Η εισβολή ακτιβιστών στα γραφεία της Maersk στην Κοπεγχάγη, υπό την ηγεσία της Γκρέτα Τούνμπεργκ, εντάσσεται σε μια ευρύτερη διαμαρτυρία ενάντια στην περιβαλλοντική πολιτική και τη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού στο Ισραήλ.
Πάνω από 50 ακτιβιστές από το Κίνημα Πράσινων Νέων (Den Grønne Ungdomsbevægelse) εισέβαλαν στα γραφεία της Maersk Tankers στην Κοπεγχάγη.
Οι ακτιβιστές ισχυρίζονται ότι η δράση τους αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης σειράς δράσεων που θα πραγματοποιήσουν τις επόμενες 10 ημέρες και οι οποίες θα επικεντρωθούν στον φερόμενο ρόλο της Maersk στην κλιματική κρίση και στον πόλεμο του Ισραήλ. Δήλωσαν ότι οι δράσεις θα λάβουν χώρα σε όλη την Ευρώπη.
Η Σουηδέζα ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ δήλωσε ότι οι διαδηλωτές απαιτούν από την Maersk να λάβει «δίκαια και απαραίτητα μέτρα, είτε πρόκειται για την κλιματική κρίση είτε για τον πόλεμο στην Παλαιστίνη».
Το Κίνημα Πράσινων Νέων έφερε επίσης μαζί του προϊόντα καθαρισμού που χρησιμοποιούνται για το πλύσιμο παραθύρων, τοίχων και δαπέδων, συμβολίζοντας αυτό που οι ακτιβιστές χαρακτήρισαν ως το «πράσινο πλύσιμο» της Maersk.
«Η Maersk εκπέμπει περισσότερο CO2 από όλη τη Δανία μαζί, και η εταιρεία εξακολουθεί να μεταφέρει πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε όλο τον κόσμο παρά τις οικολογικές υποσχέσεις. Απαιτούμε από την Maersk να σταματήσει τις αποστολές όπλων στο Ισραήλ, τα οποία χρησιμοποιούνται άμεσα στη γενοκτονία των Παλαιστινίων, αλλά απαιτούμε επίσης να σταματήσουν όλες τις αποστολές πετρελαίου και φυσικού αερίου», δήλωσε η ακτιβίστρια του Πράσινου Νεανικού Κινήματος, Freya Skriver, η οποία ήταν παρούσα στη διαμαρτυρία.
Η αστυνομία της Κοπεγχάγης ήταν επίσης παρούσα στο σημείο ζητώντας τους να εγκαταλείψουν το σημείο οικειοθελώς σε συμφωνία με τον ιδιοκτήτη.
Ταυτόχρονα, μια μεγαλύτερη ομάδα είχε συγκεντρωθεί έξω από μια άλλη θυγατρική της Maersk, την Maersk Cargo, μπλοκάροντας την είσοδο.
Αυτή είναι η δεύτερη διαμαρτυρία μέσα σε λίγους μόνο μήνες, καθώς 800 άτομα είχαν μπλοκάρει τα κεντρικά γραφεία της Maersk στα τέλη Φεβρουαρίου. Αυτή η διαμαρτυρία περιστράφηκε επίσης γύρω από τα αιτήματα προς την Maersk να σταματήσει τη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού και ανταλλακτικών όπλων στο Ισραήλ.
Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας του Φεβρουαρίου, ισχυρίστηκαν ότι η Maersk πραγματοποίησε 2.100 αποστολές όπλων και εξαρτημάτων όπλων στο Ισραήλ μόνο τον τελευταίο χρόνο. Ως αποτέλεσμα, η Τούνμπεργκ, μαζί με 19 άλλους διαδηλωτές, συνελήφθη.