Ένοχοι ο καπετάνιος και ο υποπλοίαρχος για την καταστροφική προσάραξη του φορτηγού πλοίου Wakashio

Σχεδόν 18 μήνες μετά την καταστροφική προσάραξη του Ιαπωνικού φορτηγού πλοίου που προσάραξε στον Μαυρίκιο, προκαλώντας μια από τις χειρότερες περιβαλλοντικές καταστροφές, ο καπετάνιος και ο υποπλοίαρχος του Wakashio κρίθηκαν ένοχοι στις 20 Δεκεμβρίου από τις δικαστικές αρχές του νησιού.

Οι δύο αξιωματικοί ενημέρωσαν το δικαστήριο την περασμένη εβδομάδα ότι παραδέχονται την ενοχή τους για τις κατηγορίες της επικίνδυνης ναυσιπλοΐας βάσει του νόμου περί εμπορικής ναυτιλίας του Μαυρικίου του 2007. Θα καταδικαστούν στις 27 Δεκεμβρίου.

Η προσάραξη τράβηξε τη διεθνή προσοχή καθώς το bulker έσπασε στα δύο και διέρρευσαν περίπου 1.000 τόνοι καυσίμου που κατέστρεψαν τους ψαρότοπους και τις ακτές, συμπεριλαμβανομένου ενός περιβαλλοντικά ευαίσθητου θαλάσσιου καταφυγίου. Τα υπολείμματα του πλοίου απομακρύνθηκαν πρόσφατα από τον ύφαλο, αλλά οι νησιώτες συνεχίζουν να αναφέρουν ότι βρίσκουν υπολείμματα πετρελαίου στις παραλίες.

Ο καπετάνιος του Wakashio, Sunil Kuman Nandeshwar, ένας Ινδός ναυτικός με 34 χρόνια εμπειρίας στη ναυσιπλοΐα, ζήτησε συγγνώμη από τη χώρα για τη ζημιά που προκάλεσε το πλοίο του. Κατά τη διάρκεια της έρευνας και σε καταθέσεις που έδωσε σε πραγματογνώμονες και στο δικαστήριο, ο καπετάνιος επιβεβαίωσε πολλά από τα θέματα που διέρρευσαν στα ΜΜΕ. Είπε ότι ήταν παρόν σε ένα πάρτι γενεθλίων που είχε διοργανωθεί στο πλοίο όπου ήπιε πολλά ποτά. Το πλήρωμα βρισκόταν στη θάλασσα από τότε που το πλοίο αναχώρησε από τη Σιγκαπούρη στις 14 Ιουλίου και ο 58χρονος καπετάνιος είπε ότι το άγχος ήταν υψηλό στο πλήρωμα που δεν μπορούσε να επικοινωνήσει με τις οικογένειές τους και ανησυχούσε για το ξέσπασμα της πανδημίας του COVID-19.

Γύρω στις 5:30 μ.μ. ο καπετάνιος έδωσε εντολή να αλλάξει πορεία το Wakashio για να πλησιάσει τον Μαυρίκιο, ώστε να μπορέσουν να πιάσουν σήμα από την στεριά με σκοπό να τηλεφωνήσει το πλήρωμα στο σπίτι του για να μιλήσει στις οικογένειές τους. Ο υποπλοίαρχος, από την άλλη, επέτρεψε στον αξιωματικό φυλακής του πλοίου να παραμείνει στο πάρτι γενεθλίων χωρίς να είναι παρόν στη γέφυρα!.

Στις 7:10 μ.μ. τοπική ώρα η ακτοφυλακή και οι σταθμοί της ακτής του Μαυρικίου επιχείρησαν να επικοινωνήσουν με το Wakashio αλλά δεν έλαβαν καμία απάντηση. Περίπου μια ώρα αργότερα ο καπετάνιος ανέφερε στην ακτοφυλακή ότι το σκάφος είχε προσαράξει.

Το δικαστήριο διαπίστωσε ότι το πλοίο δεν είχε κάποια μηχανικά προβλήματα ή κάποια άλλα ελαττώματα στα όργανα του. Μετά την εξέταση του «μαύρου κουτιού» του πλοίου (Voyage Data Recorder- VDR) αποκαλύφθηκε ότι δεν υπήρχε επαρκής παρακολούθηση της ναυσιπλοΐας, καθώς πλησίαζε στον Μαυρίκιο. Ο καπετάνιος φέρεται να είπε ότι ο καιρός και η κατάσταση της θάλασσας ήταν κακή, αλλά η ορατότητα ήταν καλή, και ένιωσε ότι η πλοήγηση μπορούσε να γίνει με ασφάλεια. Είπε ότι δεν του πέρασε από το μυαλό ότι έπλεαν τόσο κοντά στο νησί και δεν παρενέβη γιατί είχε πιει μερικά ποτά…

Ο υποπλοίαρχος του πλοίου, Hitinamillage Tilakaratna Subodha, ένας 45χρονος ναυτικός από την Σρι Λάνκα, ζήτησε επιείκεια από το δικαστήριο. Είπε ότι
δεν έχει δει την οικογένειά του εδώ και ενάμιση χρόνο και του έχει λείψει.

Δεν υπήρξε καμία πληροφορία για την τύχη των άλλων μελών του πληρώματος από το Wakashio, που κρατούνται στον Μαυρίκιο από την προσάραξη τον Ιούλιο του 2020.

Η κυβέρνηση του Μαυρικίου ανακοίνωσε επίσης χθες ότι επιτεύχθηκε συμφωνία αποζημίωσης με τους ασφαλιστές του Wakashio για την αλιευτική κοινότητα. Καθένας από τους περίπου 825 ψαράδες και τους 174 ιχθυοπώλες που έχασαν τα προς το ζην θα λάβει πληρωμή περίπου 2.500 $. Η κυβέρνηση είπε ότι ο αριθμός της αποζημίωσης βασίζεται στον υπολογισμό του μέσου εισοδήματος των τελευταίων τριών ετών για τα άτομα.

Ξεχωριστά, η πλοιοκτήτρια εταιρεία του Wakashio και οι ασφαλιστές τους, έχουν ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστήριο του Μαυρικίου να περιορίσει τις ατομικές αξιώσεις. Οι αναφορές αναφέρουν ότι οι αξιώσεις που σχετίζονται με το ατύχημα που υποβλήθηκαν από την κυβέρνηση και τα άτομα ανήλθαν συνολικά σε περίπου 46 εκατομμύρια δολάρια.

Διαβάστε περισσότερα για την καταστροφική προσάραξη του Wakashio

Διαβάστε ακόμα