Πειραιάς
34°C

To Pokemon Go και η τέχνη της διοίκησης επιχειρήσεων

Δημοσιεύθηκε στις

23/07/2016

από

pokemon_go_shipping
Με αφορμή την ταχύτατα εξαπλούμενη μόδα με το παιχνίδι εικονικής πραγματικότητας Pokemon Go ο καπετάνιος Jan Sundberg γράφει στο μπλογκ του για το πως τα διοικητικά στελέχη των ναυτιλιακών κι όχι μόνο επιχειρήσεων μπορούν να πάρουν διδάγματα από την φιλοσοφία του παιχνιδιού και να τα εφαρμόσουν στους υπαλλήλους τους:

“Τα παιδιά μου έχουν τρελαθεί με το εξαιρετικά δημοφιλές Pokemon Go και οφείλω να παραδεχτώ ότι προς το παρόν δεν πολυκαταλαβαίνω τι είναι αυτό που προκαλεί τόσο ενδιαφέρον και τόσα συναισθήματα στο να κηνυγάς εικονικές φιγούρες δεξιά κι αριστερά.

Τα παιδιά μου είπαν ότι το νόημα είναι το να εξερευνήσεις, να ψάξεις, να ανακαλύψεις, το οποίο είναι ένα ουσιαστικό και θετικό κίνητρο.

Το αστείο όταν σκέφτομαι όλο αυτήν την απήχηση είναι ότι κάνω το ίδιο πράγμα αλλά σε πραγματικές συνθήκες. Δηλαδή, η μελέτη των διαδικασιών και των καθηκόντων και η διαπίστωση ποιός επιτελεί την εργασία του πετυχημένα και ποιος όχι. Έχει να κάνει με το να κυνηγάς και να πιάνεις ανθρώπους που με έναν τρόπο κατάφεραν να μπουν ή να ελιχθούν σε ένα σύστημα χωρίς να προσθέσουν καμία αξία στην διαδικασία ή τη συγκεκριμένα εργασία που επιτελούν.

Επειδή αναγνωρίζω το υπέροχο όφελος της τεχνολογίας όταν χρησιμοποιείται σωστά σε συνδυασμό με πραγματικούς ανθρώπους που δημιουργούν προστιθέμενη αξία στις διαδικασίες που εμπλέκονται, αναρωτήθηκα πώς μπορώ να πάω αυτήν την απήχηση των Pokemon ένα βήμα παραπέρα και να συνδέσω αυτόν τον τρόπο σκέψης σε κάθε άτομο που εργάζεται στην εταιρία, ακολουθώντας τις εξής παραμέτρους:

Τι προσελήφθη να κάνει το κάθε άτομο;
Κάνει αυτό που συμφωνήθηκε;
Πόση προστιθέμενη αξία συνεισφέρει;
Ποιο είναι το κέρδος που παράγεται από το άτομο από μια ολιστική σκοπιά;
Τι θα συνέβαινε αν το άτομο ήταν “Catch and GO”;

Κάτι τέτοιο θα επιτάχυνε την πραγματικότητα χρησιμοποιώντας την εικονική πραγματικότητα για τους ενδιαφερόμενους στο μέλλον. Φανταστείτε να έχετε μια ολιστική εποπτεία της επιχείρησης ώστε να μάθεις πρώτα τι πρέπει να κάνουν οι ανθρωποι για να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν κι έπειτα να διαπιστώσεις αν συμβαίνει καθημερινά το ίδιο πράγμα.

Φανταστείτε αν ένας προϊστάμενος ή αρχηγός ομάδας προσλαμβάνεται αποκλειστικά ώστε να υποστηρίζει τους σκληρά εργαζόμενους και να εξασφαλίζει καλύτερες, ασφαλέστερες και εξυπνότερες διαδικασίες και εργασίες και ανακαλυφθεί ότι δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, με τη βοήθεια της τεχνολογίας και την εξακρίβωση της πραγματικότητας.

Αυτό θα λειτουργούσε φανταστικά σε όλα τα επίπεδα της εταιρίας, από το διοικητικό συμβούλιο, την ανώτερη διοίκηση, τους συμβούλους, και η φιλοσοφία Catch and GO θα επιτάχυνε την πραγματικότητα.

Θα μπορούσε να εφαρμοστεί οπουδήποτε, σε μια ολόκληρη χώρα, έναν κλάδο ή ένα συγκεκριμένο τμήμα.

Το όλο σκεπτικό και η πλάκα εδώ είναι ότι χρειάζεται να “Catch and Go” γρηγορότερα, εξυπνότερα και να εξακριβώσουμε ποιοι άνθρωποι προσφέρουν κέρδος και χρήματα στο περιβάλλον μας κι έτσι να είμαστε σε θέση να τους επιβραβεύσουμε και να κρατήσουμε την επιχείρηση ζωντανή με το να είμαστε καλύτεροι, ανθεκτικότεροι, εξυπνότεροι.

Σίγουρα η “Leader GO! Version” χρειάζεται καλύτερη προσαρμογή αλλά είναι απολύτως εφαρμόσιμη στην σημερινή πραγματικότητα της διαθέσιμης τεχνολογίας, του Internet of Things, των Big Data και των γρήγορων και αποτελεσματικών πρωτόκολλων επικοινωνίας.

Νομίζω ότι ένα παιχνίδι Leader GO τέσσερεις φορές το χρόνο θα βοηθούσε πολλές εταιρίες να πιάσουν πιο γρήγορα αυτούς που πρέπει να φύγουν (GO) κι αυτούς που χρειάζεται να ανταμειφθούν περισσότερο ώστε να μείνουν (STAY).

Τι γίνεται λοιπόν με τους προϊστάμενους και τους συμβούλους; Ποιοι πιάνονται και ποιοι πρέπει να φύγουν;

Μπορούν να παίξουν την αρχική έκδοση και να μάθουν τη διαφορά μεταξύ αληθινής πραγματικότητας και εικονικής πραγματικότητας και ίσως να ξαναμπούν στην αγορά με μια πιο νηφάλια κατανόηση του τι κάνει μια επιχείρηση πιο επιτυχημένη προσθέτοντας πραγματική προστιθέμενη αξία αντί για εικονική.

Καλή τύχη και προσοχή λοιπόν, και φροντίστε να κάνετε αυτό για το οποίο σας πληρώνουν πριν αρχίσετε να παίζετε παιχνίδια.

Το μέλλον βρίσκεται σε μια πιο ουσιαστικη και καλύτερη “παιχνιδοποίηση” και οι ηγέτες των μελλοντικών γενεών το βλέπουν σαν ένα φυσικό κομμάτι της επιχειρηματικότητας, μεγιστοποιώντας τα κέρδη προστιθέμενης αξίας και εξασφαλίζοντας καλύτερες στρατηγικές, διαδικασίες και εργασίες.

Το θέμα είναι να βρεις ανθρώπους με επαγγελματισμό, εξυπνάδα και σκληρή δουλειά και να επιβραβεύσεις αυτό που κάνουν.”

Το e-nautilia.gr στο Google NEWS

Ακολουθήστε το e-nautilia στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ναυτιλιακές ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

Διαβάστε επίσης

Πειραιάς
34°C