα παγιδευμένοι στην καμπίνα. Στη συνέχεια, έκαναν μια τρύπα στο κύτος και πέρασαν έναν εφιάλτη τέσσερις μήνες σε ένα χώρο με μέγεθος διπλού στρώματος.

Για τον πρώτο μήνα η ποσότητα του νερού ήταν απελπιστικά μικρή, αυξήθηκε από τα αναψυκτικά και τις πενιχρές τροφές.

Αλλά αφού κατάφεραν να φτιάξουν ένα σύστημα συλλογής βρόχινου νερού, οι συνθήκες βελτιώθηκαν και ήταν σημαντικά καλύτερες, αν και πιο κρύες από αυτές που βίωσαν οι Baileys.

Το σκάφος προσέλκυε όλο και περισσότερα ψάρια ακόμη και μέσα στην καμπίνα.

«Προς το τέλος τρώγαμε καλύτερα από εσάς στο σπίτι», δήλωσε ένας από τους 4 άντρες Rick Hellriegel σε συνέντευξη τύπου μετά την επιστροφή του.

Ο Glennie με βουτιές στην κύρια καμπίνα κατάφερε να ανακτήσει τον περισσότερο εξοπλισμό. Είχαν μια κουζίνα φυσικού αερίου και μάλιστα έκαναν μπάρμπεκιου στις ωραίες μέρες.

Αλλά οι σχέσεις ήταν τεντωμένες. Ο αμερικανός Jim Nalepka δήλωσε ότι ξεσπούσαν εντάσεις μεταξύ των τεσσάρων, που ελάχιστα γνώριζαν ο ένας για τον άλλον πριν από το ταξίδι. Αυτός και ο Hellriegel είπαν ότι ποτέ δεν ήθελαν να δουν ξανά τον Glennie. Ο Glennie είπε ότι τα συναισθήματα είναι αμοιβαία.

Έγιναν μάχες για μισό μπισκότο ή για το ποιος θα μπορούσε να καθίσει στην καλοφωτισμένη πλευρά της αυτοσχέδιας καμπίνας όπου ήταν δυνατή η ανάγνωση.

Παρά την τριβή, οι τέσσερις ήξεραν ότι εξαρτώνται ο ένας από τον άλλο και σταδιακά έπρεπε να γίνουν μια ομάδα. Ο Hellriegel είπε ότι ήταν μεγάλη βοήθεια να έχει την θερμοκρασία του σώματος τεσσάρων ανθρώπων κατά τη διάρκεια του παγωμένου χειμώνα.

Πέντε ή έξι φορές αναγκάστηκαν από τον καιρό να παραμείνουν κάτω για μέρες στο τέλος.

«Ο πυρετός στην καμπίνα, το είπαν. Αυτή είναι μια πραγματική κατάσταση «, δήλωσε ο Nalepka. «Το να μαλώνουμε για μισό μπισκότο φαίνεται ασήμαντο αλλά δεν ήταν, ήταν πολύ σημαντικό. Ήταν κλασικό αυτό που πέρασα. »