Εντοπίστηκε το πλοίο μεταφοράς αυτοκινήτων που κατέλαβαν οι αντάρτες Χούτι στην Ερυθρά θάλασσα

Το πλοίο RoRo Galaxy Leader που κατέλαβαν και κατάσχεσαν οι αντάρτες Χούτι εντοπίστηκε στην περιοχή του λιμανιού της Χοντέιντα στην Υεμένη.

Το πλοίο που ανήκει στη Ray Car Carriers, η οποία ελέγχεται από τον Ισραηλινό μεγιστάνα Abraham Rami Ungar και το οποίο είναι ναυλωμένο από την ιαπωνική εταιρεία Nippon Yusen Kaisha (NYK), το κατέλαβαν στρατιώτες στην Ερυθρά Θάλασσα την Κυριακή, οι οποίοι επιβιβάστηκαν με ελικόπτερο.

Οι Χούτι δημοσίευσαν ένα βίντεο τη Δευτέρα που δείχνουν ένοπλους άνδρες να επιβιβάζονται από ένα ελικόπτερο και να καταλαμβάνουν το πλοίο που λένε ότι είναι Ισραηλινό.

Η εγγεγραμμένη πλοιοκτήτρια εταιρεία του πλοίου, Galaxy Maritime, δήλωσε τη Δευτέρα ότι το Galaxy Leader βρισκόταν στο λιμάνι της Χοντέιντα και ότι όλες οι επικοινωνίες έχουν χαθεί.

Τα τελευταία στοιχεία από το TankerTrackers.com, έναν από τους σημαντικότερους παρατηρητές στον κόσμο των παράνομων εμπορικών συναλλαγών δεξαμενόπλοιων, επιβεβαίωσαν ότι το πλοίο έφτασε στο αγκυροβόλιο της Χοντέιντα χθες.

Το υπό σημαία Μπαχάμες 4.500 πλοίο ceu κατευθυνόταν προς την Ινδία και ήταν κενό φορτίου όταν δέχτηκε την επίθεση. Στο πλοίο επιβαίνουν 25 άτομα πλήρωμα που αποτελείται από υπηκόους από τη Βουλγαρία, την Ουκρανία, τις Φιλιππίνες, το Μεξικό και τη Ρουμανία.

«Οι πλοιοκτήτρια και διαχειρίστρια εταιρία πιστεύουν ότι η κατάσχεση του πλοίου αντιπροσωπεύει μια κατάφωρη παραβίαση της αβλαβούς διέλευσης για τον παγκόσμιο εμπορικό στόλο και μια σοβαρή απειλή για το διεθνές εμπόριο», δήλωσε η Galaxy Maritime, προσθέτοντας ότι «το βασικό μέλημα αυτή τη στιγμή είναι η ασφάλεια των 25 μελών του πληρώματος που κρατούνται αυτή τη στιγμή από τους δράστες αυτής της εγκληματικής πράξης».

Τα διπλωματικά κανάλια εργάζονται για να επιτύχουν την ελευθέρωση του πληρώματος. Ο ανώτατος κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ιαπωνίας δήλωσε τη Δευτέρα ότι η χώρα απευθύνεται στους Χούτι ενώ ζητά τη βοήθεια των αρχών της Σαουδικής Αραβίας, του Ομάν και του Ιράν για να εργαστούν για την ταχεία απελευθέρωση του πλοίου και του πληρώματος του.

Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν επίσης καταδικάσει την πειρατεία, ζητώντας την άμεση απελευθέρωση του πλοίου.

«Η κατάσχεση του πλοίου Galaxy Leader από τους Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μίλερ σε ενημέρωση. «Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση του πλοίου και του πληρώματος του και θα διαβουλευτούμε με τους συμμάχους μας και τους εταίρους του ΟΗΕ για τα επόμενα βήματα».

«Το Ηνωμένο Βασίλειο καταδικάζει την παράνομη κατάληψη του MV Galaxy Leader από τους Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα και καλούμε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση του πλοίου και του πληρώματος του», δήλωσε εκπρόσωπος του Γραφείου Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης την Τρίτη.

«Το Ιράν παρέχει εδώ και καιρό στρατιωτική και πολιτική υποστήριξη στους Χούτι. Έχουμε καταστήσει σαφές στο Ιράν ότι φέρει ευθύνη για τις ενέργειες των πληρεξουσίων και των εταίρων του. Το Ιράν πρέπει να περιορίσει αυτές τις ομάδες για να αποτρέψει την κλιμάκωση της σύγκρουσης σε ολόκληρη την περιοχή», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε επίσης το Ιράν για την πειρατεία, λέγοντας: «Αυτή είναι μια ακόμη πράξη ιρανικής τρομοκρατίας που εκφράζει ένα άλμα προς τα εμπρός στην επιθετικότητα του Ιράν εναντίον των πολιτών του ελεύθερου κόσμου και δημιουργεί διεθνείς επιπτώσεις όσον αφορά την ασφάλεια των παγκόσμιων ναυτιλιακών λωρίδων. ”

Εν τω μεταξύ, το Ιράν απέρριψε τους ισραηλινούς ισχυρισμούς, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, Νάσερ Καναάνι, να τονίζει ότι «οι ομάδες αντίστασης στην περιοχή ενεργούν ανεξάρτητα και αυθόρμητα με βάση τα συμφέροντά τους και του λαού τους».

Να υπενθυμίσουμε ότι πρόσφατα εκδόθηκε προειδοποίηση ασφαλείας για τα εμπορικά πλοία που πλέουν στην Ερυθρά Θάλασσα, αμέσως μετά αφού ο ηγέτης των Χούτι προειδοποίησε θα στοχεύουν πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ στην περιοχή εν μέσω του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.

Διαβάστε ακόμα