Η μεγαλύτερη θαλάσσια τραγωδία όλων των εποχών: Πως χάθηκαν 9,000 άνθρωποι σε μια νύχτα (video)

Ήταν το 1945 όταν η Γερμανία έχανε και οι Σοβιετικοί έμπαιναν στην χώρα για εκδίκηση.

Όλοι στην Ανατολική Πρωσία και στη Βόρεια Γερμανία, παίρνουν εντολή να φύγουν. Η μόνη τους ελπίδα είναι να επιβιβαστούν στο Wilhelm Gustloff, ένα πλοίο που θα τους φέρει στην ασφαλή πόλη του Κίελου.

Αργότερα το ίδιο βράδυ, το υπερωκεάνιο βυθίστηκε στη Βαλτική Θάλασσα από ένα σοβιετικό υποβρύχιο, ενώ μετέφερε τους αμάχους πρόσφυγες.

Οι εκτιμήσεις λένε ότι έχασαν την ζωή τους 7000-9000 άνθρωποι!

Για να καταλάβουμε την τραγωδία θα πρέπει να πούμε ότι 1500 άνθρωποι πέθαναν στο ναυάγιο του Τιτανικού.

Το πλοίο καθελκύστηκε στις 5 Μαΐου 1937 και είχε μήκος 208,5 μέτρα και πλάτος 23,59 μέτρα με μέγιστο εκτόπισμα τους 25.484 τόνους.

Αν και το πλοίο είχε αρχικά κατασκευαστεί ως κρουαζιερόπλοιο για λογαριασμό της οργάνωσης «Ναζιστική Δύναμη Μέσα από τη Χαρά» (Kraft durch Freude) το 1937, το 1939 επιτάχθηκε από το Kriegsmarine (γερμανικό ναυτικό).

Υπηρέτησε ως νοσοκομειακό πλοίο το 1939 και το 1940. Και αργότερα έγινε πλωτός στρατώνας για το ναυτικό προσωπικό στο Gotenhafen προτού εγκατασταθούν αργότερα αντιαεροπορικά πυροβόλα όπλα και πραγματοποιήσει μεταφορές αμάχων προσφύγων το 1945.

Πολλοί ισχυρίζονται ότι το συγκεκριμένο πλοίο ήταν αυτό όπου ο Χίτλερ είχε φορτώσει ώστε να μεταφερθεί τον χρυσό του.

Το αρχικό όνομα που αναμενόταν να δοθεί στο οποίο ήταν αυτό του Αδόλφου Χίτλερ, αλλά άλλαξε σε Wilhelm Gustloff προς τιμήν ενός Ελβετού ηγέτη του Ναζιστικού Κόμματος που είχε δολοφονηθεί το 1936. Αφού έκατσε κοντά στη χήρα του Gustloff στην κηδεία του, ο Αδόλφος Χίτλερ έλαβε την απόφαση για αλλαγή του ονόματος.

Ήταν μακράν η μεγαλύτερη τραγωδία όλων των εποχών.

Γιατί λοιπόν γνωρίζουμε τόσο λίγα για αυτό το ναυάγιο;

Δείτε το βίντεο που ακολουθεί:

Διαβάστε ακόμα