Στον «αφρό» οι μετοχές ξηρού φορτίου

– Aπόδοση 180% σε 8 μήνες για την Paragon Shipping – Yψηλά έτους για ακόμη τέσσερις ναυτιλιακές.

«Χρυσές» επιδόσεις και κέρδη σημειώνουν στο ταμπλό οι ναυτιλιακές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη μεταφορά ξηρού χύδην φορτίου.

Σε μια παράλληλη «διαδρομή» με τον βασικό δείκτη της ναυλαγοράς Baltic Dry (BDI), ο οποίος έχει επιδοθεί σε ένα ράλι, σπάζοντας το ρεκόρ των 2.000 μονάδων για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια σχεδόν (από τον Οκτώβριο του 2011) και σημειώνοντας αύξηση 77,4% μέσα σε έναν μήνα, οι ελληνικές εισηγμένες στην αμερικανική χρηματαγορά του συγκεκριμένου κλάδου «βλέπουν» τις μετοχές τους να «εκτοξεύονται» ακόμη και σε υψηλά έτους.

Οι αποδόσεις τους σε σχέση με τις αρχές του 2013 κυμαίνονται από 12% και φτάνουν μέχρι και το εντυπωσιακό 180%, το οποίο καταγράφηκε για λογαριασμό της Paragon Shipping του εφοπλιστή Μιχάλη Μποδούρογλου.

Ακόμη και όμιλοι, οι οποίοι μπορεί να σημειώνουν ζημίες στο εξάμηνο (π.χ. Diana Shipping, Navios Holdings κ.α.) παρουσιάζουν αντιστρόφως ανάλογη «ρότα» ως προς την τιμή των μετοχών τους, ευνοημένες από την ανοδική κίνηση του δείκτη των ναυλαγορών.

Βέβαια, όπως παρατηρούν οι χρηματιστηριακοί αναλυτές, οι κεφαλαιοποιήσεις των ναυτιλιακών εταιριών δεν πλησιάζουν στο ελάχιστο τα μεγέθη της εποχής των «παχέων αγελάδων», πριν δηλ. από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης τον Οκτώβριο του 2008, αλλά συνεχίζουν να παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, σε σύγκριση και με την τρέχουσα αξία του στόλου που διαθέτουν.

ΡΕΚΟΡ

Το «φράγμα» του 180% έσπασε η απόδοση της μετοχής της Paragon Shipping του Μιχάλη Μποδούρογλου, η οποία διαπραγματεύεται στα 5,78 δολ. (στις 30 Σεπτεμβρίου), όμως, στα τέλη Αυγούστου άγγιξε τα 7,77 δολ., ενώ στις αρχές Ιανουαρίου η μετοχή της ήταν μόλις στα 2,64 δολ. Ακόμη και τώρα η αύξηση της τιμής της κινείται σε διπλάσια σχεδόν επίπεδα, καταγράφοντας σημαντικά κέρδη.

Με κεφαλαιοποίηση της τάξεως των 65,44 εκατ. δολ. η Paragon Shipping, η οποία έχει στην δύναμή της 13 πλοία ξηρού φορτίου, το πρώτο εξάμηνο του έτους παρουσίασε αυξημένα έσοδα ύψους 27,3 εκατ. δολ. αντί 24,4 εκατ. δολ. πέρυσι. Μάλιστα, στα σχέδια του Μιχάλη Μποδούρογλου είναι να αντλήσει «φρέσκα» κεφάλαια, 25 εκατ. δολ. μέσω της πώλησης μετοχών, τα οποία θα κατευθυνθούν για την απόκτηση δύο νέων σκαριών και συγκεκριμένα ultramax φορτηγών.

ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ

Κόντρα στις ζημίες που σημείωσαν στο εξάμηνο του έτους «πλέουν» στα… νερά των χρηματαγορών η Diana Shipping του Συμεών Παληού και η Navios Maritime Holdings της Αγγελικής Φράγκου. Η τελευταία, η οποία ελέγχει έναν στόλο 30 ιδιόκτητων πλοίων και 25 ναυλωμένων από τρίτους, αν και κατέγραψε ζημίες 26 εκατ. δολ. το πρώτο εξάμηνο του έτους, από κέρδη 14,7 εκατ. δολ. πέρυσι, παρουσιάζει απόδοση λίγο πάνω από το 90% ως προς την τιμή της μετοχής της. Αυτή κινείτο κοντά στα 3,5 δολ. τον Ιανουάριο του 2013 και εν συνεχεία ακολούθησε μια ανοδική κίνηση για να φτάσει τον Ιούλιο κοντά στα 5,5 δολ. και πλέον βρίσκεται στα 7,12 δολ.

