ΕΕΚΦΝ: Προτείνει τη δημιουργία “Διεύθυνσης Τουριστικής Ναυτιλίας”

Το Προεδρείο της Ενώσεως Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ), είχε συνάντηση με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Κατά τη συνάντηση έγινε αναφορά από πλευράς Ενώσεως σε θέματα – προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο της κρουαζιέρας, όπως:

1. Στην εξυπηρέτηση των κρουαζιερόπλοιων στους λιμένες εν όψει της απεργίας των πλοηγών.

2. Στη χορήγηση visa στους τουρίστες που επιθυμούν να επισκεφτούν την Ελλάδα με τα κρουαζιερόπλοια και προέρχονται από χώρες Non Schengen.

3. Στις προτεραιότητες της ατζέντα των Οργάνων της Ε.Ε. κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας, όπου υπάρχει ενδιαφέρον για:
• Τη τήρηση της πολιτικής όσον αφορά την εφαρμογή και μόνον των απαιτήσεων που προβλέπονται από τις Διεθνείς Συμβάσεις του IMO, κυρίως στους τομείς της ναυτικής ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος, χωρίς την επιβολή επιπρόσθετων, περιοχικής μορφής μέτρων, τα οποία αποβαίνουν εις βάρος της ανταγωνιστικότητάς των κοινοτικών πλοίων.
• Την ενθάρρυνση στήριξης της ναυπηγικής βιομηχανίας στις χώρες της Ε.Ε.
• Την εφαρμογή των στοιχείων που συνθέτουν την ολοκληρωμένη ναυτιλιακή πολιτική της Ε.Ε., για το μακρύ χρόνο με ορίζοντα το 2020.
• Τις αναγκαίες παρεμβάσεις της Ε.Ε. όσον αφορά την ανάπτυξη νέων κέντρων έρευνας και διάσωσης – SAR σε παράκτιες Αφρικανικές χώρες της Μεσογείου.

4. Στην αναβάθμιση της υποδομής των λιμένων της Χώρας, προκειμένου για την ασφαλή και άνετη εξυπηρέτηση των κρουαζιερόπλοιων.

5. Στη δημιουργία ανεξάρτητης Διεύθυνσης στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου «Διεύθυνση Τουριστικής Ναυτιλίας» στην οποία θα υπάγονται ο κλάδος της κρουαζιέρας και του yachting.

6. Στην εκτέλεση γυμνασίου ευρείας κλίμακας, με κεντρικό σημείο κρουαζιερόπλοιο, όπου θα κληθούν να συμμετάσχουν όλες οι Υπηρεσίες που έχουν αρμοδιότητα στην παροχή βοήθειας κινδυνευόντων στην θάλασσα.

7. Στη συνδρομή του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου στην επίλυση θεμάτων αρμοδιότητος άλλων Υπουργείων, που αφορούν τον κλάδο όπως, το θέμα της visa, της λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, τις διαδικασίες διαβατηριακού ελέγχου επιβατών και πληρωμάτων κλπ.

8. Στην ανάγκη συμπλήρωσης της οικείας Νομοθεσίας περί κυκλικών περιηγητικών πλόων, σύμφωνα με τις απαιτήσεις που δημιουργούνται από την εξέλιξη του κλάδου της κρουαζιέρας, προκειμένου για την καλύτερη εξυπηρέτηση της τουριστικής ναυτιλίας.

Ο κ. Υπουργός δήλωσε ότι θα παρακολουθήσει στενά τη μελέτη κάθε θέματος που απασχολεί τον κλάδο της κρουαζιέρας, ώστε να μπορέσουν να γίνουν οι αναγκαίες ρυθμίσεις. Αναφερόμενος στην καλύτερη εξυπηρέτηση της κρουαζιέρας στον Πειραιά, δήλωσε ότι θα συγκαλέσει σε σύσκεψη όλους τους φορείς της πόλης, που έχουν αρμοδιότητα στο αντικείμενο, ώστε να συζητηθούν τρόποι και να μεθοδευθούν ενέργειες που θα διευκολύνουν την εξυπηρέτηση των κρουαζιερόπλοιων και των δι’ αυτών διακινουμένων επιβατών – τουριστών.

portnet.gr

Διαβάστε ακόμα