Οι ελληνικές θάλασσες, δυστυχώς, έχουν πλούσια ιστορία σε ναυάγια.
Από το ναυάγιο του «Δύστος» στο «Sea Diamond» και από το «Εξπρές Σάμινα» ως το ναυτικό ατύχημα της λάντζας «Αντωνία» στην Αίγινα το 2016. Οι ελληνικές θάλασσες, δυστυχώς, έχουν πλούσια ιστορία σε ναυάγια.
Παρακάτω σας παραθέτουμε 5 ναυάγια που συνέβησαν στην Ελλάδα από το 1990 μέχρι σήμερα.
1. Δύστος (26 Δεκεμβρίου 1996, ανοιχτά της Κύμης, 20 νεκροί)
Το ελληνικό εμπορικό φορτηγό τύπου Bulk Carrier, «Δύστος» βυθίστηκε στις 29 Δεκεμβρίου του 1996, «παίρνοντας» μαζί του 20 επιβάτες. Το «Δύστος» είχε ξεκινήσει με πλοίαρχο τον Ιωάννη Τσιτσιρίκη και πλήρωμα από Έλληνες ναυτικούς από τις εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ-Ηρακλής Βόλου στις 26 Δεκεμβρίου του 1996, φορτωμένο με 5.300 τόνους τσιμέντο έχοντας προορισμό τις εγκαταστάσεις λιμένος Δραπετσώνας. Εξαιτίας όμως των άσχημων καιρικών συνθηκών, το φορτηγό-πλοίο προσέγγισε σε νότιο όρμο της νήσου Σκιάθου παραμένοντας σε εκείνο το σημείο για δύο ημέρες.
Ο Πλοίαρχος αποφάσισε να αποπλεύσει και να συνεχίσει το ταξίδι για Πειραιά. Στις 20.00 ώρα περίπου ήταν η τελευταία επικοινωνία που είχε το «Δύστος» με το εμπορικό Μ/S (μότορσιπ) ΛΕΝΑ. Το πρωΐ της επομένης και περί ώρα 05.15 θα εντοπιστεί ανεστραμμένο να επιπλέει. Σύμφωνα με τους πραγματογνώμονες ως αιτία του ναυαγίου θεωρήθηκε αναμφίβολα η μετατόπιση φορτίου η οποία και επέφερε την ανατροπή του πλοίου με όλους τους επιβάτες και το πλήρωμα.
2. Πυραυλακάτος Κωστάκος (4 Νοεμβρίου 1996, Σάμος, 4 νεκροί)
Η πυραυλάκατος του Eλληνικού Πολεμικού Nαυτικού Κωστάκος βρισκόταν με τα φώτα κλειστά, όπως όριζε η άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού «Παρμενίων ‘96», η πυραυλάκατος του Eλληνικού Πολεμικού Nαυτικού «Κωστάκος». Η άσκηση προέβλεπε για την ΤΠΚ «Κωστάκος» να βρίσκεται κοντά στην ξηρά της Σάμου, σε πλήρη ακινησία, με σβηστά όλα τα φώτα ναυτιλίας και ασφαλείας, καθώς και «κλειστά» τα ραντάρ της, όπως δηλαδή θα έκανε σε πραγματικό πόλεμο (το μόνο που θα βρισκόταν σε λειτουργία θα ήταν το ραντάρ ναυτιλίας). Ενώ το πλοίο βρισκόταν σ’ αυτήν την κατάσταση, επέπεσε επάνω του και το εμβόλισε το επιβατικό πλοίο «Σάμαινα», που εκτελούσε το δρομολόγιο της γραμμής Πειραιάς-Σάμος. Η ΤΠΚ «Κωστάκος» βυθίστηκε σε βάθος 180 μέτρων από την ακτή της Σάμου με τέσσερα μέλη του πληρώματος να πνίγονται..
3. Εξπρές Σάμινα (26 Σεπτεμβρίου 2000, Νησίδες Πόρτες, Πάρος, 81 νεκροί)
Ήταν 26 Σεπτεμβρίου του 2000 όταν το επιβατηγό – οχηματαγωγό Εξπρές Σάμινα, το οποίο εκτελούσε την ακτοπλοϊκή γραμμή Πειραιάς – Πάρος – Νάξος – Ικαρία – Σάμος – Πάτμος με τελικό προορισμό τους Λειψούς, προσέκρουσε με ταχύτητα 18 κόμβων, στις νησίδες «Πόρτες Πάρου» καταλήγοντας ως μια από τις σοβαρότερες ναυτικές τραγωδίες στην Ελλάδα με 81 νεκρούς. Στις 22:12 και με ανέμους 8 μποφόρ το Εξπρές Σάμινα προσπάθησε να προσεγγίζει τον λιμένα της Παροικιάς (πρωτεύουσα-χώρα) της Πάρου προσκρούοντας στις νησίδες με συνέπεια το πλοίο να υποστεί ρήγμα στα δεξιά ύφαλά του πλημμυρίζοντας το μηχανοστάσιο του πλοίου και παίρνοντας γρήγορα κλίση προς τα δεξιά.