Από την άλλη, η Diana Shipping με έναν στόλο 34 πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου και τέσσερα πλοία υπό κατασκευή, έχει κεφαλαιοποίηση 982,28 εκατ. δολ. και η μετοχή της διαπραγματεύεται στα 12,07 δολ. (30 Σεπτεμβρίου) καταγράφοντας νέο υψηλό έτους (τον Ιανουάριο η τιμή ήταν στα 7,47 δολ.).

H εισηγμένη στο αμερικανικό ταμπλό με απόδοση πάνω από 50%, ανακοίνωσε ζημίες για το πρώτο εξάμηνο της τάξεως των 8,4 εκατ. δολ. από κέρδη 37,3 εκατ. το 2012.

ΜΕ ΚΕΡΔΗ ΕΙΣ ΔΙΠΛΟΥΝ

Θετικές επιδόσεις σε ταμπλό και ταμείο εμφανίζουν και δύο ακόμη εταιρίες, η Safe Bulkers του Πόλυ Χατζηιωάννου και η Star Bulk, στο «τιμόνι» της οποίας βρίσκεται ο Σπύρος Καπράλος.

Με κεφαλαιοποίηση 521,44 εκατ. δολ. η Safe Bulkers από 3,59 δολ. στις αρχές Ιανουαρίου «βλέπει» τη μετοχή της να «έχει αναρριχηθεί» στα 6,80 δολ. σε ποσοστό δηλ. σχεδόν διπλάσιο. Την ίδια ώρα η ναυτιλιακή κατάφερε και έμεινε σε κερδοφόρο τροχιά το πρώτο εξάμηνο, στα 40,6 εκατ. δολ.

Η Star Bulk, η οποία «γύρισε» από ζημίες 4,5 εκατ. δολ. το 2012 σε κέρδη 2 εκατ. δολ. και με κεφαλαιοποίηση ύψους 54,82 εκατ. δολ. από 6,16 δολ. στις αρχές Γενάρη βρίσκεται πλέον στα 10,13 δολ. με απόδοση κοντά στο 48%.

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΕΤΑΙ ΣΤΑ 3,54 ΔΟΛ.

Η Ocean Rig «στηρίζει» την Dryships και στο ταμπλό

Οι θαλάσσιες γεωτρήσεις μέσω της Ocean Rig, στην οποία η Dryships είναι μεγαλομέτοχος με 60% περίπου, δίνουν ώθηση στην μετοχή της τελευταίας, η οποία κινείται κοντά στα 3,54 δολ. από το χαμηλό 1,64 δολ. στις αρχές του χρόνου.

Μπορεί το ξηρό φορτίο να έχει «κοστίσει ακριβά» στην εταιρία του Γιώργου Οικονόμου, κάτι που αποτυπώνεται και στα οικονομικά του αποτελέσματα, τα οποία διαμορφώθηκαν σε ζημίες της τάξεως των 134,8 εκατ. δολ. το πρώτο εξάμηνο του 2013 (από ζημίες 65,6 εκατ. δολ. έναν χρόνο νωρίτερα), όμως, τα αυξημένα έσοδα από τον τομέα των drillships (506,279 εκατ. δολ.) λειτουργούν αντισταθμιστικά ως προς τις απώλειες από τον κλάδο του ξηρού φορτίου και των δεξαμενόπλοιων.

Οι εισπράξεις από τους δύο τελευταίους ανήλθαν στα 149,442 εκατ. δολ. έναντι 157,145 εκατ. δολ. πέρυσι, ενώ οι αναλυτές εκτιμούν πως οι ζημίες του ομίλου θα ήταν μεγαλύτερες, αν η Ocean Rig δεν πραγματοποιούσε κέρδη 45,1 εκατ. δολ. Σημειώνεται πως η Dryships έχει κεφαλαιοποίηση 1,43 δισ. δολ.

dealnews.gr

Διαβάστε ακόμα

Σε κίνδυνο βρίσκεται αυτή την ώρα μία γυναίκα με τα τρία της παιδιά που επιβαίνει σε ακυβέρνητο ιστιοφόρο σκάφος δυτικά της Κύθνου.

