Υπό πίεση το εμπόριο αργού πετρελαίου

Στην αγορά δεξαμενοπλοίων το θαλάσσιο εμπόριο αργού παραμένει υπό πίεση μείωσης της ζήτησης στις ΗΠΑ για αργό πετρέλαιο. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της κυβέρνησης, οι αμερικανικές εισαγωγές πετρελαίου θα πέσουν στο χαμηλότερο επίπεδό των τελευταίων 25 χρόνων, το επόμενο έτος, ενώ η ζήτηση αυξάνεται με αργούς ρυθμούς.

Η Energy Information Administration των ΗΠΑ προβλέπει ότι οι καθαρές εισαγωγές υγρών καυσίμων, συμπεριλαμβανομένου του αργού πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων, θα μειωθεί σε περίπου 6 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2014, το χαμηλότερο επίπεδό τους από το 1987. Η μείωση της εξάρτησης των ΗΠΑ για εισαγωγές πετρελαίου αντανακλά την αύξηση της αμερικάνικης παραγωγής, σημειώνει η Golden Destiny.

Η παραγωγή αμερικανικού αργού έφθασε στο χαμηλό των 5 εκατ. βαρελιών το 2008 αλλά ανέκαμψε στα 6,43 εκατ. βαρέλια πέρυσι και αναμένεται να ανέλθει το 2014 στα 8 εκατ. βαρέλια.

Από την άλλη πλευρά, η επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας παρέχει ένα στήριγμα στη ζήτηση αργού πετρελαίου. Η κινεζική επενδυτική τράπεζα China International Capital υπολογίζει ότι η συνολική ζήτηση για φέτος θα αυξηθεί 4,7% σε ετήσια βάση στα 10,86 εκατ. βαρέλια την ημέρα, από 3,4% αύξηση το 2012, δήλωσε ο Janet Κονγκ, διευθυντή του τμήματος ερευνών της.

naftemporiki.gr

Διαβάστε ακόμα