Εκατοντάδες επιπλέοντα container παραμονεύουν στη Μάγχη

ekatontades_epipleonta_container_svendborg_maersk_

Ο Οργανισμός Ναυτιλίας και Λιμενικού Σώματος του Ηνωμένου Βασίλειου (Maritime and Coast Guard Agency – MCA) προειδοποιεί τους ναυτικούς να παρακολουθούν προσεκτικά για container που επιπλέουν στο Κανάλι της Μάγχης, μετά την πτώση στην θάλασσα εκατοντάδων κουτιών από το κατάστρωμα του φορτηγού πλοίου Maersk την περασμένη εβδομάδα.

Το MCA ζήτησε την Παρασκευή από τα πλοία να αναφέρουν τυχόν container που είδαν να επιπλέουν κοντά στη Μάγχη, μετά το ατύχημα του πλοίου Svendborg Maersk στο βόρειο μέρος του Βισκαϊκού Κόλπου, λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν, με τους ανέμους να πνέουν με δύναμη 80 knots και τα κύματα να φτάνουν τα 10 μέτρα ύψος.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Maersk Line είπε ότι 520 περίπου κοντέινερ χάθηκαν από το κατάστρωμα του πλοίου, καθώς αυτό έπλεε με κατεύθυνση τη Σρι Λάνκα. Η εταιρεία επισήμανε ότι το 85% των κιβωτίων ήταν άδεια και κανένα δεν περιείχε επικίνδυνα υλικά.

Το MCA πιστεύει ότι τα περισσότερα από τα εμπορευματοκιβώτια βυθίστηκαν στα γαλλικά ύδατα περίπου 75 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά από το Lands End. Το MCA διεξάγει επί του παρόντος πτήσεις πάνω από τα αγγλικά χωρικά ύδατα και μέχρι στιγμής τρία εμπορευματοκιβώτια έχουν εντοπιστεί, ένα στα ανοικτά του Start Point του Devon και τα άλλα δύο στη μέση του Καναλιού της Μάγχης. Πρόσθετες πτήσεις πάνω από τη θάλασσα πρόκειται να διεξαχθούν το Σαββατοκύριακο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβούλιου Ναυτιλίας (World Shipping Council – WSC), κατά μέσο όρο 350 εμπορευματοκιβώτια πέφτουν από τα πλοία κάθε χρόνο, αν και ο αριθμός αυτός δεν λογίζεται στα “καταστροφικά συμβάντα”.

Διαβάστε ακόμα