Αυτά είναι τα ρεκόρ με τον πιο γρήγορο περίπλου της γης

Η προσπάθεια για τον περίπλου της γης αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια σημείο αναφοράς για τα ναυτικά επιτεύγματα, ωθώντας τα όρια της ανθρώπινης αντοχής, της τεχνολογικής καινοτομίας και της ναυσιπλοΐας.

Καθ’ όλη την ιστορία, ναυτικοί και εξερευνητές έχουν προσπαθήσει να ολοκληρώσουν αυτό το δύσκολο εγχείρημα σε χρόνο ρεκόρ, πετυχαίνοντας κατορθώματα που έχουν αιχμαλωτίσει τη φαντασία του κόσμου.

Συγκεντρώσαμε μερικούς από τους ταχύτερους περίπλους της γης που έχουν καταγραφεί ποτέ, αναδεικνύοντας τα αξιοσημείωτα ταξίδια που θέτουν νέα πρότυπα στην ναυτική ιστορία.

Ο Πρώτος Περίπλους

Πριν προχωρήσουμε στα ρεκόρ, είναι απαραίτητο να αναγνωρίσουμε ότι η αποστολή του Φερδινάνδου Μαγγελάνου υπήρξε η πρώτη που ολοκλήρωσε τον περίπλου της γης. Το 1519, ο Μαγγελάνος απέπλευσε από την Ισπανία με έναν στόλο πέντε πλοίων, ξεκινώντας για τον πρώτο επιτυχημένο περίπλου της Γης. Αν και ο Μαγγελάνος δεν επέζησε ολόκληρου του ταξιδιού, η αποστολή του, ολοκληρωμένη από τον Χουάν Σεμπαστιάν Ελκάνο το 1522, απέδειξε ότι η γη ήταν στρογγυλή και ενωνόταν με τους ωκεανούς. Αυτό το ιστορικό ταξίδι διήρκεσε σχεδόν τρία χρόνια.

Διασχίζοντας το στενό του Μαγγελάνου με κακοκαιρία (Video)


Ταξίδια που Έσπασαν τα Ρεκόρ

Φράνσις Τσίτσεστερ (1966-1967)

Ο Σερ Φράνσις Τσίτσεστερ, ένας Βρετανός ναυτικός, κατέγραψε ένα αξιοσημείωτο ρεκόρ το 1967 ολοκληρώνοντας έναν μοναχικό περίπλου σε μόλις 274 ημέρες. Το ταξίδι του Τσίτσεστερ με το Gipsy Moth IV ξεκίνησε από το Πλύμουθ της Αγγλίας και περιλάμβανε μία μόνο στάση στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Το ταξίδι του δεν ήταν μόνο ταχύ αλλά απέδειξε και τις δυνατότητες ενός μόνο ατόμου να πλεύσει σε τόσο μεγάλες αποστάσεις.

Ρόμπιν Νοξ-Τζόνστον (1968-1969)

Ο πρώτος χωρίς στάση μοναχικός περίπλους επιτεύχθηκε από τον Ρόμπιν Νοξ-Τζόνστον. Πλέοντας με το Suhaili, ο Νοξ-Τζόνστον ολοκλήρωσε το ταξίδι του σε 312 ημέρες, ξεκινώντας και τελειώνοντας στο Φάλμουθ της Αγγλίας. Το ταξίδι του το 1969 παραμένει ορόσημο στην ναυτική ιστορία, αναδεικνύοντας τις εξελίξεις στις τεχνικές πλεύσης και την αντοχή που απαιτείται για ένα τέτοιο κατόρθωμα.

Ολιβιέ ντε Κερσαουσόν (1997)

Ο Γάλλος ναυτίλος Ολιβιέ ντε Κερσαουσόν κατέγραψε νέο ρεκόρ για την ολοκλήρωση του περίπλου της γης το 1997. Με το τριμαράν Sport Elec, ο ντε Κερσαουσόν και το πλήρωμά του ολοκλήρωσαν το ταξίδι σε 71 ημέρες, 14 ώρες, 22 λεπτά και 8 δευτερόλεπτα. Αυτό το ρεκόρ ανέδειξε τον αντίκτυπο της εξελιγμένης τεχνολογίας στην ιστιοπλοΐα και της ομαδικής συνεργασίας στην επίτευξη του γρήγορου περίπλου της γης.

