Πειραιάς
34°C

Χιλιάδες ακτιβιστές έκλεισαν το μεγαλύτερο λιμάνι άνθρακα στον κόσμο- Εκατοντάδες συλλήψεις

Δημοσιεύθηκε στις

01/12/2025

από

Στην επίθεση πέρασαν για ακόμη μια φορά οι ακτιβιστές για το κλίμα, αφού με έναν στολίσκο από καγιάκ κατάφεραν να διακόψουν τις λειτουργίες στο μεγαλύτερο λιμάνι άνθρακα στον κόσμο, αυτό του Νιούκαστλ της Αυστραλίας, κάνοντας μια διαμαρτυρία που αποσκοπούσε στην πίεση για υψηλότερους φόρους στα ορυκτά καύσιμα.

Οι ακτιβιστές των ομάδων Rising Tide και Greenpeace Australia Pacific διέκοψαν τις λειτουργίες του μεγαλύτερου λιμανιού άνθρακα στον κόσμο. Οι διαμαρτυρία έχει επηρεάσει τις κινήσεις των εμπορικών πλοίων και έχει οδηγήσει στη σύλληψη περίπου 150 ατόμων.

Με χιλιάδες ανθρώπους να καταλαμβάνουν το λιμάνι του Νιούκαστλ, η διαμαρτυρία αυτή έχει χαρακτηριστεί ως η μεγαλύτερη διαμαρτυρία για το κλίμα στην ιστορία της Αυστραλίας, με τουλάχιστον τρία πλοία να έχουν εμποδιστεί να δέσουν στο λιμάνι για να φορτώσουν άνθρακα. Στις 30 Νοεμβρίου, ο φορέας εκμετάλλευσης του λιμανιού, η Λιμενική Αρχή της Νέας Νότιας Ουαλίας, αναγκάστηκε να ακυρώσει τις εισερχόμενες θαλάσσιες μεταφορές για αρκετές ώρες, επικαλούμενη κίνδυνο για την ασφάλεια.

Μεταξύ των πλοίων που βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα ήταν το φορτηγό πλοίο Ragnar, χωρητικότητας 95.750 dwt, το οποίο ήταν προγραμματισμένο να φορτώσει άνθρακα με προορισμό την Κίνα. Το πλοίο δεν μπόρεσε να εισέλθει στο λιμάνι. Την προηγούμενη ημέρα, το φορτηγό πλοίο Cemtex Leader, χωρητικότητας 85.000 dwt με σημαία Σιγκαπούρης, είχε εμποδιστεί να δέσει στο λιμάνι για να φορτώσει ένα φορτίο άνθρακα με προορισμό την Ιαπωνία.

Την 1η Δεκεμβρίου, τουλάχιστον 16 ακτιβιστές κλειδώθηκαν μαζί με τον εξοπλισμό άνθρακα στο λιμάνι, με αποτέλεσμα να σταματήσει η φόρτωση άνθρακα.

Η πενθήμερη διαμαρτυρία, η οποία έχει οδηγήσει μέχρι στιγμής στις συλλήψεις περίπου 150 ατόμων, έχει επηρεάσει σημαντικά τις λειτουργίες του λιμανιού, το οποίο διαθέτει εννέα θέσεις για τη διαχείριση άνθρακα. Το λιμάνι παρουσιάζει σημαντική αύξηση στις εξαγωγές άνθρακα, διαχειριζόμενο 150 εκατομμύρια τόνους άνθρακα πέρυσι, μια αύξηση της τάξεως του 3,8% σε σχέση με το 2023.

Χιλιάδες ακτιβιστές έκλεισαν το μεγαλύτερο λιμάνι άνθρακα στον κόσμο

Ο αποκλεισμός στοχεύει στο να πιέσει την αυστραλιανή κυβέρνηση να σταματήσει να εγκρίνει νέα ορυχεία άνθρακα και να εισαγάγει φόρο 78% στα κέρδη που προκύπτουν από τις εξαγωγές άνθρακα. Οι ακτιβιστές, οι οποίοι άνοιξαν ένα πανό που έγραφε «σταματήστε να εξάγετε το κλιματικό χάος» και έγραψαν με κιμωλία «φόρος 78% στα ορυκτά καύσιμα», πιστεύουν ότι τα κεφάλαια που συγκεντρώνονται από τον φόρο μπορούν να διοχετευθούν για την εξασφάλιση θέσεων εργασίας που απειλούνται ολοένα και περισσότερο από την πράσινη μετάβαση.

«Διαταράσσουμε ξανά τις εξαγωγές άνθρακα από το Νιούκαστλ σήμερα επειδή η κυβέρνηση δεν αναλαμβάνει δράση για το κλίμα και δεν υποστηρίζει τους εργαζόμενους με ένα καλά χρηματοδοτούμενο σχέδιο μετάβασης για την υποστήριξη νέων θέσεων εργασίας και βιομηχανιών», δήλωσε ο Ζακ Σκόφιλντ, εκπρόσωπος της Rising Tide.

Πρόσθεσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προστατεύει τα κέρδη των πολυεθνικών εταιρειών άνθρακα αντί να παρέχει την απαραίτητη υποστήριξη στις κοινότητες που θα επηρεαστούν περισσότερο καθώς οι παγκόσμιες αγορές απομακρυνθούν από τον ρυπογόνο ορυκτό.

Οι διαμαρτυρίες αναμένεται να επιβαρύνουν περαιτέρω τη βιομηχανία άνθρακα της Αυστραλίας, η οποία ήδη αντιμετωπίζει ένα ζοφερό μέλλον λόγω της μειωμένης ζήτησης από την Κίνα, η οποία είναι ο κύριος αγοραστής του αυστραλιανού άνθρακα.

Η κυβέρνηση προειδοποιεί ήδη ότι τα έσοδα από τον άνθρακα, τα οποία ανήλθαν σε 59,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023-24, προβλέπεται να μειωθούν στα 26 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024-25 και στα 23,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2025-26.

Το τελευταίο διάστημα έχουμε δει πάρα πολλές διαμαρτυρίες για τα ορυκτά καύσιμα από τους ακτιβιστές, οι οποίοι όμως φέρνουν πολλές φορές σε κίνδυνο τα πλοία και τα πληρώματα. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για να μη βρεθούμε μπροστά σε κάποιο ναυτικό ατύχημα.

Το e-nautilia.gr στο Google NEWS

Ακολουθήστε το e-nautilia στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ναυτιλιακές ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

Διαβάστε επίσης

Πειραιάς
34°C