Κρουαζιέρα στην Ανταρκτική δεν σημαίνει πάντα πολυτέλεια. Μερικές φορές, είναι μια εμπειρία ζωής. Οι επιβάτες ενός πλοίου βρέθηκαν αντιμέτωποι με κύματα 7 μέτρων στο θρυλικό Πέρασμα Ντρέικ — την πιο επικίνδυνη θάλασσα του κόσμου.
Είναι μια θαλάσσια περιοχή γεμάτη ναυάγια πλοίων, ξακουστή μεταξύ των ναυτικών για τις σφοδρές κακοκαιρίες που επικρατούν εκεί.
Είναι το γνωστό πέρασμα Ντρέικ ή Drake passage, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στο πασίγνωστο Cape Horn και τα νότια νησιά Shetland.
Έχει τη φήμη ως ενός από τα πιο απρόβλεπτα και σκληρά σημεία πλεύσης στον πλανήτη. Εκεί όπου ο Ατλαντικός συναντά τον Ειρηνικό, οι καιρικές συνθήκες μπορούν να αλλάξουν δραματικά μέσα σε λίγες ώρες.
Σε ένα χαρακτηριστικό βίντεο από το κανάλι nobackhome διαβάζουμε πως οι επιβάτες ενός κρουαζιερόπλοιου που πραγματοποιεί κρουαζιέρα στην Ανταρκτική, έζησαν την εμπειρία τους από το συγκεκριμένο πέρασμα.
Βέβαια, το σίγουρο είναι ότι μια κρουαζιέρα στην Ανταρκτική είναι μια μοναδική εμπειρία.
Η κρουαζιέρα στην Ανταρκτική

«Συχνά, το πιο τρομακτικό μέρος μιας κρουαζιέρας στην Ανταρκτική είναι η διάσχιση του Περάσματος Ντρέικ. Είναι κάτι που δεν μπορείς να προβλέψεις με βάσει τον μήνα ή την εποχή — απλώς πρέπει να δεις τι θα σου τύχει στο ταξίδι σου!».
Και συνεχίζει, «Καθώς κατευθυνόμασταν νότια προς την Ανταρκτική, σταθήκαμε τυχεροί. Είχε κύματα μόλις 2–3 μέτρων, σποραδικά και ήπια. Το πλοίο κουνιόταν ελαφρά, υπενθυμίζοντας μας πως βρισκόμασταν σε θάλασσα, αλλά τίποτα το ανησυχητικό. Οι δραστηριότητες συνεχίστηκαν κανονικά, τα γεύματα σερβίρονταν στην ώρα τους και η γενική αίσθηση ήταν σχεδόν χαλαρωτική. Αυτή είναι η περίφημη «Λίμνη Ντρέικ». Η επιστροφή, όμως, ήταν άλλη ιστορία. Κύματα 5 έως 7 μέτρων μεταμόρφωσαν τη γαλήνια θάλασσα σε κάτι πολύ διαφορετικό. Το πλοίο τρανταζόταν, αντικείμενα εκτοξεύονταν και μερικοί επιβάτες κυριολεκτικά πετάχτηκαν από τις θέσεις τους. Παρ’ όλα αυτά, το πλήρωμα επέδειξε απόλυτο επαγγελματισμό. Μας καθοδήγησαν με ψυχραιμία, φρόντισαν για την ασφάλειά μας και μας έδωσαν σαφείς οδηγίες για την πλοήγηση μέσα στην κακοκαιρία. Κάποιοι επιβάτες δυσκολεύτηκαν, άλλοι το είδαν σαν περιπέτεια. Για εμάς, όμως, ήταν μια πλήρης εμπειρία. Το γεγονός ότι ζήσαμε και τις δύο όψεις του Περάσματος Ντρέικ —τη γαλήνη και τη φουρτούνα— έκανε το ταξίδι μας προς την Ανταρκτική αυθεντικό και αλησμόνητο».
Δείτε το βίντεο που ακολουθεί από την κρουαζιέρα στην Ανταρκτική και την κακοκαιρία στο πέρασμα ντρεικ.

Λίγα λόγια για το Drake Passage
Ο Πορθμός ή Πέρασμα του Ντρέικ (ισπανικά: Paso de Hoces/Mar de Hoces/Pasaje de Drake) είναι πορθμός μεταξύ του ακρωτηρίου Χορν της Νότιας Αμερικής και των Νοτίων Νήσων Σέτλαντ της Ανταρκτικής. Συνδέει το νοτιοδυτικό τμήμα του Ατλαντικού ωκεανού (Θάλασσα της Σκωτίας) με το νοτιοανατολικό τμήμα του Ειρηνικού ωκεανού και εκτείνεται στον Νότιο ωκεανό.
Ο πορθμός πήρε το όνομά του από τον άγγλο κουρσάρο Φράνσις Ντρέικ (Sir Francis Drake) του 16ου αιώνα, ο οποίος διέσχισε τον πορθμό του Μαγγελάνου, τον Σεπτέμβριο του 1578.
Μισό αιώνα νωρίτερα το 1525, μια θύελλα έσπρωξε νότια από την είσοδο του πορθμού του Μαγγελάνου, το ισπανικό πλοίο του Φρανσίσκο δε Όσες και το πλήρωμά του νόμισε ότι είδε το τέλος μιας γης, ενδεχομένως τον πορθμό του Ντρέικ. Για τον λόγο αυτό, ορισμένοι Ισπανοί και Λατινοαμερικάνοι ιστορικοί και πηγές αποκαλούν Μαρ δε Όσες τον πορθμό από τον Φρανσίσκο δε Όσες. Το πρώτο καταγεγραμμένο ταξίδι μέσα από τον πορθμό του Ντρέικ έγινε από τον Ολλανδό πλοηγό Βίλεμ Σχάουτεν το 1616, ο οποίος ονόμασε και το Ακρωτήριο Χορν σε ανάμνηση της γενέτειράς του, της ολλανδικής πόλης Χόορν (Hoorn).