Έλεν ΜακΆρθουρ (2005)

Ο μοναχικός περίπλους της γης από την Έλεν ΜακΆρθουρ το 2005 είχε σαν αποτέλεσμα την επίτευξη ενός νέου μ παγκόσμιου ρεκόρ, με το ταξίδι της να διαρκεί μόλις 71 ημέρες, 14 ώρες, 18 λεπτά και 33 δευτερόλεπτα. Το ταξίδι της ΜακΆρθουρ με το τριμαράν B&Q/Castorama ξεκίνησε και τελείωσε στο γαλλικό λιμάνι Les Sables-d’Olonne. Το επίτευγμά της τράβηξε την προσοχή της κοινής γνώμης και παραμένει ένα από τα πιο πολυσυζητημένα ρεκόρ στην ναυτική ιστορία.

Φρανσίς Τζουγιόν (2008)

Ο Φρανσίς Τζουγιόν έσπασε το ρεκόρ της ΜακΆρθουρ το 2008, ολοκληρώνοντας έναν τον περίπλου της γης μόνος του σε μόλις 57 ημέρες, 13 ώρες, 34 λεπτά και 6 δευτερόλεπτα. Το επίτευγμα του Τζουγιόν με το τριμαράν IDEC 2 έδειξε τις απίστευτες δυνατότητες των σύγχρονων ιστιοφόρων, εδραιώνοντας την θέση του στην ιστορία της ιστιοπλοΐας.

Φρανσουά Γκαμπάρ (2017)

Το 2017, ο Φρανσουά Γκαμπάρ έσπασε όλα τα ρεκόρ ολοκληρώνοντας τον περίπλου της γης μόνος του με το τριμαράν MACIF στον εκπληκτικό χρόνο των 42 ημερών, 16 ωρών, 40 λεπτών και 35 δευτερολέπτων. Ξεκινώντας και τελειώνοντας στη Βρετάνη της Γαλλίας, το ρεκόρ του Γκαμπάρ αποτελεί απόδειξη της εξέλιξης της τεχνολογίας της ιστιοπλοΐας και της ανθρώπινης αντοχής.

Τεχνολογικές Εξελίξεις

Οι ταχύτατες εξελίξεις στην τεχνολογία της ιστιοπλοΐας έχουν παίξει κρίσιμο ρόλο στην επίτευξη αυτών των ρεκόρ. Σύγχρονα υλικά, βελτιωμένα σχέδια κύτους και προηγμένα συστήματα πλοήγησης έχουν επιτρέψει στους ανθρώπους να φτάσουν στα όρια της ταχύτητας και της αντοχής. Καινοτομίες όπως το GPS, τα συστήματα αυτόματης πλοήγησης και η θαλάσσιες διαδρομές σε σχέση με της καιρικές συνθήκες έχουν κάνει τον περίπλου της γης ταχύτερο και ασφαλέστερο από ποτέ.

Ο Ανθρώπινος παράγοντας

Παρόλο που η τεχνολογία είναι ζωτικής σημασίας, το ανθρώπινο στοιχείο παραμένει ένας κρίσιμος παράγοντας σε αυτά τα επιτεύγματα. Η αποφασιστικότητα, οι ικανότητες και η αντοχή των ναυτίλων όπως ο Τσίτσεστερ, ο Νοξ-Τζόνστον, η ΜακΆρθουρ, ο Τζουγιόν και ο Γκαμπάρ αναδεικνύουν την εξαιρετική φυσική και ψυχική αντοχή που απαιτείται για να ολοκληρώσει κάποιος τέτοια απαιτητικά ταξίδια.

Συμπέρασμα

Η επιδίωξη για την κατάρριψη των ρεκόρ για τον περίπλου της γης συνεχίζει να εμπνέει ναυτικούς και εξερευνητές σε όλο τον κόσμο. Αυτά τα ταξίδια όχι μόνο αναδεικνύουν τις δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας της ιστιοπλοΐας, αλλά επίσης τονίζουν το ακατάπαυστο πνεύμα της ανθρώπινης εξερεύνησης και της αντοχής. Καθώς η τεχνολογία συνεχίζει να εξελίσσεται, είναι πιθανό να καταγραφούν νέα ρεκόρ, ωθώντας περαιτέρω τα όρια του εφικτού στις ανοιχτές θάλασσες.

Οι ιστορίες αυτών των αξιοσημείωτων ταξιδιών αιχμαλωτίζουν τη φαντασία και μας θυμίζουν τα απίστευτα επιτεύγματα που μπορούν να επιτευχθούν μέσω της αποφασιστικότητας, της καινοτομίας και της αμείλικτης επιδίωξης της αριστείας. Η κληρονομιά αυτών των ρεκόρ του περίπλου της γης θα συνεχίσει αναμφίβολα να εμπνέει τις μελλοντικές γενιές των ναυτίλων και των εξερευνητών.

Διαβάστε ακόμα:
6 από τους σημαντικότερους και πιο γνωστούς καπετάνιους της ιστορίας!

Διαβάστε ακόμα