ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αποτελεσματική παρέμβαση της ΠΕΝΕΝ για την εξόφληση των δεδουλευμένων στο ΕΓ-ΟΓ ΠΡΩΤΕΥΣ

Στα πλαίσια των ελέγχων και των παρεμβάσεων που διενεργεί η ΠΕΝΕΝ όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα με σκοπό την εφαρμογή των διατάξεων της εργατικής ναυτικής νομοθεσίας, κλιμάκιό της με επικεφαλής τον Ταμία επισκέφθηκε το λιμάνι του Βόλου στις 19/5/2020 στο οποίο είναι δρομολογημένο το Ε/Γ-Ο/Γ ΠΡΩΤΕΥΣ που εκτελεί την γραμμή Βόλου – Σποράδες.

Στον έλεγχο που έγινε διαπιστώθηκε ότι τόσο στο πλήρωμα καταστρώματος όσο και στο υπόλοιπο πλήρωμα υπήρχαν καθυστερήσεις στην εξόφληση των μισθών που αφορούσαν ακόμη και τους μήνες Γενάρη – Φλεβάρη – Μάρτη – Απρίλη!!!

Διευκρινίζουμε ότι το πλοίο δεν ήταν όλη την παραπάνω περίοδο δρομολογημένο στην γραμμή.

Μετά την παρέμβαση του κλιμακίου της ΠΕΝΕΝ καταβλήθηκαν στις 20/5/2020 οι μισθοί του πληρώματος καταστρώματος και την επομένη εξοφλήθηκε και το υπόλοιπο πλήρωμα του πλοίου όλων των ειδικοτήτων.

Το συγκεκριμένο περιστατικό αναδεικνύει από την μια την αυθαιρεσία των εφοπλιστών και από την άλλη αποδείχνει και επιβεβαιώνει την ανυπαρξία ελέγχων από την πλευρά των αρμόδιων Λιμενικών αρχών που στην συγκεκριμένη περίπτωση το ανωτέρω πλοίο ήταν το μοναδικό στο λιμάνι του Βόλου αλλά το Λιμεναρχείο και οι αρμόδιες υπηρεσίες ουδέποτε ασχολήθηκαν με την τήρηση των Ναυτεργατικών δικαιωμάτων, που κορυφαίο είναι η απαρέγκλιτη εφαρμογή των ΣΣΕ.

Επίσης με την κανονική εκτέλεση των δρομολογίων, μετά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από το ΥΕΝ και τον ΕΟΔΥ, η υπερωριακή αμοιβή του πληρώματος καταστρώματος προσαρμόστηκε στις πραγματικές ώρες εργασίας του κλάδου μας.

Το παραπάνω γεγονός (όπως και άλλα) που καταγγέλλουμε όλο το τελευταίο διάστημα δείχνει ότι οι εφοπλιστές αξιοποιούν την υγειονομική και οικονομική κρίση φορτώνοντας στις πλάτες των Ναυτεργατών τις συνέπειες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα που φανερώνει την αντίληψη των Λιμενικών αρχών για τα Ναυτεργατικά δικαιώματα ήταν η απίστευτη και άθλια παρέμβαση της Τμηματάρχου της Ναυτολογίας του Κ.Λ. Βόλου η οποία το μόνο ενδιαφέρον που επέδειξε ήταν να μάθει με τίνος την καταγγελία έγινε η παρέμβαση της ΠΕΝΕΝ για την καθυστέρηση των δεδουλευμένων μισθών!!!

Ο Υπουργός Ε.Ν και ο αρχηγός του Λ.Σ οφείλουν να πράξουν τα αυτονόητα για αυτή την πρωτοφανή – ανεπίτρεπτη στάση της Λιμενικής αρχής του Βόλου.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