SS Columbia: Το πρώτο πλοίο που χρησιμοποιούσε ηλεκτρικούς λαμπτήρες!

Το SS Columbia υπήρξε το πρώτο πλοίο που χρησιμοποιούσε ηλεκτρικούς λαμπτήρες! Είχε το πρώτο πλήρες σύστημα θαλάσσιου ηλεκτρικού φωτισμού επί του σκάφους, σχεδιασμένο από τον ίδιο τον Thomas Edison το 1880.

Υπήρξε το πιο πολυτελές επιβατηγό πλοίο του αμερικανικού ακτοφυλακτικού στόλου, με καινοτομίες και εσωτερικούς χώρους πολύ πιο πέρα από τα πλοία της εποχής του, όπως για παράδειγμα, υπέροχα γυάλινα φωτιστικά που διακοσμούσαν το κύριο σαλόνι τα οποία τροφοδοτούνταν από λαμπτήρες Edison, επικοινωνία γέφυρας –δωματίων με τη βοήθεια τηλεφώνων καθώς και μεγάλο ψυγείο στην πρύμνη για την συντήριση των τροφίμων.

Ήταν επίσης εξοπλισμένο με τέσσερα στεγανά διαφράγματα ενώ εντυπωσιακός ήταν και ο σωστικός εξοπλισμός: οκτώ μεταλλικές σωσίβιες λέμβους, μία ξύλινη σωσίβια λέμβο, πέντε σωσίβιες σχεδίες και 537 ατομικά σωσίβια.

Δυστυχώς όμως δεν είχε αίσιο τέλος. Στις 20 Ιουλίου 1907, το SS Columbia αναχώρησε από το Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια με 251 επιβάτες και πλήρωμα για το Πόρτλαντ του Όρεγκον υπό την ηγεσία του καπετάνιου Peter Doran. Ύστερα από σύγκρουση με τη σκούνα San Pedro, 88 επιβάτες και πλήρωμα, συμπεριλαμβανομένων όλων των παιδιών στο πλοίο, έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της βύθισης της Κολούμπια .

Λόγω της ταχύτητας του ναυαγίου, πολλές σωσίβιες λέμβοι δεν μπόρεσαν να ξεκινήσουν.

Πηγή: https://www.facebook.com/perialos
perialos.blogspot.com

Διαβάστε ακόμα:
Το ναυάγιο του SS Pacific το 1875: Μία από τις χειρότερες καταστροφές στη ναυτική ιστορία των ΗΠΑ

Διαβάστε ακόμα