Δεκάδες «αδέσποτες» νάρκες στη Μαύρη Θάλασσα απειλούν τα εμπορικά πλοία

Ο κίνδυνος να χτυπήσουν πλωτές νάρκες στη μεγάλη ναυτιλιακή διαδρομή της Μαύρης Θάλασσας, αυξάνει τους κινδύνους για τα λίγα εμπορικά πλοία που εξακολουθούν να πλέουν στην περιοχή και οι κυβερνήσεις πρέπει να διασφαλίσουν την ασφαλή διέλευση, για να διατηρήσουν τη λειτουργία των αλυσίδων εφοδιασμού, δήλωσαν αξιωματούχοι της ναυτιλίας σύμφωνα με το Reuters.

Η Μαύρη Θάλασσα είναι ένας σημαντικός ναυτιλιακός δρόμος για σιτηρά, λάδι και προϊόντα πετρελαίου. Τα ύδατά της μοιράζονται η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Γεωργία και η Τουρκία καθώς και η Ουκρανία και η Ρωσία, οι οποίες βρίσκονται σε πόλεμο από τότε που ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε τον στρατό του να εισβάλει στον νότιο γείτονά του στις 24 Φεβρουαρίου.

Η Ουκρανία και η Ρωσία αλληλοκατηγορούνται για τις υποθαλάσσιες νάρκες στη Μαύρη Θάλασσα και τις τελευταίες ημέρες, τουρκικές και ρουμανικές στρατιωτικές ομάδες καταδύσεων έχουν εξουδετερώσει νάρκες γύρω από τα ύδατά τους.

«Προτρέπουμε σθεναρά τις κυβερνήσεις να κάνουν ότι περνά από το χέρι τους, για να μετριάσουν την απειλή και να εξασφαλίσουν την ασφαλή διέλευση των πλοίων που εμπορεύονται, κοντά σε αυτές τις περιοχές συγκρούσεων », δήλωσε ο David Heindel, πρόεδρος του τμήματος ναυτικών της ITF.

«Είναι σημαντικό οι ναυτικοί του κόσμου, να μπορούν να συνεχίσουν να εκτελούν τα καθήκοντά τους με ασφάλεια και να διατηρήσουν τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού σε κίνηση».

Να αναφέρουμε ότι, ήδη δύο ναυτικοί έχουν σκοτωθεί και πέντε εμπορικά πλοία χτυπήθηκαν από βλήματα – τα οποία βύθισαν ένα από αυτά – στα ανοιχτά των ακτών της Ουκρανίας από την έναρξη της σύγκρουσης, δήλωσαν αξιωματούχοι της ναυτιλίας.

«Οι διαθέσιμες πληροφορίες δείχνουν μια σαφή απειλή για τη ναυτιλία και τους ναυτικούς από πλωτές και παρασυρόμενες νάρκες, σε περιοχές της Μαύρης Θάλασσας», δήλωσε εκπρόσωπος της ναυτιλιακής υπηρεσίας του ΟΗΕ, τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό.

Το Ναυτιλιακό Κέντρο του ΝΑΤΟ, ανέφερε σε μια ενημερωμένη γνωμάτευση στις 4 Απριλίου ότι, οι εθνικές αρχές συνεχίζουν να αναζητούν «αντικείμενα που μοιάζουν με νάρκες» και ότι «δεν μπορεί να αποκλειστεί η απειλή πρόσθετων παρασυρόμενων ναρκών».

Διαβάστε ακόμα