ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Εγκατέλειψε το Λονδίνο η παλιά γενιά των Ελλήνων εφοπλιστών

Λου Κολλάκης και Αδαμάντιος & Σπύρος Πολέμης στο «πρώτο κύμα» που επέστρεψε δυναμικά στην Ελλάδα – Μιχάλης Χανδρής και μέλη της οικογένειας Γουλανδρή πήγαν σε Ελβετία και Μονακό

Το City του Λονδίνου ήταν πάντοτε συνδεδεμένο με την ελληνόκτητη ναυτιλία. Σε όλους παραμένει ανεξίτηλη εικόνα των Ελλήνων με τα γραφεία τους στην πρωτεύουσα της Γηραιάς Αλβιόνας.

Όμως η κατάσταση τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει. Η παλιά γενιά των Ελλήνων εφοπλιστών έχει εγκαταλείψει τη Μεγάλη Βρετανία ενώ έχουν απομείνει και λιγοστές ναυτιλιακές εταιρείες ελληνικών συμφερόντων, οι οποίες στην πραγματικότητα απασχολούν ολιγομελές προσωπικό αφού τα κεντρικά γραφεία έχουν μεταφερθεί σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν μόνο 45 ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακές εταιρείες οι περισσότερες εκ των οποίων έχουν απλώς ένα γραφείο με 3-4 υπαλλήλους.

Ο κύριος λόγος της φυγής είναι η αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος. Πριν από τέσσερα χρόνια και πιο συγκεκριμένα το καλοκαίρι του 2015, η βρετανική κυβέρνηση κατήργησε το ειδικό καθεστώς φορολόγησης των ξένων, των non doms, όπως αποκαλούνται. Όσοι ζούσαν για περισσότερα από 19 χρόνια στην Αγγλία άρχισε να τους φορολογεί με τους συντελεστές που φορολογούνται και οι Βρετανοί υπήκοοι.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου εδώ