Μέτρα για ενίσχυση της κρουαζιέρας στην Κεφαλονιά

Την Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ) επεσκέφθησαν στα Γραφεία της οι επικεφαλής των Φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Κεφαλονιάς, δηλαδή:

• ο Αντιπεριφερειάρχης, κ. Σωτήριος Κουρής.
• ο Δήμαρχος, κ. Αλέξανδρος Παρίσης.
• η Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, κα Ελπίδα Κατσαΐτη.
• ο επιχειρηματίας με εμπειρία στα θέματα της επιβατηγού ναυτιλίας κ. Γεράσιμος Στρίντζης.
• Ναυτικοί – τουριστικοί πράκτορες του νησιού και άλλοι φορείς που προσφέρουν υπηρεσίες στην εξυπηρέτηση των κρουαζιεροπλοίων.

Η συνάντηση αυτή ήτο η δεύτερη κατά σειρά, μετά την πραγματοποιηθείσα την περασμένη άνοιξη επίσκεψη αντιπροσωπείας της ΕΕΚΦΝ στην Κεφαλονιά, το Αργοστόλι και το Ληξούρι.
Σκοπός, η ενημέρωση, σχετικά με τα σχεδιαζόμενα προγράμματα εκτέλεσης λιμενικών έργων, προκειμένου για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας.

Συγκεκριμένα συζητήθηκαν:

 Η επέκταση του υπάρχοντος προβλήτα εξυπηρέτησης κρουαζιεροπλοίων, με την ανάπτυξη εκατέρωθεν του άκρου αυτού νέου μετώπου και την εγκατάσταση επιπρόσθετων ναυδέτων.

 Η αξιοποίηση του μετώπου που δημιουργείται στον πρόβολο του προβλήτος, προκειμένου για την παραβολή των σκαφών που εκτελούν μεταφορές από τα αγκυροβόλια των κρουαζιεροπλοίων, με στόχο και σκοπό όλη η δραστηριότητα της κρουαζιέρας να συγκεντρώνεται ει δυνατόν σε ένα σημείο. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούν να ελέγχεται καλύτερα η κίνηση και να εξασφαλίζεται καλύτερα η εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται από το Διεθνή Κώδικα ISPS για το Maritime Security.

 Επίσης συζητήθηκε έντονα η αξιοποίηση μεγάλης έκτασης χερσαίου χώρου που βρίσκεται πλησίον του σημερινού terminal της κρουαζιέρας, προκειμένου για τη στάθμευση των λεωφορείων που παραλαμβάνουν τους τουρίστες για επισκέψεις στα αξιοθέατα του νησιού.

 Η μελέτη τηρήσεως των διαδικασιών για το berth allocation, που θα εξασφαλίσει κατανομή στις ημέρες προσεγγίσεως των κρουαζιεροπλοίων, για καλύτερη διευκόλυνση στην αποεπιβίβαση των τουριστών – επισκεπτών κλπ.

Συμφωνήθηκε όπως, τα αποτελέσματα των συζητήσεων και οι προτάσεις για περαιτέρω ανάπτυξη των εγκαταστάσεων της κρουαζιέρας μελετηθούν από τεχνική εταιρεία, με εμπειρία τα λιμενικά έργα, προκειμένου να εξεταστούν όλα τα δυνατά έργα βελτιώσεων, ώστε να μπορέσει η αρμόδια Διοίκηση του λιμένος να έχει ένα νέο master plan που θα διευκολύνει στις εν συνεχεία αναγκαίες ενέργειες.

Και οι δύο πλευρές θεώρησαν εποικοδομητικές αυτές τις συναντήσεις και επιβεβαίωσαν την ανάγκη όπως υπάρξει συνεχής επικοινωνία, προκειμένου με τη συνεργασία των και τις αναγκαίες παρεμβάσεις προς τους αρμόδιους φορείς, να μπορέσουν να κινηθούν οι διαδικασίες που θα οδηγήσουν στην επίτευξη των στόχων, που δεν είναι άλλοι από τη δημιουργία της αναγκαίας υποδομής για την κρουαζιέρα στην Κεφαλονιά και ιδιαίτερα στο Αργοστόλι, όπου υπάρχουν ενδιαφέροντα από τις διαχειρίστριες εταιρείες για προσεγγίσεις των πλοίων.

Οι τοπικοί φορείς αναγνώρισαν τα οφέλη από την κρουαζιέρα για την ευρύτερη τοπική κοινωνία του νησιού και ευχαρίστησαν το Προεδρείο της ΕΕΚΦΝ και τα Μέλη που εκπροσωπούν διαχειρίστριες εταιρείες κρουαζιεροπλοίων, για το ενδιαφέρον των να συνεχιστεί η συνεργασία μεταξύ τους.
Με τη σειρά τους, οι εκπρόσωποι της Ενώσεως, εξέφρασαν την ικανοποίηση των για τις πρωτοβουλίες όλων των Φορέων της Κεφαλονιάς για να γίνουν έργα υποδομής, με στόχο την αύξηση του τουριστικού ρεύματος και εν προκειμένου αυτού που προσφέρει ο κλάδος της κρουαζιέρας.

portnet.gr

Διαβάστε ακόμα