Χρειάστηκαν μόνο 25 λεπτά για να βυθιστεί. Η συσκότιση που προκλήθηκε στο πλοίο από ηλεκτρική βλάβη αλλά και η απουσία ειδοποίησης της σειρήνας έκτακτης ανάγκης έφερε τεράστιο πανικό στο κατάστρωμα του Εξρπές Σάμινα κάνοντας πολλούς από τους επιβάτες να πηδούν στη θάλασσα. Ο 55χρόνος αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Μinoan Flying Dolphins αλλά πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Ακτοπλοΐας (ΕΕΑ), Παντελής Σφηνιάς, μη αντέχοντας το βάρος της τραγωδίας και της πίεσης που του ασκήθηκε έδωσε τέλος στη ζωή του το πρωί της 29ης Νοεμβρίου του 2000 πέφτοντας από τον έκτο όροφο του κτιρίου της εταιρείας του στον Πειραιά.
4. Sea Diamond (5 Απριλίου 2007, Σαντορίνη, 2 αγνοούμενοι)
Η βύθιση του Sea Diamond ξεκίνησε στις 5 Απριλίου του 2007 μετά από πρόσκρουση του κρουαζιερόπλοιου της εταιρείας «Louis Hellenic Cruises», το οποίο μετέφερε 1163 επιβάτες και 391 μέλη πληρώματος, σε ξέρα στον όρμο των Φηρών της Σαντορίνης καταλήγοντας στον όρμο του Αθηνιού, 10 χιλιόμετρα πιο μακριά από το σημείο της πρόσκρουσης. Το Sea Diamond είχε ξεκινήσει από το λιμάνι του Ηρακλείου στις 12 το μεσημέρι με προορισμό τη Σαντορίνη. Μια ώρα μετά την αναχώρηση συνέβη βλάβη στη μία από τις τέσσερις κύριες μηχανές του πλοίου σε αντλία πετρελαίου με τη μηχανή να βγαίνει εκτός λειτουργίας. Μετά από περίπου τρεις ώρες ταξιδιού και έχοντας μόνο τις τρεις μηχανές, η μηχανή θα μπει σε λειτουργία 15 λεπτά πριν την πρόσκρουση.
Στις 15:30 προσέκρουσε σε ξέρα κοντά στην πλώρη του, με τη δεξιά του πλευρά, να μπάζει νερά με το λιμεναρχείο να ενημερώνεται 17 λεπτά αργότερα. Μέχρι τις 18:30 η διαδικασία της εκκένωσης είχε ολοκληρωθεί, παραμένοντας εντός του πλοίου 27 άτομα του πληρώματος. Από το ναυάγιο του πλοίου σώθηκαν όλοι οι επιβάτες και το πλήρωμα, εκτός από δύο Γάλλους, έναν πατέρα και την κόρη του, που ως σήμερα αγνοούνται.
5. Αντωνία (16 Αυγούστου 2016, Αίγινα, 4 νεκροί)
Ήταν 16 Αυγούστου του 2016 όταν το ταχύπλοο Duende έκοψε στη μέση την λάντζα «Αντωνία», στην οποία επέβαιναν λουόμενοι, οι οποίοι πήγαιναν για μπάνιο από την Αίγινα στην νήσο Μονή απέναντι από την Πέρδικα. Αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν να γίνει θρύψαλα η βάρκα και να βυθιστεί παίρνοντας στο βυθό τον κυβερνήτη, έναν 44χρονο πατέρα με την κόρη του καθώς και τον Ουκρανό Cherednyk Jevgen. Ο 77χρονος κυβερνήτης του σκάφους, Θρασύβουλος Λυκουρέζος παρέμεινε προφυλακισμένος για ένα χρόνο, ενώ μετά την αποφυλάκισή του νοσηλεύθηκε για μεγάλα διαστήματα καθώς τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε επιδεινώθηκαν στη φυλακή. Πέθανε το Νοέμρβιο του 2017.