Ρομπότ-κολυμβητής κολυμπούσε για ένα χρόνο διασχίζοντας τον Ειρηνικό ωκεανό

Διένυσε σχεδόν 9.000 ναυτικά μίλια διασχίζοντας τον Ειρηνικό ωκεανό. Ξεκίνησε από το Σαν Φρανσίσκο στην Αμερική ως την Αυστραλία. Για να ολοκληρώσει το ταξίδι του χρειάστηκε κάτι περισσότερο από ένα έτος . Ο λόγος για το ρομπότ – κολυμβητή PacX Wave Glider με την ονομασία Πάπα Μάου (πήρε το όνομα από τον θαλασσοπόρο Πίους «Μάου» Πιαϊλούνγκ από την Μικρονησία) της αμερικανικής εταιρείας Liquid Robotics.

Σύμφωνα με το BBC, το ρομπότ-κολυμβητής συνέλεξε πολύτιμα στοιχεία για τη θερμοκρασία, την αλμυρότητα και το οικοσύστημα του Ειρηνικού,

Όπως ανακοίνωσε η κατασκευάστρια εταιρεία:

«Το ρομπότ ξεπέρασε θυελλώδεις καταιγίδες, απέκρουσε επιθέσεις καρχαριών, παρέμεινε περισσότερες από 365 ημέρες στη θάλασσα, περιπλανήθηκε γύρω από το Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο και τελικώς έφτασε στον προορισμό του, στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας».

Εκτός από το Πάπα Μάου, η Liquid Robotics διαθέτει ακόμη τρία ρομπότ – κολυμβητές. Το ένα αναμένεται να φτάσει στην Αυστραλία στις αρχές του 2013, το δεύτερο κατευθύνεται στην Ιαπωνία ενώ το τρίτο αντιμετώπισε μηχανικό πρόβλημα και σταμάτησε στη Χαβάη για επισκευή.

e-Nautilia.gr

Διαβάστε ακόμα