Αυτή την ώρα περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος και παραπλέοντα σκάφη, σπεύδουν προς βοήθεια, ενώ οι πληροφορίες λένε ότι ο σύζυγος της γυναίκας έχει επιβιβαστεί σε βοηθητική λέμβο.

Ο καιρός στην περιοχή είναι άστατος, με ανέμους που φτάνουν μέχρι τα 8 μποφόρ.

zougla.gr

Διαβάστε ακόμα

Τον απόπλου του Ε/Γ- Ο/Γ «Πηνελόπη» εμπόδισαν οι συνδικαλιστές της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού από το λιμάνι της Ραφήνας.

Έντεκα μέλη του πληρώματος του πλοίου, που είχε προγραμματισμένο δρομολόγιο στις 7:30 το πρωί για Άνδρο, Τήνο, Μύκονο, προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας για μη καταβολή δεδουλευμένων.

Παρόντες στο λιμάνι ήταν ο κεντρικός λιμενάρχης Ραφήνας και εισαγγελέας.

Οι επιβάτες του «Πηνελόπη» προωθήθηκαν τελικά στον προορισμό τους με το E/Γ – O/Γ «Super Ferry».

Όπως επεσήμανε σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ Αντώνης Νταλακογιώργος τόνισε ότι η Ένωση θα συνεχίσει τις συνδικαλιστικές παρεμβάσεις στα πλοία εταιρειών που οφείλουν δεδουλευμένα, παρά την χθεσινή απόφαση της ΠΝΟ για προσωρινή αναστολή των αποκλεισμών.

Ήδη, όπως είπε, μέλη του σωματείου έχουν προγραμματίσει να μεταβούν στο Λαύριο και να προχωρήσουν σε συνδικαλιστική παρέμβαση στα πλοία Aqua Maria που αναχωρεί στις 12 το μεσημέρι για Ψαρά, Μεστά και στο πλοίο «Ταξιάρχης» που αναχωρεί στις 10 το βράδυ για Αγ.Ευστράτιο, Λήμνο και Καβάλα.

Σύμφωνα με πηγές της ΠΝΟ, σήμερα θα επιτραπεί κανονικά ο απόπλους των πλοίων «Βιτσέντζος Κορνάρος» της εταιρείας LANE και «Αγ.Γεώργιος» της κοινοπραξίας «Παναγία η Οδηγήτρια» από το λιμάνι του Πειραιά, ενώ θα παρακολουθείται το χρονοδιάγραμμα που έχει δοθεί από τις πλοιοκτήτριες εταιρείες για την εξόφληση των δεδουλευμένων έως το τέλος του μήνα.

dealnews.gr

Διαβάστε ακόμα

Επίσημη επίσκεψη στην Κίνα θα πραγματοποιήσει από τις 15 έως τις 19 Μαΐου ο Πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, ο Αντώνης Σαμαράς αποδέχτηκε πρόσκληση του Πρωθυπουργού του Κρατικού Συμβουλίου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Λι Κεκιάνγκ. Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού ανακοινώθηκε επισήμως και εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών της κυβέρνησης για την προσέλκυση επενδύσεων.

Στο επίκεντρο δε αναμένεται να βρεθεί το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, με έμφαση στα μεγάλα λιμάνια της χώρας, καθώς επίσης το κινεζικό ενδιαφέρον για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Τον έλληνα πρωθυπουργό θα συνοδεύει στην επίσκεψή του πολυπληθής ομάδα εκπροσώπων μεγάλων επιχειρήσεων της χώρας.

portnet.gr

Διαβάστε ακόμα

Ενημερώθηκε, πρωινές ώρες χθες, η Λιμενική Αρχή Αιγίου από τον Πρόεδρο του Σωματείου Φορτοεκφορτωτών Λιμένος Αιγίου ότι επίκειται η βύθιση του ιστιοφόρου σκάφους “CAVALLFORT” σημαίας DELAWARE, το οποίο βρισκόταν πλαγιοδετημένο στον επιβατηγό λιμένα, λόγω εισροής υδάτων.

Άμεσα προσωπικό της οικείας Λιμενικής Αρχής μετέβη στο σημείο για εκτίμηση της κατάστασης, ενώ ενημερώθηκε για παροχή συνδρομής η Πυροσβεστική Υπηρεσία Αιγίου.

