Πειραιάς
34°C

«Δεν φεύγουμε, είναι αναξιόπλοο»: Πλήρωμα αρνήθηκε να αποπλεύσει και η εταιρεία δεν έστειλε τρόφιμα

Δημοσιεύθηκε στις

02/07/2025

από

«Δεν φεύγουμε, είναι αναξιόπλοο»: με αυτή τη φράση το πλήρωμα φορτηγού πλοίου στις Φιλιππίνες αρνήθηκε να αποπλεύσει, καταγγέλλοντας σοβαρές ελλείψεις, επικινδυνότητα του πλοίου και εγκατάλειψη από την εταιρεία, η οποία μάλιστα σταμάτησε την πληρωμή και την αποστολή προμηθειών.

Την στιγμή που οι εγκαταλείψεις ναυτικών και πλοίων αυξάνονται συνεχώς κάθε χρόνο, ένα ακόμη περιστατικό έρχεται στην δημοσιότητα.

Αυτή την φορά πλήρωμα αρνήθηκε να αποπλεύσει επειδή το πλοίο ήταν αναξιόπλοο και επικίνδυνο. Η εταιρεία τότε με εκβιαστικό τρόπο σταμάτησε να τους πληρώνει, ενώ δεν τους έστειλε και τρόφιμα!

Advertisement

Οι αρχές των Φιλιππίνων συνεργάστηκαν με τοπικές υπηρεσίες στελέχωσης πληρωμάτων για να επιλύσουν μια μισθολογική διαφορά που έχει προκύψει και να απεγκλωβίσουν ναυτικούς μέλη του πληρώματος που είχαν εγκλωβιστεί σε ένα μικρό φορτηγό πλοίο που ήταν αγκυροβολημένο στο Στενό του Ιλόιλο.

Το πλήρωμα, το οποίο είχε ναυτολογηθεί τον Απρίλιο, βρισκόταν σε αντιπαράθεση με την πλοιοκτήτρια εταιρεία, η οποία αρνούνταν να τους καταβάλει τους μισθούς και να τους προμηθεύσει με τις απαραίτητες προμήθειες. Το πλήρωμα υποστήριζε επίσης ότι το πλοίο ήταν αναξιόπλοο.

Η νεοεκλεγείσα εκπρόσωπος για την πόλη του Ιλόιλο, Julienne “Jam Jam” Baronda, ενδιαφέρθηκε για την κατάσταση του πληρώματος και παρενέβη για να διαπραγματευτεί την επίλυση του προβλήματος. Έξι μέλη του πληρώματος από τις Φιλιππίνες κατάφεραν να φύγουν από το πλοίο στις 30 Ιουνίου και να μεταφερθούν σε ξενοδοχείο. Εκεί πραγματοποιήθηκε αξιολόγηση από ιατρούς πριν από τον επαναπατρισμό τους, ενώ επτά μέλη πληρώματος, υπήκοοι Ινδίας, αναμενόταν να φύγουν από το πλοίο την Τρίτη 1η Ιουλίου.

Το πλήρωμα ναυτολογήθηκε στις αρχές Απριλίου από μια νέα πλοιοκτήτρια εταιρεία που απέκτησε το φορτηγό πλοίο γενικού φορτίου των 6.749 dwt. Το πλοίο, το οποίο κατασκευάστηκε το 2005, ανήκε σε κινεζική εταιρεία πιθανώς μέχρι το 2024.

Τα φιλιππινέζικα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η έδρα της νέας πλοιοκτήτριας εταιρείας βρίσκεται στα ΗΑΕ και το Hirman Star είναι νηολογημένο στις Κομόρες. Η Equasis και άλλες βάσεις δεδομένων δείχνουν το πλοίο ως Dong Hong Shun και τη σημαία και τον διαχειριστή ως άγνωστους.

Το πλοίο έφτασε στις Φιλιππίνες τον Αύγουστο του 2024 μεταφέροντας σακούλες ρυζιού από το Βιετνάμ. Οι Φιλιππίνες πραγματοποίησαν επιθεώρηση port state control και κατέγραψαν 27 παρατηρήσεις σε ένα ευρύ φάσμα κατηγοριών και εξέδωσαν εντολή κράτησης. Οι αναφορές δείχνουν ότι αμφισβήτησαν την αξιοπλοΐα του πλοίου και βρήκαν ληγμένα πιστοποιητικά.

