Πειραιάς
25°C

Χαρτιά και οι επιθεωρήσεις βάζουν στοπ στην έξοδο των ναυτικών στα λιμάνια

Δημοσιεύθηκε στις

27/05/2025

από

Χαρτιά και επιθεωρήσεις βάζουν στοπ στην έξοδο των ναυτικών στα λιμάνια, με τους ίδιους να καταγγέλλουν ότι η κόπωση, η πίεση και η έλλειψη ξεκούρασης τους οδηγούν σε απόγνωση. Το 48% δηλώνει ότι δεν μπορεί καν να κατέβει στη στεριά λόγω των αυξημένων απαιτήσεων.

Μπορεί η ναυτιλιακή βιομηχανία να στρουθοκαμηλίζει αλλά οι ίδιοι οι ναυτικοί φωνάζουν για κάτι που όλοι γνωρίζουν αλλά κανείς δεν μιλάει ή τουλάχιστον κανείς δεν κάνει τίποτα ουσιώδες για να βρει μια λύση.

Το 48% των ναυτικών ή ένας στους δύο, λένε ότι τα χαρτιά και οι επιθεωρήσεις είναι η αιτία που δεν βγαίνουν πλέον στα λιμάνια, αφού τους αφήνουν χωρίς ενέργεια, χωρίς χρόνο και χωρίς να μπορούν να ξεκουραστούν.

Τα μικρά διαλείμματα και η αλλαγή παράστασης που είχαν πριν λίγα χρόνια βγαίνοντας στα λιμάνια έχουν αντικατασταθεί από τις επιθεωρήσεις vetting, port state control και οποιαδήποτε άλλη επιτάσσει η σύγχρονη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Οι φόρμες και τα χαρτιά που απαιτούνται, σε συνδυασμό με την συνεχής εργασία (ο χρόνος είναι χρήμα άλλωστε…) έρχονται να «δέσουν το γλυκό» για ίσως μια από τις χειρότερες περιόδους που βιώνουν οι ναυτικοί τα τελευταία 50 χρόνια.

Φτάνοντας πλέον ένα πλοίο στο λιμάνι ή σε κάποιο αγκυροβόλιο σαν της Σιγκαπουρης, οι ναυτικοί έχουν να αντιμετωπίσουν ένα απίστευτο φόρτο εργασίας αφού καλούνται να φέρουν εις πέρας πολλές εργασίες μαζί, σε μικρό χρονικό διάστημα. Όχι χρόνος για να βγουν στην στεριά δεν έχουν, αλλά πολλές φορές δεν υπάρχει και χρόνος κλήρος επαρκή ξεκούραση.

Τα πλοία πλέον, από έναν έτσι αλλιώς απαιτητικό και δύσκολο εργασιακό χώρο, τείνουν να γίνουν- ή έχουν ήδη γίνει- πλωτές φυλακές. Οταν έλεγαν πριν μερικές δεκαετίες ότι τα πλοία είναι πλωτές φυλακές μάλλον δεν μπορούσαν να προβλέψουν αυτά που θα ερχόντουσαν.

Η βελτίωση των συνθηκών μέσα στα πλοία δεν μπορεί με τίποτα να αντισταθμίσει το ότι η κατάσταση μέσα σε αυτά έχει γίνει πλέον από δύσκολη έως ανυπόφορη.

Αρκεί να αναφερθεί ότι οι ναυτικοί δεν αντέχουν πλέον να μπαρκάρουν περισσότερο από 3-4 μήνες με κάποιους σύγχρονους ήρωες να κάθονται 6-7 λόγω των αναγκών που έχουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν μόλις 1 δεκαετία ο μέσος όρος που κάθονταν στα πλοία μπορεί να ξεπερνούσε και τους 8 μήνες με κάποιους να κάθονται και 10 και 15, ακόμη και 20 μήνες!

Το e-nautilia.gr στο Google NEWS

Ακολουθήστε το e-nautilia στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ναυτιλιακές ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

Διαβάστε επίσης

Πειραιάς
25°C