Στη συνέχεια καταβλήθηκε προσπάθεια απάντλησης των υδάτων με φορητή αντλία, από προσωπικό πλωτού περιπολικού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ χωρίς αποτέλεσμα, καθώς το εν λόγω σκάφος έλαβε κλίση και βυθίστηκε άμεσα εντός του λιμένα και σε βάθος περίπου εννέα (09) μέτρων.

Από την βύθιση δεν προκλήθηκε τραυματισμός, ούτε θαλάσσια ρύπανση καθόσον εν λόγω σκάφος ήταν κενό καυσίμων και επιβαινόντων.

Προανάκριση διενεργείται από το Υπολιμεναρχείο Αιγίου ενώ πραγματοποιείται έρευνα για τον εντοπισμό του ιδιοκτήτη προκειμένου προβεί στην ανέλκυση του σκάφους.

hcg.gr

Διαβάστε ακόμα

Σύμφωνα με την ΕΜΥ νέα επιδείνωση από τα βόρεια με χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο και βροχές και καταιγίδες στις νοτιότερες παραθαλάσσιες περιοχές. Βόρειοι άνεμοι τοπικά 8 μποφόρ στο Αιγαίο με πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού:

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές χιονοπτώσεις και στις παραθαλάσσιες περιοχές χιονόνερο ή χιόνι. Εξασθένηση των φαινόμενων από το απόγευμα στη δυτική και κεντρική Μακεδονία.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 ενισχυμένοι από το απόγευμα σε 6 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από -4 έως 6 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: αρχικά λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα νησιά του Ιονίου, όπου ενδέχεται να βρέξει. Βαθμιαία οι νεφώσεις θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές, καταιγίδες στις νότιες θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές και χιόνια στα ορεινά. Βελτίωση το βράδυ στα βόρεια.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και τοπικά στο Ιόνιο 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από -2 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: αρχικά λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στην ανατολική Θεσσαλία και την Εύβοια, όπου ενδέχεται να σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά. Βαθμιαία οι νεφώσεις θα αυξηθούν και στις υπόλοιπες περιοχές και από το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχές, καταιγίδες στις νότιες θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές και χιόνια στα ορεινά και στα ημιορεινά της Θεσσαλίας. Από το βράδυ θα χιονίσει και στις πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς καθώς και στα υπόλοιπα τμήματα σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 500 μέτρα).
Άνεμοι: βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ. Από το απόγευμα θα γίνουν βόρειοι βορειοανατολικοί και θα ενισχυθούν σε 6 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 1 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και από το βράδυ καταιγίδες. Χιονοπτώσεις στα ορεινά κυρίως της Κρήτης.
Άνεμοι: βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ και από το βράδυ βόρειοι 6 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 6 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: παροδικές νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και κυρίως στις νότιες περιοχές σποραδικές καταιγίδες. Από το βράδυ θα χιονίσει στα ορεινά ενώ χιονόνερο ή χιόνι θα σημειωθεί και στα πεδινά των βόρειων περιοχών.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα νότια τοπικά 7 με 8 μποφόρ. Από το βράδυ θα ενισχυθούν και στα βόρεια σε 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 6 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική

Καιρός: λίγες νεφώσεις που από το μεσημέρι θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και χιόνια στα ορεινά. Από το βράδυ θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτική τιμή υψόμετρου 500 μέτρα).
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ. Από το βράδυ όμως θα ενισχυθούν σε 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 3 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες μέχρι το μεσημέρι οπότε θα σημειωθεί χιονόνερο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα γύρω ορεινά καθώς και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο (ενδεικτική τιμή υψόμετρου 200 μέτρα).
Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 ενισχυμένοι από το απόγευμα σε 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 0 έως 6 βαθμούς Κελσίου.

Διαβάστε ακόμα

Νωρίς το βράδυ της Πέμπτης, κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, Ι.Χ. αυτοκίνητο ξέφυγε της πορείας του και κατέληξε στα νερά του Λιμανιού Μεσολογγίου.

Τα δύο άτομα που επέβαιναν, κατάφεραν να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να βγουν έγκαιρα από το όχημα που βυθιζόταν, ενώ στο σημείο έσπευσαν αμέσως το Λιμενικό και η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Πιθανολογείται ως αιτία πτώσης του οχήματος στη θάλλασσα η έλλειψη ορατότητας, αφού την στιγμή του ατυχήματος επικρατούσαν έντονα καιρικά φαινόμενα με ισχυρή βροχόπτωση.

ΠΗΓΗ

Διαβάστε ακόμα