Οι αρχές στο λιμάνι του Ντόβερ σταμάτησαν μια παράνομη μεταφορά 20 αλόγων, μόλις έναν χρόνο μετά από παρόμοιο περιστατικό κατά το οποίο 26 άλογα διασώθηκαν από απόπειρα λαθρεμπορίου. Παρά την ισχύουσα νομοθεσία για την ευημερία των ζώων (Εξαγωγές Ζώων) του 2024, που απαγορεύει την εξαγωγή ζώντων ζώων για σφαγή, οι αρχές υποπτεύονται ότι κάποια από αυτά τα άλογα διακινούνταν λαθραία για σφαγή και πάχυνση στην ηπειρωτική Ευρώπη.
Ανάμεσα στα άλογα περιλαμβάνονταν ιρλανδικά καθαρόαιμα, Connemaras, πόνυ, καθώς και μερικά που μεταφέρονταν νόμιμα. Πολλά από αυτά βρέθηκαν σε κρίσιμη κατάσταση, στοιβαγμένα κάτω από φρικτές συνθήκες.
Άμεση Επέμβαση των Αρχών στο Ντόβερ
Οι υπάλληλοι του λιμανιού ειδοποιήθηκαν για την ύποπτη μεταφορά και έσπευσαν να επιθεωρήσουν το φορτίο. Ένα από τα άλογα βρέθηκε πεσμένο στο πάτωμα και ανίκανο να σταθεί, γεγονός που πυροδότησε περαιτέρω ελέγχους. Η κατάσταση των υπόλοιπων αλόγων κρίθηκε επίσης ανησυχητική, και το πλοίο οδηγήθηκε σε ειδική προβλήτα για διεξοδικότερες εξετάσεις.
Εκεί, οι επιθεωρητές ανακάλυψαν ότι πολλά από τα άλογα ήταν πολύ αδύναμα και άρρωστα για να ταξιδέψουν. Ορισμένα υπέφεραν από «στραγγαλισμό», μια εξαιρετικά μεταδοτική βακτηριακή λοίμωξη, ενώ άλλα παρουσίαζαν πνευμονία και δερματικές παθήσεις.
Οι Διασώσεις και τα Αποτελέσματα τους
Ανάμεσα στα ζώα που διασώθηκαν ήταν και τρία φοβισμένα πουλάρια καλυμμένα με βρωμιά, τα οποία έδειχναν έντονα σημάδια αγωνίας. Σύμφωνα με τις αναφορές, όταν πλησίαζαν οι διασώστες, τα πουλάρια έβαζαν τα κεφάλια τους το ένα ανάμεσα στο άλλο από φόβο. Άλλα άλογα, που κάποτε είχαν καλή φροντίδα, βρέθηκαν υποσιτισμένα και εξαντλημένα.
Πέντε Irish Thoroughbreds ήταν σε τόσο κακή κατάσταση που οι κτηνίατροι αναγκάστηκαν να τα υποβάλουν σε ευθανασία. Οι ειδικοί προειδοποιούν για τον κίνδυνο μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών, δεδομένης της κατάστασης των ζώων.
Οι Επόμενες Ενέργειες και οι Προτάσεις των Ειδικών
Επτά άλογα που βρίσκονταν σε καλύτερη κατάσταση διεκδικήθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους, ενώ οκτώ -συμπεριλαμβανομένων των πουλαριών και μιας έγκυου φοράδας- εγκαταλείφθηκαν και μεταφέρθηκαν σε φιλοζωικές οργανώσεις.
Η World Horse Welfare, μία από τις οργανώσεις που συνέβαλαν στη διάσωση, τόνισε ότι ο νόμος περί εξαγωγών ζωντανών ζώων δεν επαρκεί από μόνος του. Ο διευθύνων σύμβουλος της οργάνωσης, Roly Owers, τόνισε την ανάγκη εφαρμογής ενός ψηφιακού συστήματος αναγνώρισης και παρακολούθησης, ώστε να αποτρέπονται οι παράνομες μεταφορές.
Μετά την παρέμβαση, τα εγκαταλειμμένα άλογα μεταφέρθηκαν στο Hall Farm Rescue and Rehoming Center στο Norfolk, όπου λαμβάνουν την απαραίτητη φροντίδα. Γίνονται προσπάθειες να βρεθούν ασφαλείς και μόνιμες κατοικίες για όσα από τα διασωθέντα άλογα μπορέσουν να αναρρώσουν.
Η World Horse Welfare έλαβε οικονομική υποστήριξη από τον οργανισμό Retraining of Racehorses (RoR), προκειμένου να καλυφθούν τα έξοδα για τα δύο επιζώντα Irish Thoroughbreds. Παρόλο που το περιστατικό αυτό κατέδειξε την ανάγκη για αυστηρότερη επιβολή της νομοθεσίας, οι ειδικοί επιμένουν ότι μόνο μέσω ενός εκσυγχρονισμένου συστήματος παρακολούθησης μπορούν να αποφευχθούν μελλοντικές περιπτώσεις λαθρεμπορίου.
Η Επικεφαλής Επιχειρήσεων Πρόνοιας της RoR, Philippa Gilmore, εξέφρασε την απογοήτευσή της για τη συνεχιζόμενη παράνομη μεταφορά αλόγων και προέτρεψε την κυβέρνηση να ενισχύσει τα μέτρα επιτήρησης και να καλύψει τα υπάρχοντα νομικά κενά.
Η διασφάλιση της ευημερίας των αλόγων απαιτεί την αυστηρή επιβολή της ισχύουσας νομοθεσίας, ενώ η εφαρμογή ενός συστήματος παρακολούθησης θα αποτελέσει βασικό βήμα για την πρόληψη μελλοντικών παράνομων μεταφορών.