Οι Έλληνες εφοπλιστές επιστρέφουν στη ρωσική αγορά πετρελαίου καθώς οι τιμές υποχώρησαν κάτω από το όριο των G7, επιτρέποντας τη μεταφορά ρωσικού αργού σε συμμόρφωση με τις κυρώσεις.
Οι Έλληνες εφοπλιστές επιστρέφουν στην αγορά πετρελαίου της Ρωσίας, καθώς η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί κάτω από το όριο τιμών των 60 δολαρίων ανά βαρέλι, επιτρέποντάς τους να παρέχουν υπηρεσίες μεταφοράς και ασφάλισης, συμμορφούμενοι με τις κυρώσεις.
Το όριο τιμών που εισήγαγε η Ομάδα των Επτά χωρών δεν επιτρέπει στις δυτικές εταιρείες να παρέχουν υπηρεσίες ασφάλισης και μεταφοράς για ρωσικό πετρέλαιο που πωλείται πάνω από 60 δολάρια ανά βαρέλι στο λιμάνι φόρτωσης.
Οι περισσότεροι πλοιοκτήτες της δύσης απέχουν από την μεταφορά ρωσικού πετρελαίου από τον Δεκέμβριο του 2022, καθώς οι σχετικά υψηλές τιμές του πετρελαίου κράτησαν το Ρωσικό πετρέλαιο κοντά ή πάνω από το ανώτατο όριο τιμών. Τα δεξαμενόπλοια που διαχειρίζονται εταιρείες από χώρες που δεν συμμετείχαν στην πολιτική ανώτατου ορίου τιμών ήταν οι κύριοι μεταφορείς ρωσικού πετρελαίου από τότε.
Τον Απρίλιο, αρκετοί Έλληνες πλοιοκτήτες, ξεκίνησαν να μεταφέρουν και πάλι Ρωσικό πετρέλαιο, σύμφωνα πηγές στον τομέα της ναυτιλίας και του εμπορίου.
Η πτώση των παγκόσμιων τιμών πετρελαίου αυτή την άνοιξη λόγω των παγκόσμιων εμπορικών εντάσεων έχει ωθήσει τις τιμές του Ρωσικού πετρελαίου πολύ κάτω από τα 60 δολάρια ανά βαρέλι σε ελεύθερη βάση στα ρωσικά λιμάνια, επιτρέποντας στους πλοιοκτήτες δυτικών κρατών να επιστρέψουν στην μεταφορά του ρώσικου αργού πετρελαίου.
Σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters, οι αποστολές αργού πετρελαίου από τα λιμάνια της Βαλτικής και του Νοβοροσίσκ σε βάση FOB αποτιμήθηκαν ελαφρώς πάνω από 50 δολάρια ανά βαρέλι στις 24 Απριλίου.
Σύμφωνα με στοιχεία της LSEG και πηγές στον τομέα της ναυτιλίας και του εμπορίου, 15 από τα 25 δεξαμενόπλοια που φορτώθηκαν με Ρωσικό πετρέλαιο από τα λιμάνια του Πριμόρσκ, της Ουστ-Λούγκα και του Νοβοροσίσκ τον Απρίλιο διαχειρίζονται Έλληνες εφοπλιστές.