Το πλήρωμα άλλαξε δύο φορές, με το τρέχον πλήρωμα να επιβιβάζεται στις 3 Απριλίου και να του ζητείται να προετοιμαστεί για ένα ταξίδι στη Σιγκαπούρη. Οι Φιλιππίνες ήραν την εντολή κράτησης τον Απρίλιο και η Λιμενική Αρχή χορήγησε άδεια στις 7 Μαΐου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, το πλοίο ετοιμαζόταν να αναχωρήσει όταν η γυροσκοπική πυξίδα χάλασε. Ο καπετάνιος υποστηρίζει ότι η εταιρεία είπε στο πλοίο να πλεύσει χρησιμοποιώντας μόνο μια μαγνητική πυξίδα, αλλά ο πλοίαρχος αρνήθηκε, επικαλούμενος ανησυχίες.

Το πλήρωμα ανέφερε επίσης ότι το πλοίο είχε κλίση από μια ρωγμή στην πλώρη που προκαλούσε εισροή υδάτων!

Η αντιπαράθεση ξεκίνησε με το πλήρωμα να αρνείται να πλεύσει λέγοντας ότι το πλοίο ήταν μη αξιόπλοο. Η εταιρεία σταμάτησε την παράδοση τροφίμων και νερού στις 12 Μαΐου.

Πλήρωμα αρνήθηκε να αποπλεύσει και η εταιρεία δεν έστειλε τρόφιμα

Επιπλέον, οι αναφορές λένε ότι πλήρωσαν μόνο μερικούς μισθούς τον Απρίλιο και καθόλου τον Μάιο, λέγοντας ότι το πλήρωμα δεν θα πληρωνόταν μέχρι να αναχωρήσει το πλοίο.

Οι αρχές των Φιλιππίνων έλαβαν άδεια να επιβιβαστούν στο πλοίο για να ξεκινήσουν τη διαδικασία επαναπατρισμού των ναυτικών.

Η Baronda συγκάλεσε συνάντηση με το Υπουργείο Μεταναστών Εργαζομένων των Φιλιππίνων, τη Διοίκηση Πρόνοιας Εργαζομένων στο Εξωτερικό, καθώς και την Ακτοφυλακή των Φιλιππίνων, τα Γραφεία Μετανάστευσης και Τελωνείων και τη MARINA τη Δευτέρα 30 Ιουνίου. Μίλησε επίσης με τα πρακτορεία πληρωμάτων και την πλοιοκτήτρια εταιρεία του πλοίου, η οποία φέρεται να είχε έναν εκπρόσωπο από τα ΗΑΕ στις Φιλιππίνες.

Επιτεύχθηκε συμφωνία για την επίλυση των ζητημάτων των μισθών και την άμεση παροχή προμηθειών στο πλοίο. Η Baronda και άλλοι αξιωματούχοι πήγαν στο πλοίο για να συναντηθούν με το πλήρωμα. Οι Φιλιππίνες παρέχουν επίσης οικονομική βοήθεια στα μέλη του πληρώματος και βοηθούν με τις αποζημιώσεις. Η Πρεσβεία της Ινδίας βοηθά αντίστοιχα τα μέλη του πληρώματος από την Ινδία.

Αρκετοί φορείς, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Μεταφορές (ITF), πιέζουν για περισσότερες ενέργειες σχετικά με τα ζητήματα εγκατάλειψης πληρωμάτων και την επιβολή των όρων της κύριας σύμβασης εργασίας για τους ναυτικούς.

Η ITF προειδοποίησε τον Μάιο ότι ο κλάδος βρίσκεται μπροστά σε ρεκόρ όσον αφορά τον αριθμό εγκαταλείψεων ναυτικών, εκτός εάν ληφθούν μέτρα.

Το e-nautilia.gr στο Google NEWS

Ακολουθήστε το e-nautilia στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ναυτιλιακές ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

Διαβάστε επίσης

Πειραιάς
34°C