Η ναυτιλία συνεχίζει να στηρίζει την κυπριακή οικονομία

Δύο εβδομάδες σχεδόν μετά την πρόταση για τη δανειακή αυμφωνία της Κύπρου, που διατυπώθηκε στο Eurogroup στις 24 Μαρτίου και παρά τους προσωρινούς περιορισμούς τραπεζικών συναλλαγών που ακόμη εφαρμόζονται, η κυπριακή ναυτιλία συνεχίζει την υψηλού επιπέδου και αξιόπιστη λειτουργία της, υποστηρίζοντας έτσι έμπρακτα την οικονομία, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός διευθυντής του Κυπριακού Ναυτικού Επιμελητηρίου (ΚΝΕ) Θωμάς Καζάκος.

Κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης περιόδου, το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο συνεργάστηκε στενά με την κυπριακή κυβέρνηση και την Κεντρική Τράπεζα και ως αποτέλεσμα, κατάφερε να επιλύσει αριθμό λειτουργικών προβλημάτων σε ναυτιλιακές εταιρείες, τα οποία σημειώθηκαν κατά την περίοδο που οι τράπεζες παρέμειναν κλειστές, εκπληρώνοντας ταυτόχρονα, τις υποχρεώσεις τους προς τους ναυτικούς και τους συνεργάτες τους ευρύτερα, αναφέρει ο κ. Καζάκος.

Από την επαναλειτουργία των τραπεζών στις 28 Μαρτίου, το Επιμελητήριο έχει συνεχίσει τη συνεργασία του με τις κρατικές αρχές, με στόχο τη στενή παρακολούθηση της συνολικής κατάστασης και την παροχή βοήθειας, όποτε αυτό καθίσταται αναγκαίο.

Παράλληλα, το Ναυτιλιακό Επιμελητήριο, από την αρχή της έκτακτης αυτής περιόδου, ενημερώνει συνεχώς και αντικειμενικά ευρωπαϊκούς και διεθνείς ναυτιλιακούς οργανισμούς, καθώς και εξειδικευμένα διεθνή ναυτιλιακά μέσα ενημέρωσης, για την τρέχουσα κατάσταση στην Κύπρο και τη δυνατότητα της ναυτιλιακής βιομηχανίας να συνεχίζει τις εργασίες της.

Παρά τον αριθμό περιπτώσεων, όπου ναυτιλιακές εταιρείες στην Κύπρο έχουν επηρεαστεί από το πρόβλημα του τραπεζικού συστήματος, το γενικό επιχειρησιακό και φορολογικό Κυπριακό Ναυτιλιακό πλαίσιο, τονίζει ο κ. Καζάκος, παραμένει συμπαγές. Η κυπριακή ναυτιλιακή βιομηχανία ως εκ τούτου, στέκεται ενωμένη και παραμένει πιστή στην Κύπρο και την κυπριακή σημαία, σημειώνει ο γενικός διευθυντής του ΚΝΕ, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Επισημαίνει ότι η κυπριακή ναυτιλία, παρά τις οικονομικές δυσκολίες, που την ταλανίζουν τόσο σε διεθνές όσο και σε τοπικό επίπεδο, αποτελεί, ακόμη και σήμερα, ένα από τους πιο σημαντικούς και λίγους απομείναντες παραγωγικούς τομείς της κυπριακής οικονομίας (7% ΑΕΠ), με θετικές και απτές προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης, κόντρα στην αυξανόμενη ανεργία.

Και καταλήγει:

Τώρα λοιπόν, περισσότερο από ποτέ, καθίσταται αναγκαία η πολιτική στήριξη της ναυτιλιακής βιομηχανίας για την ακόμη πιο δυναμική προώθηση στο εξωτερικό των πλεονεκτημάτων της Κύπρου ως ένα αξιόπιστου και ανταγωνιστικού ναυτιλιακού κέντρου. Το ΚΝΕ έχει ήδη εγκαινιάσει σχετική πρωτοβουλία ιδιαίτερα στο εξωτερικό, προβάλλοντας έντονα το γεγονός ότι “η ναυτιλία παραμένει στην Κύπρο και συνεχίζει να στηρίζει την οικονομία.

imerisia.gr

Διαβάστε ακόμα