Αποκλεισμένη από το διαδίκτυο η πλειοψηφία των ναυτικών σύμφωνα με έρευνα

Σε έναν κόσμο στον οποίον το διαδίκτυο γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης επικοινωνίας σε όλα τα επίπεδα, οι ναυτικοί εξακολουθούν να παραμένουν αποκλεισμένοι από το αγαθό ή να καλούνται να πληρώσουν την… αξία τους σε χρυσό για κάθε MB, αποκαλύπτει έρευνα της διεθνούς επαγγελματικής ένωσης ναυτικών Nautilus International.

Μόνο το έξι τοις εκατό των ναυτικών έχουν επαρκή διαδικτυακή σύνδεση για βιντεοκλήσεις όταν βρίσκονται στη θάλασσα, παρά το γεγονός ότι συχνά βρίσκονται μακριά από τις οικογένειές τους για μήνες, αναφέρει η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 2.000 ναυτικών και ανώτερων στελεχών της ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Για να έχουμε μια συγκριτική εικόνα, αυτή τη στιγμή το 91% των βρετανικών κατοικιών και το 85% των ευρωπαϊκών κατοικιών έχουν ευρυζωνική πρόσβαση, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη πρότειναν πρόσφατα ότι η πρόσβαση στο Διαδίκτυο πρέπει να αποτελεί βασικό δικαίωμα και όχι πολυτέλεια. Τα συμπεράσματα προέκυψαν από μια λευκή βίβλο που θα κυκλοφορήσει από τον Nautilus σε εκδήλωση στις 30 Ιουνίου για την Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης Ναυτικών (24-30 Ιουνίου).

Η έκθεση διαπίστωσε επίσης ότι παρά το γεγονός πως σχεδόν το 88% των ναυτικών έχει κάποια μορφή πρόσβασης στο Internet στη θάλασσα, οι περισσότερες έχουν πολύ περιορισμένες ταχύτητες και είναι πολύ υψηλού κόστους.

Επιπλέον, μόνο το 57% του πληρώματος έχει προσωπική πρόσβαση στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και μόνο το ένα τρίτο (34%) έχει πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αφήνοντας την πλειοψηφία των ναυτικών απομονωμένους από φίλους και οικογένειες. Σχεδόν τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων (63%) υποστήριξαν επίσης ότι θα εξέταζαν το ενδεχόμενο μετακίνησης σε άλλο πάροχο εάν η νέα εταιρεία παρείχε καλύτερη ποιότητα διαδικτύου.

Από τα διευθυντικά στελέχη της βιομηχανίας που ερωτήθηκαν, μόνο ένα στα δέκα παραδέχθηκε ότι δεν παρέχει στους υπαλλήλους τους πρόσβαση στο διαδίκτυο (14%). Οι δύο μεγαλύτεροι λόγοι που προβλήθηκαν ήταν οι φόβοι ότι τα πληρώματα θα είχαν πρόσβαση σε παράνομο περιεχόμενο ή σε περιεχόμενο για ενήλικες (83%) και το πιθανώς υψηλό κόστος εγκατάστασης (83%). Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι περίπου τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων (58%) ανησυχούσε ότι η παροχή ιντερνετ θα οδηγούσε σε απόσπαση της προσοχής των ναυτικων από την εργασία.

Η Nautilus δήλωσε ότι έχει εκδώσει τη Λευκή Βίβλο για την περαιτέρω ευαισθητοποίηση σχετικά με την τρέχουσα παροχή υπηρεσιών επικοινωνίας για όσους ζουν και εργάζονται στη θάλασσα. Η Ένωση ελπίζει ότι στη συνέχεια οι ναυτιλιακές εταιρείες θα ενεργήσουν έτσι ώστε να παρέχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο σε όλους, η οποία θα είναι δωρεάν στο σημείο χρήσης.

“Είναι συγκλονιστικό το γεγονός ότι σε αυτή την εποχή η πρόσβαση στο Διαδίκτυο στη θάλασσα δεν θεωρείται ως ένα θεμελιώδες δικαίωμα. Στο σπίτι αυτό το θεωρούμε δεδομένο και το να είμαστε σε θέση να επικοινωνήσουμε με οποιονδήποτε στον κόσμο με το πάτημα ενός κουμπιού με τις συσκευές που κουβαλάμε στις τσέπες μας είναι φανταστικό. Αλλά γιατί να μην μπορούν οι ναυτικοί να το κάνουν αυτό;”, σχολίασε ο γενικός γραμματέας του Nautilus, Mark Dickinson.

“Ελπίζουμε ότι αυτή η έρευνα θα αναδείξει πόσο φτωχές είναι οι υπηρεσίες σύνδεσης για τα μέλη μας. Με πολύ περιορισμένες και ρυθμιζόμενες τις άδειες χρήσης στην ακτογραμμή, αυξανόμενο φορτίο εργασίας, μειωμένο επίπεδο εκπαίδευσης και περιορισμούς στην ποιότητα της κοινωνικής ζωής επί του πλοίου, είναι απαραίτητο για την ευημερία όλων των ναυτικών να έχουμε ελεύθερη πρόσβαση υψηλής ταχύτητας στο διαδίκτυο. Ελπίζουμε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας μας θα βοηθήσει να πειστουν οι εφοπλιστές σχετικά με τα οφέλη από την παροχή πρόσβασης στο διαδίκτυο και να εξηγήσουν πώς το κόστος και τα υπόλοιπα νατεπιχειρηματα αντισταθμίζονται από από τη θετική επίδραση της κλύτερης συνδεσιμότητας στη θάλασσα”, πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης: Βελτιώνονται οι επικοινωνίες των ναυτικών με την στεριά και τις οικογένειες τους

Διαβάστε ακόμα